Ως το πρώτο πεδίο δοκιμασίας των σχέσεων της Ομοσπονδίας των πρακτόρων με τη νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς παιχνιδιών την υπόθεση των νέων Λαχείων και συγκεκριμένα των διαβουλεύσεων για την υπογραφή της Σύμβασης Λιανικής μεταξύ των πρακτόρων και της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε».
Εν όψει της επανακυκλοφορίας των Λαχείων και του Σκράτς (όπως μετονομάστηκε το Ξυστό) που ήδη διατίθενται σε κάποια πρακτορεία και μέσω περιπτέρων και λαχειοπωλών, παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή εμπλοκή με το το ζήτημα της προμήθειας των πρακτόρων. Οι τελευταίοι ζητούν εγγυημένη προμήθεια 8% για όλη τη 12ετή διάρκεια της σύμβασης, είτε η αναπροσαρμογή να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη τους. Από την πλευρά της η Ελληνικά Λαχεία αποδέχεται προμήθεια 8% για το πρώτο χρόνο λειτουργίας και να διατηρεί το δικαίωμα στη συνέχεια να καθορίσει η ίδια την εμπορική της πολιτική.
Τα τελευταία 24ωρα η κινητικότητα για το ζήτημα ήταν έντονη. Την περασμένη Τετάρτη η “Ελληνικά Λαχεία» (η κοινή εταιρεία των ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games) απέστειλε επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος και CEO Καμίλ Ζίγκλερ, προς τους πράκτορες αναφορικά με τα Λαχεία και το Σκρατς (Ξυστό) και συγκεκριμένα «προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακριβή ενημέρωσή σας τόσο για τις μέχρι τώρα επικοινωνίες μας με τη ΠΟΕΠΠΠ, όσο και για την ειλικρινή μας πρόθεση να συνεργαστούμε μαζί σας, με το ισχυρότερο δίκτυο διανομής στην αγορά με δίκαιους εμπορικούς όρους».
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η διοίκηση της ΟΠΑΠ έπειτα από συνεργασία με τη ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ ΑΕ) συμφώνησε στο περιεχόμενο της Σύμβασης για τα Λαχεία, ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν αποδέχθηκε την προϋπόθεση για το ζήτημα της προμήθειας που τέθηκε, δηλαδή οποιαδήποτε αλλαγή στην προμήθεια (μετά τη λήξη της εγγυημένης περιόδου, δηλαδή μετά την 1η Μαΐου 2015) να πραγματοποιείται με σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ.
Για το συγκεκριμένο σημείο, στην επιστολή της «Ελληνικά Λαχεία» τονίζεται πως «σε περίπτωση που κάποια αλλαγή στο σύστημα προμήθειας θεωρηθεί εμπορικά αναγκαία, αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης… με τους επίσημα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους σας, πολύ πριν από την έναρξη ισχύος της. Ωστόσο, αναφέρει ο επικεφαλής της Ελληνικά Λαχεία, «με σεβασμό προς τους μετόχους μας, δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να καθορίζουμε την εμπορική πολιτική της εταιρείας μας».
Στην επιστολή εκφράζεται η πεποίθηση πως τα νέα προϊόντα της Ελληνικά Λαχεία θα φέρουν σημαντικά έσοδα στους πράκτορες, χωρίς να υπάρχει καμία δαπάνη από την πλευρά τους, ενώ επισημαίνεται πως κανένας φόρος υφιστάμενος ή μελλοντικός που θα βαρύνει την Ελληνικά Λαχεία δεν θα μετακυλύεται στους πράκτορες βάσει της σύμβασης που τους έχει σταλεί.
Τι λένε οι πράκτορες
Η απάντηση της ΠΟΕΠΠΠ ήταν άμεση και με επιστολή που εξέδωσε χθες το απόγευμα χαρακτηρίζει τις σχέσεις των πρακτόρων με την ΟΠΑΠ «τεταμένες λόγω της υπόθεσης των Λαχείων». Όπως υποστηρίζουν οι πράκτορες, το πρώτο κείμενο της Σύμβασης τους γνωστοποιήθηκε στις 10/4/2014. Η απάντηση δόθηκε σε δύο ημέρες με σειρά διαφωνιών και το επόμενο κείμενο εστάλη ξανά στις 15/4/2014. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25/4/2014 διατυπώθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις των πρακτόρων.
Η ΠΟΕΠΠΠ αναφέρει πως το αρχικό κείμενο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι η καταγγελία της σύμβασης για τα Λαχεία ήταν λόγος καταγγελίας και της κύριας σύμβασης πρακτορείας και ότι η προμήθεια θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ. Μετά από συνεννοήσεις των νομικών υπηρεσιών καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις και στο νέο σχέδιο Σύμβασης συμπεριελήφθη η πρόβλεψη για τη «σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ», όμως προστέθηκε ότι πάσης φύσεως φόροι (ΦΠΑ) επιβαρύνουν την προμήθεια του πράκτορα, κάτι που εν τέλει αφαιρέθηκε ξανά, όπως και το «με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ».
Η Ομοσπονδία απαντώντας στο ερώτημα «τι άλλαξε τη στάση μας και δεν υπογράφουμε νέα Σύμβαση;» επισημαίνει πως αυτό συνέβη όταν «διαπιστώσαμε ότι η διοίκηση στοχεύει στην σταδιακή αποδυνάμωση της Σύμβασης που έχουμε ήδη με τον ΟΠΑΠ, δημιουργώντας νέες Συμβάσεις, που προσθέτουν νέες πρακτικές στις σχέσεις μας με το ΟΠΑΠ και την Εμπορική Πολιτική. Η ΠΟΕΠΠΠ εκτιμά ότι κανένας πράκτορας δεν έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση και ότι οι συνολικές παραγγελίες Λαχείων και Σκράτς μετά τις ακυρώσεις και τις μη παραλαβές, πλησιάζουν τις 200 πανελλαδικά.
Στην ίδια επιστολή η Ομοσπονδία τονίζει ότι θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ πρακτόρων εάν υπογράψουν έναντι των υπολοίπων, ανταγωνισμός που είναι αθέμιτος και προειδοποιεί πως «θα διεκδικήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας που απορρέει από την Σύμβαση Πρακτορείας». Παράλληλα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως η διαμάχη θα επηρεάσει τα επόμενα παιχνίδια που σχεδιάζει να εισάγει η ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα για το online στοίχημα η ΠΟΕΠΠΠ σημειώνει πως «η θέση μας είναι πάγια και λέει ότι, ότι παίζει ο ΟΠΑΠ από οποιοδήποτε κανάλι διανομής πρέπει να δίνει ίση και ίδια προμήθεια στα πρακτορεία» και καταλήγει λέγοντας πως «εάν δεν μας αποδώσει την προμήθεια θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο πεδίο δεν μας υπολογίζει ως αποκλειστικούς συνεργάτες».
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι δύο πλευρές αναμένεται άμεσα να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο την εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης προκειμένου να μην ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα του νέου παιχνιδιού.
του Νίκου Χρυσικόπουλου
Διαβάστε το άρθρο “Κρίσιμες διαπραγματεύσεις ΟΠΑΠ – πρακτόρων” στην πηγή www.capital.gr