«Κόντρα» μεταξύ διοίκησης και πρακτόρων δημιουργείται στον ΟΠΑΠ. Xθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
του οργανισμού, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, έφυγε άρον-άρον από τη γενική συνέλευση των πρακτόρων που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήvας. Η φυγή του προέδρου του ΟΠΑΠ έγινε όταν οι πιο θερμόαιμοι εκ των πρακτόρων, κόντεψαν να «πιαστούν στα χέρια», εξαπολύοντας βαριές εκφράσεις μεταξύ τους.
Αιτία για την «γκρίνια» αυτή αποτελούν οι προμηθέα των πρακτόρων. Οι τελευταίοι ανησυχούν, καθώς το νέο φορολογικό καθεστώς στον ΟΠΑΠ, οδηγεί σε περιορισμό των αποζημιώσεων τους. Σήμερα οι πράκτορες λαμβάνουν το 8% των εσόδων του ΟΠΑΠ ή περίπου το 26% των μεικτών κερδών των παιγνίων (GGR).
Η επιβάρυνση όμως κατά 30% των μεικτών κερδών από τη φορολογία και ενός επιπλέον 10% στα κέρδη των παικτών, θ’ αφήσει στον ΟΠΑΠ, από 1/1/2013, ένα περιθώριο κέρδος της τάξης του 30% στα μεικτά κέρδη.
Οι πράκτορες επιδίωκαν και σε ένα βαθμό είχαν συμφωνήσει με τη διοίκηση Σπανουδάκη στον ΟΠΑΠ, ώστε η αμοιβή τους να διαμορφωθεί στο 28% των μείωση μεικτών κερδών. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο έλαβαν επιστολή από τον ΟΠΑΠ, στην οποία γνωστοποιούνταν ότι η συμφωνία μετατίθεται και θα ολοκληρωθεί αφού αποκρυσταλλωθεί το νέο καθεστώς διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Όλη η αγορά πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης βλέπει την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ που θέλουν χα θέματα αυτά να τα χειρίζεται ο νέος ιδιοκτήτης του οργανισμού, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ που ήδη έχει δρομολογηθεί. Ο νέος επενδυτής, θεωρείται απίθανο να συμφωνήσει οποιαδήποτε αύξηση της προμήθειας των πρακτόρων, ενώ αντίθετα όλοι οι αναλυτές βλέπουν μειώσεις.
Παράλληλα, μιλώντας χθες ο κ. Λουρόπουλος προς τους πράκτορες είπε ότι ο ΟΠΑΠ συνεχίζει τις διαπραγματευθεί με τη Lottomatica για τη είσοδο του οργανισμού στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, η σύμβαση θέλει δουλειά, ενώ παραδέχτηκε ότι βρήκε πράγματα τα οποία δεν ήταν -όπως χαρακτηριστικά είπε- «τσιμενταρισμένα».
Διαβάστε το άρθρο «Κρίση στη σχέση ΟΠΑΠ πρακτόρων για το ύψος των προμηθειών» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Β. Μανδραβέλη