Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Κρίνεται σήμερα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Κρίνεται σήμερα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Παρουσία των μετόχων του Emma Delta –Τσέχων, Ρώσων και Ελλήνων–που βρίσκονται εδώ και λίγα 24ώρα στην Αθήνα, ξεκαθαρίζει σήμερα η τύχη του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ που παραχωρεί το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση για την εμβληματική αυτή αποκρατικοποίηση που εξελίχθηκε σε ένα επιχειρηματικό θρίλερ με έντονες πολιτικές προεκτάσεις και αντιπαραθέσεις. 

Νωρίτερα, το αργότερο έως τη μία, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ θα βρεθούν ξανά οι εκπρόσωποι του Emma Delta, του επενδυτικού σχήματος που παρέμεινε μόνο στην κούρσα για την απόκτηση του Οργανισμού. To fund κατέθεσε αρχική πρόταση ύψους 622 εκατ. ευρώ για το 33% της εταιρείας. Επ΄ αυτής της πρότασης το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτίωση του τιμήματος. Κατά πόσο –έπειτα από δύο αιτήματα παράτασης της προθεσμίας– το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό από το Emma Delta, θα φανεί σε λίγες ώρες.

Αποτίμηση

Μέτοχοι του επενδυτικού σχήματος που έχει συσταθεί ως special purpose acquisition company χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή «δίκαιη» την προσφορά που υποβλήθηκε για τον ΟΠΑΠ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το Emma Delta το due diligence πριν την προσφορά ανέδειξε διάφορα εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα στον ΟΠΑΠ, με την κερδοφορία να επιβαρύνεται από τη δυσκίνητη εταιρική δομή και τις σφικτές ταμειακές ροές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο ανεξάρτητος αποτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ τοποθέτησε τον πήχη για το 33,3% του Οργανισμού στα 650 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης στα 610 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, όπως συμπεριλήφθησαν στις παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές, η κερδοφορία του Οργανισμού για το 2013 θα κινηθεί στα επίπεδα των 115 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η αρχική πρόταση της Emma Delta μεταφράζεται σε πάνω από 16 φορές τα κέρδη του έτους που αναλογούν στο προς πώληση 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ. 

Η χρηματιστηριακή αγορά, πάντως, φάνηκε χθες να προεξοφλεί το κλείσιμο του deal. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ πραγματοποιήθηκε συναλλαγματική “έκρηξη” με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σε ποσοστό 8,87%, κλείνοντας στα 7,49 ευρώ που αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Διαβάστε το άρθρο: «Κρίνεται σήμερα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή:www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ