Θέμα πολιτικής βούλησης αποτελούν τα επόμενα βήματα και οι ενέργειες του κράτους, ως προς το ενδεχόμενο ανάκτησης απολεσθέντων ποσών λόγω της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
Ο κ. Κληρίδης απαντούσε σε επιστολή του Χάρη Γεωργιάδη με την οποία ζητήθηκε η συμβουλή της νομικής υπηρεσίας για τα επόμενα βήματα και ενδεχόμενες ενέργειες της κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην επιστολή του ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ότι παρά τα όποια νέα στοιχεία έχουν υποβληθεί σε σχέση με τον τρόπο ερμηνείας της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, η νομική υπηρεσία εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια άποψη ως προς τον εσφαλμένο τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας.
«Ως προς την παράκληση σας για παροχή συμβουλής για τα επόμενα βήματα και ενδεχόμενες ενέργειες της κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να παρατηρήσω ότι το θέμα τούτο επαφίεται στην πολιτική σας βούληση και σε ανάλογες οδηγίες», σημειώνει ο κ. Κληρίδης.
Αναφερόμενος στον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας υποδεικνύει στον υπουργό ότι «αν εσείς θεωρείτε ότι ο τρόπος τούτος έχει προκαλέσει σοβαρή οικονομική απώλεια στη Δημοκρατία και εάν ναι, επιθυμείτε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για ανάκτηση απωλεσθέντων ποσών, ή για τερματισμό της συμφωνίας κλπ, επαφίεται σε σας να το κρίνετε και να μας δώσετε οδηγίες».
Σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται η λέξη «λογίζονται» που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, σε ότι αφορά τα έξοδα του ΟΠΑΠ, ο γενικός εισαγγελέας παραπέμπει στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, υποδεικνύοντας ότι η λέξη «λογίζομαι» σημαίνει «θεωρούμαι».
«Επομένως κάτι που ‘λογίζεται’ είναι κάτι θεωρούμενο, εκλαμβανόμενο για σκοπούς μιας συμφωνίας ή ενός νόμου και όχι κάτι το θεωρητικό, μη πραγματικό», επισημαίνει διαφωνώντας με τον τρόπο επεξήγησης της ερμηνείας της συμφωνίας, από το γενικό λογιστήριο.
Με βάση την απάντηση του γενικού εισαγγελέα, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον, στις επόμενες ενέργειες του υπουργείου οικονομικών και στο εάν το κράτος, θα προχωρήσει ζητώντας ανάκτηση ποσών από τον ΟΠΑΠ.
Το υπουργείο οικονομικών και το γενικό λογιστήριο υποστηρίζουν ότι η συμφωνία εφαρμόζεται ορθώς, αν και αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που κατέστη ετεροβαρής για το κράτος.
Την τελευταία φορά που το θέμα έτυχε συζήτησης στη βουλή, στην παρουσία του κ. Γεωργιάδη, ο ίδιος είχε εκφράσει τη θέση ότι το κράτος πρέπει να απαλλαγεί από τη διακρατική συμφωνία και να ρυθμιστεί το θέμα σε νομοθετικό επίπεδο σε ότι αφορά την παροχή ορισμένων τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο.
Παράλληλα, δεν είχε παραλείψει την αναφορά και στη βουλή ενώπιον της οποίας βρίσκεται σχετικό νομοσχέδιο εδώ και ένα χρόνο, όπως επεσήμανε.
Σε χθεσινή δήλωσή του στο ΡΙΚ, ο υπουργός οικονομικών, ανέφερε ότι θα μελετήσει την επιστολή του γενικού εισαγγελέα και θα λάβει αποφάσεις εντός της εβδομάδας ενώ, ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου από την πλευρά του, δήλωσε ότι το θέμα θα επανέρχεται προς συζήτηση ανά δεκαπενθήμερο, μέχρι το κράτος να αποκτήσει οποιαδήποτε απολεσθέντα ποσά.
Διαβάστε το άρθρο “Κληρίδης: Πολιτική βούληση για ΟΠΑΠ” της Μαρίας Χαμπή στην πηγή “www.stockwatch.com.cy”