Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Κέρδισε το στοίχημα του ηλεκτρονικού τζόγου

Κέρδισε το στοίχημα του ηλεκτρονικού τζόγου

από
Μόνο 3 λεπτά

Στο… ηλεκτρονικό Λας Βέγκας της Ευρώπης τείνει να εξελιχθεί το Γιβραλτάρ, εξαιτίας του φορολογικού καθεστώτος και των φιλικών προς τον… ηλεκτρονικό τζόγο νόμων του. Ηδη, 20 εταιρείες του κλάδου εδρεύουν εκεί -πολλές από τις οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η βιομηχανία απασχολεί 2.000 ανθρώπους, νούμερο που αντιπροσωπεύει το 12% της εργατικής δύναμης του Βράχου. Από τους 30.000 κατοίκους του μόλις 600 είναι άνεργοι, καλό ποσοστό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως στην απέναντι πλευρά, στην ισπανική πόλη Λα Λίνεα δε λα Κονθεπθιόν, 10.000 και πλέον κάτοικοι από τους 65.000 είναι άνεργοι.

 

1% ο φόρος
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, τα ηλεκτρονικά καζίνα και τα πρακτορεία στοιχημάτων πληρώνουν 1% φόρο, ποσό που δεν ξεπερνάει τα 500.000 ευρώ τον χρόνο, καθόλου άσχημη συμφωνία, δεδομένου ότι τα κέρδη τους είναι πολύ περισσότερα.

Για παράδειγμα, η PartyGaming παρουσίασε κέρδη 95 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο αυτού του χρόνου, όταν έναν χρόνο πριν είχε κέρδη 450 εκατομμυρίων ευρώ και η 888.com 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αν και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 10%, προκειμένου η φορολογική νομοθεσία να εναρμονιστεί με αυτήν της Ε.Ε., κανείς δεν ανησυχεί πραγματικά, αφού οι εταιρείες θα εξακολουθούν να μην πληρώνουν ΦΠΑ, επομένως το φορολογικό καθεστώς εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικό.

«Κανείς δεν θα φύγει, παρόλο που όλοι διαμαρτυρόμαστε για την αύξηση», διαβεβαιώνει μέσω της ισπανικής εφημερίδας El Pais ο Βίκτορ Τσάντλερ, πρόεδρος της εταιρείας Victor Chan­dler Inter­national, μιας από τις πρώτες εταιρείες που μετακόμισαν στο Γιβραλτάρ το 1998.

Πράγματι, πολλές από τις εταιρείες που εδρεύουν στον Βράχο αναζητούν τρόπους να συσφίξουν τους δεσμούς τους με την ευρύτερη περιοχή, όπως η Bwin, η αυστριακή ιντερνετική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, η οποία είναι σπόνσορας της Ρεάλ Μαδρίτης.

Εξέφρασε προσφάτως την επιθυμία να αγοράσει μερίδιο στην Ισπανική Κρατική Λοταρία, που πουλάει το 30%, προκειμένου να εισρεύσουν στα άδεια ισπανικά ταμεία 5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ετήσια έσοδα της βιομηχανίας του διαδικτυακού τζόγου στην Ευρώπη αναμένεται να είναι για το 2010 10,1 δισ. δολάρια. Είναι λογικό οι εταιρείες να θέλουν να ρξασφαλίσουν παράλληλα και το καλύτερο δυνατό φορολογικό καθεστώς.

12,4 εκατ. ευρώ από φόρους
Η χώρα αποκομίζει σημαντικά κέρδη -οι φόροι το 2009 έφτασαν τα 12,4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τριπλασιαστούν- ενώ στη βιομηχανία του διαδικτυακού τζόγου απασχο­λείται το 12% του εργατικού δυναμικού

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ
Η κρίση θέλει… online καζίνο

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που μέχρι πρόσφατα αποτάσσονταν τον ηλεκτρονικό τζόγο, άρχισαν, ελέω οικονομικής κρίσης, να προσανατολίζονται στη νομιμοποίησή του, προκειμένου να τον φορολογήσουν.

Η Γαλλία αποφάσισε, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, να επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Bwin, να δέχονται στοιχήματα στο Διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν να παιχτούν στο ηλεκτρονικό στοίχημα περισσότερα από 83 εκατ. ευρώ, διπλάσιο ποσό σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όταν το στοίχημα επιτρεπόταν μόνο στα κρατικώς ελεγχόμενα πρακτορεία.

Στην Ιταλία, ο διαδικτυακός τζόγος νομιμοποιείται σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας και τα πρώτα έσοδα από τη νομιμοποίηση ανήλθαν στα 150 εκατ. ευρώ.

Στην Ισπανία, όπου το 2009 200.000 Ισπανοί στοιχημάτισαν στο Διαδίκτυο 575 εκατ. ευρώ, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση όλων των μορφών τζόγου, ειδικά του online.

Και στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο επανεξετάζει την εκ νέου νομιμοποίηση του διαδικτυακού στοιχήματος, που είχε απαγορευτεί το 2006, αναγκάζοντας τα διαδικτυακά καζίνα σε μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό. Με το νομοσχέδιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να εκδώσει άδειες και να θεσπίσει τις αρχές που θα διέπουν τον διαδικτυακό τζόγο και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται πως τα έσοδα για το κράτος την επόμενη δεκαετία μπορούν να φτάσουν έως τα 42 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΧΡ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ  
[email protected]

 

Με μια ροπή προς τις μη και τόσο νόμιμες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο τσιγάρων και φορολογικός παράδεισος), το Γιβραλτάρ αποκομίζει σημαντικά κέρδη από τον διαδικτυακό τζόγο, τα οποία για το 2009 έφτασαν τα 12,4 εκατομμύρια ευρώ από φόρους, ποσό που θα δεκαπλασιαστεί του χρόνου, καθώς θα αυξηθεί η φορολογία των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ