Οι λοταρίες που διεξάγουν οι 16 τοπικές κυβερνήσεις της Γερμανίας και οι σχετικές online υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών αποτελούν μία σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον πολιτισμό, αλλά και για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Οι εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών σημείωσαν μία σπάνια νομική νίκη στον αγώνα τους για χαλάρωση των κρατικών μονοπωλίων στην Ευρώπη, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι η γερμανική νομοθεσία αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς των «27».
Νομοθεσία
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η γερμανική νομοθεσία που επιτρέπει τη λειτουργία μόνο κρατικών μονοπωλίων για τα στοιχήματα και τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι «επαρκής» για να στηρίξει το επιχείρημα ότι ο περιορισμός αυτός έχει ως στόχο την προστασία του κοινού από τον εθισμό στο τζόγο.
Διαφήμιση
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα γερμανικά μονοπώλια διαφημίζονται με στόχο να προσελκύσουν πελάτες, γεγονός που αναιρεί το επιχείρημα ότι λειτουργούν με σκοπό να περιορίσουν τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Σημειώνεται ότι τα στοιχήματα των ιπποδρομιών έχουν περάσει σε ιδιωτικά «χέρια» από τη δεκαετία του 1920, ενώ τα περιβόητα «φρουτάκια» μπορούν να λειτουργούν από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη καταστήματος.
«Η Γερμανία έμεινε μετεξεταστέα στο τεστ υποκρισίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντερκ Ούβερ της νομικής εταιρείας Hengeller Mueller που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό των ιδιωτικών εταιρειών τυχερών παιχνιδιών. Στην αντίπερα όχθη, οι νομικοί σύμβουλοι των κρατικών μονοπωλίων δηλώνουν έκπληκτοι με την απόφαση. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αν υπάρξει συμμόρφωση με όσα αναφέρει η απόφαση τα κρατικά μονοπώλια της Γερμανίας θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους στην εγχώρια αγορά.
Οι λοταρίες που διεξάγουν οι 16 τοπικές κυβερνήσεις της Γερμανίας και οι σχετικές online υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον πολιτισμό, αλλά και για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Των Nikki Tait και Gerrit Wiesmann Πηγή Ημηρεσια
Σε αντίστοιχες πρόσφατες υποθέσεις που αφορούσαν άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λειτουργία αυτών των μονοπωλίων μπορεί να επιβληθεί για «κοινωνικούς» λόγους.