Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : “Γιατί ο ΟΠΑΠ «ματώνει» στο ταμπλό”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ : “Γιατί ο ΟΠΑΠ «ματώνει» στο ταμπλό”

από
Μόνο 3 λεπτά

Η αποκαλούμενη και «χρυσή αγελάδα» του ελληνικού κράτους για άλλη μία φορά είχε επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό

 που τη συνόδευε. Όσο για τα σύννεφα που μαζεύονταν πάνω από την εγχώρια οικονομία, έδειχναν να μην κρύβουν τον ήλιο στα κεντρικά του Οργανισμού στη Λεωφόρο Κηφισού.
Λίγο περισσότερο από τρία χρόνια αργότερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για μια από τις μεγαλύτερες λοταρίες της Ευρώπης και την τρίτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Το 2011 έκλεισε με έσοδα 4,3 δισ. ευρώ
και λειτουργικά κέρδη 734,2 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό ο Οργανισμός «έχασε» τζίρο 1,2 δισ. ευρώ και πάνω από το μισό EBITDA του 2008, παρά τη σκληρή προσπάθεια μείωσης πάσης φύσεως εξόδων που πραγματοποιήθηκε.

 

 Η έλλειψη ορατότητας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τον ομίλου, αναφέρουν αναλυτές, προβληματίζει πλέον σοβαρά τα ξένα χαρτοφυλάκια

 Για πρώτη φορά, μάλιστα, επιβαρύνθηκε με τραπεζικό δανεισμό, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της απόφασης του ελληνικού Δημοσίου (βασικού μετόχου, με 34% του ΟΠΑΠ) να προσφέρει –έναντι αδρού ανταλλάγματος– την επέκταση του δικαιώματος έως το 2030 για τα παιχνίδια του λειτουργεί ο ΟΠΑΠ, καθώς και άδεια για την εισαγωγή βιντεολόττο στην επικράτεια.

Αδράνεια Σαφέστατα, οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδράσει αρνητικά στα οικονομικά μεγέθη.
Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη δαπάνη για τυχερά παιχνίδια. Μόνο στο «Πάμε Στοίχημα», που μαζί με το ΚΙΝΟ αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων, ο τζίρος υποχώρησε σε ποσοστό 24% σε μόλις 12 μήνες (Δεκέμβριος 2010 Δεκέμβριος 2011). Συγχρόνως, στο διάστημα αυτό εντάθηκε -χωρίς, ουσιαστικά, να αντιμετωπιστεί- ο ανταγωνισμός από online operators, μεγάλους ξένους διαδικτυακούς ομίλους που, μέσω των ιστοσελίδων τους, προσφέρουν υπηρεσίες σε’ Ελληνες παίκτες.
Το σημείο καμπής, όμως, για την πίεση που ασκείται σήμερα στα μεγέθη και, κατ’ επέκταση, στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει να κάνει με τρεις παράγοντες: την αποτυχημένη, στην πράξη, προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, που αφήνει σειρά ανοιχτών θεμάτων, τις παλινωδίες στην ιδιωτικοποίηση ή μη και τους ρυθμιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, όπως σημειώνει και η IBG Analysis.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ξένοι διαχειριστές βλέπουν ένα από τα μεγαλύτερα projects των τελευταίων ετών για τον ΟΠΑΠ, την ανάπτυξη δικτύου 16.500 -από τα συνολικά 35.000- VLTs, για τα οποία κατέβαλε 560 εκατ. ευρω στο ελληνικό Δημόσιο και με σχέδια για επένδυση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρω σε πρώτη φάση, να καθυστερεί τουλάχιστον για έναν χρόνο, με τη διοίκηση να τοποθετεί πλέον την εισαγωγή τους στην αγορά τον Ιανουάριο του 2013.

Αίτια η πολιτική αβεβαιότητα, η αδυναμία να δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και οι εκκρεμότητες με την Ε.Ε. Ακριβώς αυτή η έλλειψη ορατότητας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου προβληματίζει πλέον σοβαρά τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Όπως σημειώνει η Proton, η ανατροπή του business plan για τα βιντεολόττο, τα οποία ο ΟΠΑΠ ανέμενε πως θα αντιστοιχούσαν στο 40% της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έως το 2015, οφείλεται στην απουσία έγκρισης του Κανονισμού Λειτουργίας από τον Ρυθμιστή, ενώ οι αντιρρήσεις των Βρυξελλών στην αδειοδότησή τους δημιουργούν σκιές και στην προωθούμενη παραχώρηση ποσοστού 29% στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ξένοι θεσμικοί «απαρνούνται» το μέρισμα, λόγω country risk Οι προσεκτικοί παρατηρητές δεν μπόρεσαν παρά να προβληματιστούν από την μείωση των θέσεων του Capital Group, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, στον ΟΠΑΠ.

Σταθερά, εδώ κι έναν χρόνο, τα funds του Capital μειώνουν θέσεις και από το 15% τον Μάιο του 2011η συμμετοχή τους έχει υποχωρήσει κάτω του 9,7 5%. Από την πλευρά τους. αναλυτές της Eurobank Sec. τονίζουν πως το υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ δημιουργεί πίεση στη μετοχή, που πλέον έκανε κλεισίματα ακόμα και κάτω από τα 4 ευρώ. στα 3.80 ευρώ.
Πρόκειται για υποχώρηση της τάξης του 88% από τα υψηλό των 33 ευρώ. τον Φεβρουάριο του 2006.

Έως έναν βαθμό, εξηγούν χρηματιστηριακά στελέχη, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εταιρεία με το country risk που επιβαρύνει κάθε ελληνική εισηγμένη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πίεση στη μετοχή ασκήθηκε τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων από θεσμικό κεφάλαια που ανησυχούν για τις προοπτικές της χώρας και. κατ’ επέκταση, της εταιρείας.
Σταθερά τα τελευταία χρόνια o ΟΠΑΠ συγκαταλεγόταν στις ευρωπαϊκές εταιρείες με τα μεγαλύτερα ποσοστά διανομής κερδών προς τους μετόχους

Για τη χρήση του 2010, το μέρισμα των 1.54 ευρώ διατήρησε τη μερισματική απόδοση σε διψήφιο ποσοστό. Την περσινή χρήση, το μέρισμα σε απόλυτο μέγεθος μειώθηκε στο μισό (σ.σ.: λόγω της υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης, η απόδοση διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό), παραμένει, όμως. σημαντικό.

Παρά ταύτα, οι ρευστοποιήσεις δείχνουν να μη σταματούν εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Σαφέστατα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία εμφανίζεται να διαθέτει περιορισμένες επιλογές, λόγω των συνθηκών. Ακόμα και ένα project που θεωρητικό θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, ο διαγωνισμός για την επιλογή νέου τεχνολογικού εταίρου, μεταξύ της Intralot και της Lottomatica. στην Ελλάδα της κομματικής εξάρτησης έχει αναρτήσει πινακίδα με την επιγραφή «κλειστόν. λόγω εκλογών»…

.Διαβάστε το άρθρο «Γιατί ο ΟΠΑΠ «ματώνει» στο ταμπλό» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΙΚΟ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ