Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Κατατέθηκαν δύο προσφορές για την πώληση του 33%

Κατατέθηκαν δύο προσφορές για την πώληση του 33%

από
Μόνο 3 λεπτά

Ικανοποιημένη εμφανίσθηκε χθες η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με το εκδηλωμένο ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ. Δύο ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές, η Emma Delta Ltd. και η επενδυτική εταιρεία Third Point LLC. Οι προσφορές υποβλήθηκαν χθες το απόγευμα και οι οικονομικές τους προσφορές σφραγίστηκαν, με στόχο να ανοιχτούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- στις 22 Απριλίου 2013. Η διαδικασία αυτή επελέγη, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια από την πλευρά του Ταμείου. 

Σύμφωνα με στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ είναι η πρώτη μεγάλη και ουσιαστική αποκρατικοποίηση που υλοποιεί το Ταμείο και ως συνέπεια τόσο η διαδικασία, όσο και το αποτέλεσμα είναι κρίσιμα στοιχεία. «Η έκβαση της θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το 2013», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, σε συνδυασμό με εκείνη των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του στόχου που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά. 

Οι άνθρωποι του Ταμείου, ωστόσο, απέφυγαν χθες οποιαδήποτε δήλωση για το προσδοκώμενο τίμημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Ταμείο έχει προσλάβει την αμερ ικανική εταιρεία Duff & Phelps με στόχο τη δίκαια αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Με βάση δε τη χρηματιστηριακή αξία στο ταμπλό του Χ.Α., το 33% αποτιμάται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί όμως και η υποβολή ενός υπερτιμήματος λόγω ανάληψης του management στον ΟΠΑΠ, τότε μια δίκαια τιμή βρίσκεται μεταξύ 700 και 900 εκατ.ευρώ.

Πάντως, χθες, η μετοχή του ΟΠΑΠ στο τέλος της συνεδρίασης πραγματοποίησε ένα μίνι κραχ, υποχωρώντας σε λίγα λεπτά της ώρας κάτι λιγότερο από 5,5%. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποβάθμισαν το γεγονός, εκτιμώντας ότι κάποιοι επιχειρούν να βγουν από τον ΟΠΑΠ ενόψει μιας πιθανής ολοκλήρωσης της συμφωνίας πώλησης. «Συνήθως οι επικείμενες συμφωνίες δημιουργούν μια ζήτηση μετοχών η οποία περιορίζεται όσο πλησιάζει το γεγονός», ανέφερε στέλεχος του Ταμείου.

Το ζητούμενο -εκτός βεβαίως από τα προσφερόμενα τιμήματα είναι οι συμπράξεις που υπάρχουν πίσω από τους ενδιαφερόμενους.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει τις επιχειρηματικές συμφωνίες που μπορεί να υπάρχουν πίσω από τους ενδιαφερομένους. Έλληνας επιχειρηματίας διέρρεε χθες ότι συμμετέχει μειοψηφικά στην προσφορά της Emma Delta, ενώ άλλα μέσα έφεραν ιταλική εταιρεία τυχερών παιγνίων να βρίσκεται σε σύμπραξη με τον ίδιο ενδιαφερόμενο. Όλα αυτά, όμως, δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως. Ως ένα βαθμό, όμως, θεωρείται σίγουρο ότι οι δύο ενδιαφερόμενοι θα επιδιώξουν να κερδίσουν εταίρους που θα γνωρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΟΠΑΠ (και όχι μόνο). Η Third Point για παράδειγμα, η οποία συνιστά επενδυτικό κεφάλαιο υψηλού ρίσκου (hedge fund), θα πρέπει να συμπράξει με κάποιον που γνωρίζει τόσο την αγορά των τυχερών παιγνίων, όσο και την ελληνική αγορά.

Η Third Point έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό, καθώς πρόσφατα επένδυσε σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Σε επιστολή που έστειλε ο ιδρυτής του επενδυτικού κεφαλαίου με καταγωγή από τον Καναδά, Ντανιέλ Λόουμπ, στους επενδυτές του, γινόταν λόγος για υπερκέρδη του επενδυτικού fund από τις αγορές ΟΕΔ.

Η εταιρεία εκτιμάται ότι αποκόμισε κέρδη πάνω από 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ από τις αγορές ΟΕΔ που πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 10 δισ. δολ. Ωστόσο παραμένει ασυνήθιστο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει σε μια επιχείρηση, καθώς ο χαρακτήρας της επιτρέπει επενδύσεις μόνον σε τίτλους (hedge fund).

Η Emma Delta αποτελεί σύμπραξη των επιχειρηματιών Δημήτρη Μελισσανίδη (33%) και του Τσέχου στην καταγωγή Τζίμι Σμεκ (67%). Ο πρώτος είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών και ο δεύτερος είναι συνιδρυτής και συμμέτοχος του τσεχικού επενδυτικού κεφαλαίου PPF. Η τελευταία είναι γνωστή από την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα συμμετέχει με τη συνεργασία της ΓΕΚ Τέρνα στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ