Τη σταθερή της θέση στα ζητήματα των VLTs και του ειδικού τέλους επανέλαβε η διοίκηση της ΟΠΑΠ, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων.
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ. Κamil Ziegler (Καμίλ Ζίγκλερ), κατά τη διάρκεια του conference call: “Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και έχουμε βάσιμες ενδείξεις της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών για αντικατάσταση του ειδικού τέλους με εναλλακτικά μέτρα. Πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον φτάσει σε ένα επίπεδο κατανόησης των σοβαρότατων τεχνικών δυσκολιών στην εφαρμογή του μέτρου και το σημαντικότερο, των αρνητικών επιπτώσεων που αυτό θα επιφέρει στην επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο της εταιρείας, όσο και του δικτύου των πρακτόρων μας, χωρίς ταυτόχρονα να εισρέουν τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία“.
H ΟΠΑΠ έχει ρητά αναφέρει πως είναι αδύνατη η άμεση τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το εν λόγω ειδικό τέλος, ενώ υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ziegler ανέφερε πως “αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2016, θα δηλώσουμε μηδενικό ποσόν λόγω της τεχνικής αδυναμίας να το εισπράξουμε“.
Παράλληλα τόνισε ότι “κατανοώντας πλήρως τόσο την σοβαρή οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και τον πρωτοπόρο ρόλο μας ως προς την συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία συνολικά, έχουμε συζητήσει μια σειρά εναλλακτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων, που αντί να επικεντρώνονται αυστηρά στην βραχυπρόθεσμη είσπραξη, παρέχουν μακροπρόθεσμη προοπτική βελτίωσης του συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου“.
Όπως έχει γράψει, από τον περασμένο Φεβρουάριο, το Capital.gr, η κυβέρνηση έχει ήδη αναδιπλωθεί στο θέμα του ειδικού τέλους, αναγνωρίζοντας, στην πράξη, την αστοχία της. Ήδη έχει υπάρξει απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία τροποποιήθηκε η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και της αντίστοιχης απόδοσης του ειδικού τέλους ανά τρίμηνο, αντί μηνιαίως.
Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν προτείνει στους θεσμούς την αντικατάσταση του ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ, ανά στήλη, στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ, με ισοδύναμο από την αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος (σήμερα ισχύει φόρος 30% επί του GGR – μεικτά κέρδη). Σχολιάζοντας σχετικά, η διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέφερε πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί εάν και εφόσον υπάρξουν αλλαγές.
Τι γίνεται με τα VLTs
Παράλληλα, για το θέμα των VLTs, η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, ούτε επικοινωνία με τον ρυθμιστή, την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Επανέλαβε ότι ως συνέπεια των αιφνίδιων και αμφίβολης αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων στο λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο των VLTs, το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα.
Όπως τόνισε ο κ. Ziegler χαρακτηριστικά, το έργο παραμένει σε αναστολή και η διαδικασία της διαιτησίας είναι σε εξέλιξη. “Η επικοινωνία με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είναι ανύπαρκτη, καθώς αισθανόμαστε πως δεν έχουμε πολλά να προσθέσουμε ως προς το τι πρέπει να γίνει. Είναι αυτονόητο πως τόσο η ΟΠΑΠ όσο και η Ελληνική Δημοκρατία χάνουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ και η παράνομη αγορά ανθεί. Ταυτόχρονα, όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, όλα τα αναπτυξιακά σχέδιά μας είναι στάσιμα και θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν μόνο κατόπιν αποτελεσματικής αλλαγής του κανονισμού“.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού επανέλαβε πως “είμαστε προσηλωμένοι στο έργο, αλλά όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο και ισορροπημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLTs, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs, του OΠΑΠ και των συνεργατών της. Η διαδικασία της διαιτησίας από την άλλη πλευρά προχωρεί και ο ΟΠΑΠ προετοιμάζεται εντατικά. Δεν κρύβουμε πως αυτή η προετοιμασία μέχρι στιγμής έχει ενισχύσει τη θέση μας και τη σιγουριά μας ως προς το ζήτημα αυτό. Εν ολίγοις, επαναλαμβάνουμε πως το σύνολο των περιορισμών που επιβλήθηκαν, όχι μόνο βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου διεθνών προτύπων αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο εφαρμογής τους σε τέτοιο συνδυαστικό επίπεδο πουθενά στον κόσμο“.
Η διοίκηση σημείωσε ότι στα δύο και πλέον χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ, έχουν συμβεί πολλά και σημαντικά γεγονότα και πλέον οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί αισθητά. “Πέρασαν ήδη πάνω από δύο χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και έκτοτε προφανώς αρκετά πράγματα -ίσως περισσότερα από όσα θα φαντάζονταν κάποιος- έχουν συμβεί. Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι η δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην χώρα και να αναπτύξουμε την εταιρεία μας με τρόπο που θα αποδειχθεί επωφελής για όλους ενώ ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε πλήρως σε όλες τις ευθύνες του κοινωνικού μας ρόλου“, σημείωσε.
Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι ο Οργανισμός διαθέτει ισχυρή ταμειακή θέση (301 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015), ενώ για το μέρισμα (το συνολικό μικτό μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,40 ευρώ) σημειώθηκε πως η οικονομική θέση του Ομίλου είναι πιθανόν να επανεξεταστεί έπειτα από την οριστικοποίηση των νομοθετικών/φορολογικών εκκρεμοτήτων. Παράλληλα, η διοίκηση αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά του ΟΠΑΠ, για μια ακόμη χρονιά, στα δημόσια έσοδα. Ο Οργανισμός μέσω του ειδικού φόρου επί των καθαρών εσόδων (GGR tax) και των λοιπών φόρων, κατέβαλε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ως προς τις προοπτικές του 2016, οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού και αναλυτών για ύφεση 0,7% – 0,8% δεν αφήνουν περιθώριο για υπερβολική αισιοδοξία, καθώς οι επιδόσεις του χαρτοφυλακίου του ΟΠΑΠ ακολουθούν την ιδιωτική κατανάλωση.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «Κamil Ziegler: Δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα» στην πηγή : capital.gr