Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ: Colpo Grosso με τα… λαχεία

Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ: Colpo Grosso με τα… λαχεία

από
Μόνο 4 λεπτά

Κοινό μυστικό είναι πλέον στην αγορά ότι ο διαγωνισμός για τα λαχεία και το Ξυστό, αφορά πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά,

την κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, μαζί με την Lottomatica, την Intralot και την Scientific Games International (SGI).

Πέραν της διαφοράς «εκτοπίσματος» (οι τρεις άλλες εταιρίες είναι οι μεγαλύτερες στο χώρο) η παρουσία του ΟΠΑΠ στην ηγεσία της κοινοπραξίας, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, να οδηγήσει στην υποβολή ιδιαιτέρως υψηλού τιμήματος για την αποκλειστική άδεια, δεδομένου ότι βασικός μέτοχος του οργανισμού, που ορίζει και την διοίκηση είναι ο… αποδέκτης των χρημάτων που θα καταβληθούν για την άδεια, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για επανάληψη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με την άδεια για τα περίφημα VLT (γνωστά και ως φρουτάκια) όπου ο ΟΠΑΠ μείωσε δραστικά τα διαθέσιμα του και για πρώτη φορά συνήψε υψηλό δανεισμό, προκειμένου να εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια το Δημόσιο.

Εδώ όμως τελειώνουν οι ομοιότητες και ξεκινούν οι μεγάλες διαφορές που καθιστούν έωλη αν όχι και άκρως επικίνδυνη, την όλη διαδικασία.

Τότε, στα VLT, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελούσε μάλλον απόμακρη προοπτική. Σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με διακηρυγμένο στόχο να τελεσφορήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αν είναι δυνατό μέσα στο α’ τρίμηνο του 2013.

Τότε,
την άδεια θα ελάμβανε κατά 100% ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, ενώ σήμερα προβλέπεται ότι θα κατέχει ποσοστό 34%, με τους άλλους εταίρους να συναθροίζουν το 66%. Κι ορισμένοι εξ αυτών, έχουν διασφαλισμένα υψηλά έσοδα, πέραν της μετοχικής συμμετοχής τους διότι θα είναι ταυτόχρονα «αποκλειστικοί προμηθευτές» της κοινοπραξίας (εκτύπωση λαχείων, τεχνολογία, logistics κ.λπ). Αυτό σε αντίθεση με τους άλλους ενδιαφερόμενους (Κοπελούζος-Sisal και Austrian Lotteries) που δεν περιλαμβάνουν προμηθευτές στο σχήμα των μετόχων.

Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση ότι όλα τα ονόματα που μετέχουν στην κοινοπραξία του ΟΠΑΠ, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που «ακούγονται» εξαιρετικά έντονα, ως ενδιαφερόμενοι για την -επικείμενη πλέον- ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Ιδίως δε η Ιntralot και η Lottomatica. Η μεν ως «εθνικός προμηθευτής» επί σειρά ετών, που προκρίθηκε και ως μοναδικός πλέον υποψήφιος τεχνολογικός πάροχος, οι δε Ιταλοί ως «προτιμητέος στρατηγικός συνεργάτης» για το διαδικτυακό στοίχημα.

Είναι εξ αρχής οφθαλμοφανές ότι οι μετέχοντες στην κοινοπραξία για τα λαχεία μαζί με τον ΟΠΑΠ αποκτούν σημαντικό προβάδισμα, έναντι των υπολοίπων τυχόν ενδιαφερόμενων.

Κάθε σύμβαση που υπογράφει εις εκ των διεκδικητών με τον οργανισμό, του προσφέρει «πάτημα» για καλύτερη προσφορά στην ιδιωτικοποίηση, αφού διασφαλίζει έσοδα που προέρχονται από τη δραστηριότητα του ΟΠΑΠ ή σε συνεργασία με τον Οργανισμό.

Η υπόθεση των λαχείων εξελίσσεται σε κορυφαίο παράδειγμα, σε βαθμό που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καθιστά πλέον «ύποπτα» τα κίνητρα της διαδικασίας, με βασικούς ωφελούμενους εκείνους που θα έχουν στην κοινοπραξία όχι απλά τον ρόλο του μετόχου, αλλά και τον ρόλο του προμηθευτή.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για 12ετή σύμβαση «κλειδωμένη», την οποία ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, δεν θα δύναται να μεταβάλει. Για μια «δουλειά» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με προνομιακά και εξασφαλισμένα έσοδα για όσους θα έχουν και το ρόλο του προμηθευτή (πέρα και πάνω από τα μερίσματα).

Για να γίνει όμως πιο κατανοητό πως τα μέλη της κοινοπραξίας αποκτούν προβάδισμα, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

Όπως αναφέρθηκε, έγκυρες πηγές της αγοράς θεωρούν ως δεδομένο ότι η αποτίμηση της άδειας, δεν θα γίνει με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου που είναι σήμερα και βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό όμως σημαίνει ότι η αξία του Οργανισμού θα μειωθεί για όσους διεκδικητές δεν αναμένουν πρόσθετο όφελος από την συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Τα μέλη της κοινοπραξίας, όμως, που λειτουργούν και ως προμηθευτές, θα ακολουθήσουν στην πλειοδοσία, διότι σύμφωνα με πληροφορίες θα διασφαλίσουν την απόδοση της επένδυσης τους, παρά την καταβολή υψηλού τιμήματος, αυξάνοντας αντίστοιχα το τίμημα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα θα έχουν και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εύκολα τη συμμετοχή τους με «εγγύηση» αυτά τα μελλοντικά έσοδα.

Έτσι τα μέλη της κοινοπραξίας αποκτούν και ακόμη ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, αφού η αύξηση των εξόδων της κοινοπραξίας προς τους «μετόχους-προμηθευτές», ουσιαστικά θα επιβαρύνει το «μερτικό» του Οργανισμού από τα κέρδη!

«Για όποιον αγοράσει τον ΟΠΑΠ, όντας έξω από το συγκεκριμένο «χορό» των λαχείων, η κοινοπραξία θα αποτελεί ένα ακριβά πληρωμένο asset, με μειωμένη στην πράξη απόδοση αφού τείνει να εξελιχθεί σε ένα κέλυφος που θα κατέχει μεν την άδεια, αλλά στην πράξη θα καρπούται ότι περισσέψει μετά τις αμοιβές των μετόχων-προμηθευτών», σημειώνει στέλεχος του χρηματοοικονομικού χώρου με γνώση των διεργασιών που εξελίσσονται. «Εκτός κι αν είναι ανάμεσα στα μέλη της κοινοπραξίας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα παραπάνω είναι εις γνώση του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της τρόικας, που σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εκείνη που πίεσε ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση του ΟΠΑΠ και διάφορα Funds που δεν είναι operators, προκειμένου, μέσω του ανοίγματος της βεντάλιας των πιθανών διεκδικητών, να μεγιστοποιηθεί το τίμημα από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

« Οι χειρισμοί που γίνονται με τον ΟΠΑΠ, δηλαδή η απόπειρα μακροχρόνιας δέσμευσης του μελλοντικού ιδιοκτήτη σε συγκεκριμένες συνεργασίες, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ιδιωτικοποίησης του, σίγουρα προξενούν δυσμενή εντύπωση στο εξωτερικό και τείνουν να αποθαρρύνουν το ενδιαφέρον ξένων funds, σε μια περίοδο που το ίδιο το ρίσκο της χώρας είναι αυξημένο», αναφέρει στέλεχος ξένου επενδυτικού οίκου, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Και προσθέτει: «Πόσο μάλλον στη περίπτωση των λαχείων, όπου οι συμφωνίες μεταξύ των εταίρων της κοινοπραξίας είναι μυστικές, δεν προέρχονται από κάποια διαγωνιστική διαδικασία, ενώ θα τελεσφορήσουν μόλις μια… εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ. Και σε μια αποτίμηση που προφανώς δεν θα έχει εγκριθεί από τον εν δυνάμει ιδιοκτήτη».

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε το άρθρο «Ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ: Colpo Grosso με τα… λαχεία» στην πηγή: Euro2day

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ