Η… πρεμούρα για την άμεση πώληση του ΟΠΑΠ έβαλε όλους σε υποψίες. Κι αυτό διότι δεν στέκει η Κομισιόν να έχει συγκεκριμένες οδηγίες και ο νομοθέτης του υπουργείου να τις παραλείπει και παράλληλα, στο διαβιβαστικό προς την Κομισιόν, να υπάρχει ένδειξη «κατεπείγον»,
η οποία δεν είναι συμβατή με την κοινοτική πρακτική. Σαν να ήθελαν να κάνουν όλα αυτά τα σφάλματα για να…εξαναγκαστούν να πουλήσουν τις μετοχές του δημοσίου στον ΟΠΑΠ άρον-άρον κι ενώ όλοι γνώριζαν ότι η αποτίμηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Την ίδια ώρα οι διοικούντες τον ΟΠΑΠ μπορεί να έλεγαν ότι δεν συμφωνούσαν με τον Παπακωνσταντίνου, αλλά αναλογιζόμενοι την… καρέκλα τους δεν έβγαζαν κουβέντα. Μέχρι και στη Βουλή έλεγαν άρες-μάρες για να δικαιολογήσουν τον υπουργό.
Αλλαγή δεδομένων
Η εξέλιξη με τα «φρουτάκια» αλλάζει τα δεδομένα. Ο ΟΠΑΠ, από τη στιγμή που θα διαχειριστεί όλο αυτό το πρότζεκτ, θα μετατραπεί σε μία πολύφερνη νύφη για την οποία θα ξερογλείφονται όλοι οι «καρχαρίες», εγχώριοι και εισαγόμενοι. Ο ΟΠΑΠ, έχοντας εκτός όλων των άλλων και τα φρουτάκια στο χαρτοφυλάκιο του, θα αποκτήσει τεράστια αξία και η πώληση θα φέρει περισσότερα έσοδα. Βέβαια, εάν δεν πωληθεί, το δημόσιο θα έχει περισσότερα έσοδα τον χρόνο, καθώς στα 400 εκατομμύρια που εισπράττει τώρα θα πρέπει να προστεθούν άλλα 500 τουλάχιστον εκατομμύρια από τη διαχείριση με τα «φρουτάκια».
Η λογική, λοιπόν, αναφέρει πως κανονικά το δημόσιο δεν πρέπει να πουλήσει τις μετοχές του, διότι τα έσοδα που θα έχει σε βάθος χρόνου θα είναι τεράστια έναντι του ποσού που θα πάρει εφάπαξ.
Κεραμίδα για τους «παίκτες»
Κερδισμένους και χαμένους, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, θα αναδείξει η τελευταία κρίση που έχει ξεσπάσει στους κύκλους της κυβέρνησης με «μήλον της έριδος» το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, του οποίου η εφαρμογή φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν, μετά τις έντονες αντιδράσεις συγκεκριμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στο παρά πέντε της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου από τη Βουλή, που θα άνοιγε τυπικά και ουσιαστικά την ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών σε νέους επιχειρηματικούς «παίκτες», η έντονη αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το επίμαχο σχέδιο νόμου.
Η είδηση της απόσυρσης του νομοσχεδίου αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για δεκάδες ενδιαφερόμενους νέους επενδυτές στην ελληνική αγορά, η οποία έχει αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής αγοράς τυχερών παιχνιδιών εδώ και αρκετούς μήνες.
Προετοιμάζουν την «απόβασή» τους στην ελληνική αγορά online τυχερών παιχνιδιών, εδώ και αρκετό καιρό, μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα, όπως οι Betfair. William Hill, Ladbrokes Party Gaming κ.λπ., αρκετές εκ των οποίων είχαν σχεδόν «μονιμοποιήσει» εκπροσώπους τους στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και, τις τελευταίες εβδομάδες, ανέμεναν να δοθεί το «πράσινο φως» για το εν λόγω νομοσχέδιο από τις Βρυξέλλες.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον όμως και για την επαναφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs), όπου στους ενδιαφερόμενους επενδυτές περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα από την εγχώρια κυρίως αγορά. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο μοναδικός κερδισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις είναι βεβαίως ο ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός, ακόμη και αν τελικά το νομοσχέδιο αποσυρθεί επ’ αόριστον, διατηρεί τη μονοπωλιακή του θέση και εξακολουθεί να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Μάλιστα οι πράκτορες με πολύ μεγάλη ικανοποίηση καλωσόρισαν τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημά τους εδώ και πολύ καιρό η απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου.
Όπως υπογραμμίζουν, ωστόσο, αρκετοί ξένοι επενδυτές, ακόμη και αν η ελληνική αγορά δεν απελευθερωθεί εντός του 2011, είναι πλέον θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν η μία μετά την άλλη στο άνοιγμα της αγοράς τους. Ξεχνούν, βέβαια, ότι το μονοπώλιο έχει ισχύ μέχρι το 2020 και πως σ’ αυτό τείνει να ενταχθεί και το διαδικτυακό στοίχημα, σύμφωνα με σχετική εισήγηση του εισαγγελέα των ευρωπαϊκών κρατών.
Η ρήση «στους δυο τρίτος δεν χωράει» φαίνεται πως ίσχυσε στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου αποφάσισε να προκρίνει δύο εταιρείες για τον νέο τεχνολογικό πάροχο. Ο λόγος για την Ιντραλότ Α.Ε. και την Ένωση εταιρειών GTECH Corporation-GTECH Global Services Corporation Limited, οι οποίες κι έλαβαν την έγκριση από το Δ.Σ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, κατά την πρώτη φάση εξετάστηκε -όπως προέβλεπε η εκδήλωση ενδιαφέροντος- η χρηματοοικονομική επάρκεια και η ειδική εμπειρία των υποψηφίων.
Βέβαια, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι σε έναν τόσο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό ενδιαφέρθηκαν κατ’ αρχάς μόλις τρεις εταιρείες να αναλάβουν την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών, όπου προκρίθηκαν οι δύο προαναφερόμενες. Πάλι καλά, διότι αν έμενε μόνο μία εταιρεία δεν θα μπορούσε να έχει ισχύ ο διαγωνισμός. Άραγε, αυτή η εξέλιξη ποιον ικανοποιεί;
Πηγή: ΑΠΟΨΗ