Αυτή την περίοδο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιάννης Σπανουδάκης δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους manager, παρότι η εταιρεία που διευθύνει παραμένει η πιο πλούσια στην Ελλάδα.
Ο ίδιος και το επιτελείο του πρέπει να βάλουν πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια, «συρρικνούμενη», μασχάλη. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ καλείται να κάνει επιχειρηματικές επιλογές και να συγκεράσει δύο ιδιότητες, που αυτή την περίοδο συγκρούονται:
**Αυτή του διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία ανεξάρτητων μετόχων (66%)
**Και αυτή του διορισμένου από τον βασικότερο, αλλά μειοψηφούντα ως προς το σύνολο, μέτοχο, που έχει όμως και το management, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει «ιδιοτελή» συμφέροντα απέναντι στον ΟΠΑΠ, και να ικανοποιήσει τις ορέξεις του Δημοσίου να του πουλήσει ακριβά αρκετά περιουσιακά στοιχεία (η βούληση του Δημοσίου είναι ο ΟΠΑΠ να χρησιμοποιηθεί ως βασικότερος «πελάτης» στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, αφού μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα).
Με άλλα λόγια, ο ΟΠΑΠ σύρεται από τον βασικό μέτοχο να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία του σε μία αγορά που συρρικνώνεται, αντί να κοιτάξει να εκμεταλλευθεί τις ανά τον κόσμο ευκαιρίες. Πράγματι, όλα τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία που έχει βγάλει στο σφυρί το Δημόσιο αφορούν δραστηριότητες στην ελληνική και μόνο αγορά
[α) επέκταση σύμβασης αποκλειστικότητας, β) την διάθεση αδειών για παιγνιομηχανές VLT’s και ιντερνετικό τζόγο, γ) κρατικά λαχεία και Ξυστό].
Η πίεση αυτή, την οποία αισθάνεται ο Γιάννης Σπανουδάκης, εκδηλώθηκε σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε με αναλυτές. Οι τελευταίοι ρώτησαν σχετικά με την πίεση που μπορεί να ασκηθεί από το δημόσιο το οποίο πρέπει να βρει 1,7 δισ. ευρώ εντός Σεπτεμβρίου από την πώληση-αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Σπανουδάκης απάντησε ότι δεν πιστεύει πως το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να πιέσει τον ΟΠΑΠ να υπογράψει κάποια συμφωνία, που δεν θα είναι ξεκάθαρη, αλλά δεν παρέλειψε να βάλει στην κουβέντα σημαντικές εκπτώσεις στις βλέψεις του Δημοσίου.
Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση σήμερα για την επέκταση της σύμβασης αποκλειστικότητας μετά το 2020 και μέχρι το 2030 είναι δύσκολη, πρώτον γιατί η περίοδος εκείνη είναι πολύ μακρινή και δεύτερον λόγω κρίσης. «Προφανώς», όπως είπε στην διαπραγμάτευση, «θα λάβουμε υπόψη μας την εξέλιξη του ΑΕΠ, η οποία συσχετίζεται με τα έσοδα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών» (αυτό σημαίνει ότι θα μπουν παραδοχές για την αποτίμηση του δικαιώματος αποκλειστικότητας).
Επίσης ανέφερε ότι «παρά την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων μας από τα VLT’S και το Ξυστό πρέπει να συνυπολογίσουμε το έσοδο των υφιστάμενων δραστηριοτήτων που θα υποκατασταθεί από αυτά». Και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν την αξία των συμφωνιών με το ελληνικό Δημόσιο.
Διαβάστε το άρθρο «Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ