Από το φθινόπωρο του 2012 ο Δημήτρης Μελισανίδης ήταν βέβαιος για την απόκτηση του ΟΠΑΠ, που επετεύχθη τον Αύγουστο του 2013, έχοντας φροντίσει να τροποποιήσει το καταστατικό μιας άγνωστης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, η δραστηριότητα της οποίας επεκτάθηκε από τα πλυντήρια αυτοκινήτων στα πρακτορεία στοιχηματισμού, πώλησης λαχείων και ηλεκτρονικών παιγνίων («φρουτάκια»). Πέραν, δηλαδή, της συμμετοχής του στην επενδυτική Emma Delta, που συνεστήθη στην Κύπρο και στην οποία ελέγχει το 100% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ο όμιλος Μελισσανίδη διαθέτει σήμερα ιδία πρόσβαση σε πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ελέγχοντας το «μαγαζί» και σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο δικτύου λιανικής, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στους χιλιάδες πράκτορες της αλυσίδας καταστημάτων του Οργανισμού και βεβαίως στους μετόχους του ανάδοχου επιχειρηματικού σχήματος.
Η ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ.
Όπως αποκαλύπτουν τα «Π», στο ΦΕΚ της 16ης Νοεμβρίου 2012 (Αρ. φύλλου 1330) μετατρέπεται το καταστατικό της Car Wash ΕΠΕ, η οποία λειτουργεί ως ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ ΕΠΕ, με έδρα την οδό Ακτή Κονδύλη 10, στον Πειραιά (όπου βρίσκονται τα γραφεία της Aegean), και μετόχους κατά 51% την ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΪΛ, την εταιρεία του κ. Μελισσανίδη, τον αδελφό του, Ιάκωβο Μελισσανίδη, κατά 48%, και τον Ιωάννη Ορλιακλή, με 1%, ως διαχειριστή και εκπρόσωπο της εταιρείας. Οι δραστηριότητές της επεκτείνονται, μεταξύ άλλων, «στην ίδρυση και λειτουργία πρακτορείων ΟΠΑΠ, λαχείων, στοιχημάτων κ.τ.λ.», ενώ στο εδάφιο 8 του ΦΕΚ ο επιχειρηματίας μεριμνά ώστε να καταστήσει την εταιρεία «πασπαρτού» για συμμετοχή σε οιαδήποτε εμπορική συναλλαγή μελλοντικώς και σε οποιονδήποτε κλάδο: «Προς επιδίωξη των σκοπών της, η εταιρεία μπορεί να συνεργάζεται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να συμμετέχει σε υφιστάμενες ή ιδρυθησόμενες ελληνικές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις οιασδήποτε νομικής μορφής που επιδιώκουν τους αυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς, να ιδρύει, να συγχωνεύεται ή να απορροφά άλλη συναφή επιχείρηση ατομική ή εταιρική, οιουδήποτε εταιρικού τύπου, και να ιδρύει υποκαταστήματα οπουδήποτε στην Ελλάδα».
Νομικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι πρόκειται για «αποικιοκρατικού τύπου» εταιρικό καταστατικό, αναφέροντας ότι οι ιδιοκτήτες της Car Wash θα μπορούν να ελέγξουν πλήρως το δίκτυο του ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση διάρρηξης των σχέσεων της Emma Delta με το Δημόσιο ή «επανακρατικοποίησης» του Οργανισμού ή διαφωνίας μεταξύ των μετόχων του ΟΠΑΠ. Κοντολογίς, μπορεί ο κ. Μελισσανίδης να εμφανίζεται ως μικρομέτοχος του κορυφαίου φορέα τυχερών παιγνίων, στην ουσία όμως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
«ΠΑΡΑΘΥΡΑ».Όσον αφορά τα «φρουτάκια», τα οποία την περίοδο έκδοσης του ΦΕΚ δεν είχαν νομιμοποιηθεί, μεταξύ του φάσματος δραστηριοτήτων της Car Wash αναφέρονται τα εξής: «Η υπομίσθωση, παραχώρηση χρήσης με ή χωρίς αντάλλαγμα μερικά ή ολικά των ακινήτων που διαθέτει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται σε τρίτο πρόσωπο, ακόμη και με τις εγκαταστάσεις και ειδικά μηχανήματα και παραρτήματα». Επίσης «η άσκηση δραστηριότητας εμπορικού αντιπροσώπου οποιωνδήποτε οίκων του εξωτερικού ή του εσωτερικού για οποιαδήποτε συναφή προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες». Με αυτά τα «παράθυρα» δύναται να εισάγει «φρουτάκια», να τα εγκαθιστά οπουδήποτε ή να τα υπενοικιάζει σε άλλους ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ ή χώρων αναψυχής, εμπλουτίζοντας τις επικερδείς δραστηριότητες τα ης και τον βαθμό επιρροής της σε καθολικό επίπεδο στην αγορά.
Οι μεθοδεύσεις και το timing
Με την περίπτωση της Car Wash αποδεικνύονται περίτρανα οι μεθοδευμένες ενέργειες του κ. Μελισσανίδη από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης το 2012. Και δη σε συμφωνία με τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ ανακοινώθηκε από το υπ. Οικονομικών στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, την ώρα που ο τότε υπουργός Γ. Στουρνάρας συναντιόταν με τους επικεφαλής της τρόικας σε ένα καθοριστικό ραντεβού, το οποίο απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας. Κι ενώ τα βλέμματα της κοινής γνώμης είχαν «καρφωθεί» αγωνιωδώς στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τα επαπειλούμενα τότε δεινά, ο επιχειρηματίας «έχτιζε» την επόμενη δική του μέρα. Από την πλευρά της, η ορισμένη από το Δημόσιο εκείνη την περίοδο διοίκηση του ΟΠΑΠ με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο (21/9) ένιπτε τας χείρας της υπογραμμίζοντας πως «Η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε συνδυασμό με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεισφέρουν στη διαφάνεια και σαφήνεια του νομοθετικού πλαισίου που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας». Βέβαια, η παρούσα… διευκρίνιση ουδέποτε εμφανίστηκε έκτοτε σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση του Οργανισμού και τούτο είναι» λογικό με τα όσα ακολούθησαν. Στις 13 Αυγούστου 2013 (παραμονές Δεκαπενταύγουστου) το Δημόσιο ανακοίνωσε τη μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd (το ελεγχόμενο από τους Γίρι Σμετς και την οικογένεια Μελισσανίδη fund) με τίμημα 652 εκατ. ευρώ, με τον Γ. Στουρνάρα να δηλώνει: «Είμαι ευτυχής που 652 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε έναν δρόμο προόδου». Λίγους μήνες αργότερα οι Financial Times αποκάλυψαν ότι έκλεισε αιφνιδιαστικά η εισαγγελική έρευνα που είχε παραγγελθεί για τις συνθήκες πώλησης του Οργανισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα ξεκίνησε λίγες εβδομάδες μετά την οριστικοποίηση του deal και αφορούσε στις συνθήκες διαφάνειας του διαγωνισμού και στο κατά πόσο το Δημόσιο ωφελήθηκε.
Διαβάστε το άρθρο “Η εταιρεία Car Wash, η πρόωρη μετατροπή καταστατικού και ο μεγάλος στόχος «ΟΠΑΠ»” στην πηγή “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” του Δ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.