Η Emma Delta γνώριζε εξαρχής τους όρους συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., όπως επίσης και τους όρους προμήθειας υπηρεσιών της ίδιας επιχείρησης από τους προμηθευτές- μετόχους της (Intralot, Scientific Games). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε επιστολή του προς την Emma Delta, την οποία απέστειλε την περασμένη Παρασκευή. Η επιστολή, που υπογράφεται από τους νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Στεφανάκη και Σ. Δερμετάκη, συνιστά την απάντηση σε εξώδικο που απέστειλε η Emma Delta στις 5 Ιουλίου στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «σκόπιμα παρεμβάλλονται αντιδράσεις», καθώς τόσο οι όροι προμήθειας υπηρεσιών της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. όσο και οι όροι συγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας εταιρείας ήταν γνωστοί εξαρχής στους υποψήφιους επενδυτές για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ. Ειδικά οι όροι που αφορούν στο ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες οι μέτοχοι της Ελληνικά Λαχεία, ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games, ήταν γνωστοί από 30 Νοεμβρίου 2012, όταν και αναρτήθηκαν στον ιδεατό χώρο δεδομένων (virtual data room) της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας στην εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., η επιστολή αναφέρει ότι οι όροι ήταν σε γνώση όλων των υποψήφιων επενδυτών του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν προς την «Κ» ότι ο όρος αυτός ίσχυε πριν ακόμη αποχωρήσει η ιταλική Lottomatica, απαιτώντας ουσιαστικά να συμφωνήσουν οι τρεις από τους τέσσερις μετόχους της εταιρείας σε ό,τι αφορά τη λήψη κάποιων αποφάσεων. Συμπλήρωναν ακόμη ότι ήταν η ιταλική εταιρεία εκείνη που πίεζε περισσότερο στην εφαρμογή των ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας, όπου για ορισμένες αποφάσεις έπρεπε να συμφωνήσει το 75%. Ο όρος αυτός δεν μεταβλήθηκε, παρά την αποχώρηση της Lottomatica, που αποφάσισε η ίδια κρίνοντας υπερβολικό το τίμημα των κρατικών λαχείων.
Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ, στη λιτή επιστολή του προς την Emma Delta, καλεί τους εκπροσώπους της να υπογράψουν τη σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ μόλις αυτή εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε ό,τι αφορά τις κόντρες στο εσωτερικό της κοινοπραξίας για τα Λαχεία, οι νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το Ταμείο λειτουργεί ως ο αντισυμβαλλόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία και όχι ως ο βασικός μέτοχος σε έναν από τους μετόχους της κοινοπραξίας (ΟΠΑΠ). Αποδίδει έτσι ευθύνες στους μετόχους της κοινοπραξίας για τις όποιες καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί έως σήμερα.
Γράφει : Βαγγέλης Μανδραβέλης