Όλα ξεκίνησαν το 1958, όταν έπειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, θεσπίζεται ο Οργανισμός
Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα το «Δελτίον Προγνωστικών» το γνωστό μας ΠΡΟ-ΠΟ. Το πρώτο παιχνίδι του ΟΠΑΠ εισέβαλε στη ζωή των Ελλήνων λίγο αργότερα, την άνοιξη της επομένης χρονιάς με 12 αγώνες, δύο στήλες και κόστος 5 δραχμές.
Την ίδια περίοδο, δόθηκαν οι πρώτες άδειε; σε πράκτορες που την εποχή εκείνη όμως ήταν ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων, γαλατάδικων και άλλων μικρομάγαζων στην περιοχή της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης-
Τα σημερινά υπερσύγχρονα πρακτορεία με τις ψηφιακές οθόνες και τη «μίνιμαλ» διακόσμηση έχουν «προγόνους» καταστήματα σαν και αυτό του αγαπητού Κώστα Χατζηχρήστου στον «Μπακαλόγατο».
Τα μικρομάγαζα αυτά έγιναν γρήγορα πόλος έλξης των Ελλήνων που από τότε ήθελαν να κυνηγούν την τύχη τους και όλα αυτά σε συνδυασμό με το αγαπημένο τους άθλημα το ποδόσφαιρο. Η «τυχερή» αυτή συνταγή, με την οποία λειτουργεί ο Οργανισμός μέχρι σήμερα, ήταν και ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας.
Η διαφήμιση αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολύτιμο σύμμαχο και ο Οργανισμός ήταν από τότε αρκετά πρωτοπόρος και δημιουργικός. Στη μάχη για την αύξηση της δημοτικότητας των Δελτίων του ο ΟΠΑΠ χάριζε «έπαθλα» όπως πολλά κιλά ρύζι αντίστοιχα με το βάρος του νικητή, κρουαζιέρες, κασετόφωνα, αυτοκίνητα, ψυγεία, κλπ.
Μέσα σε ένα χρόνο από την ίδρυσή του ο ΟΠΑΠ είχε φθάσει τα 808 πρακτορεία τα οποία παρουσίαζαν συνολικές ετήσιες εισπράξεις 128.000 δραχμών (375,6 ευρώ), ενώ έπειτα από ένα χρόνο το κάθε ένα παρουσίαζε μέση καθαρή ετήσια είσπραξη 157.000 δραχμών (460,7 ευρώ). Ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε με το «δεξί» και η τύχη φαίνεται ότι του χαμογέλασε πολύ γρήγορα γιατί το 1963 έφθασε να παρουσιάζει εισπράξεις 177,2 εκατ. δραχμές (περίπου 520 χιλ. ευρώ) και έκτοτε αποτελούσε και επίσημα έναν «πολυεκατομμυριούχο» Οργανισμό.
Η ιστορία των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην πολυετή διαδρομή του ΟΠΑΠ άρχισε με τον Τζώρτζη Αθανασιάδη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική», που διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ ήταν ένας εκ των δημιουργών του. Ακολούθησαν αρκετοί πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γενικοί διευθυντές, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα του ΟΠΑΠ των τελευταίων δύο δεκαετιών που διαδραμάτισαν ρόλο Και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας περιλαμβάνεται και ο Ντίνος Ρόβλιας, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου, το 1990, εισήχθη στην ελληνική αγορά το δημοφιλές παιχνίδι ΛΟΤΤΟ. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε ανέκαθεν πολιτική χροιά, καθώς κάθε κυβερνητική αλλαγή συνοδευόταν από αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και στους προέδρους αλλά και διευθύνοντες συμβούλους του Οργανισμού, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονταν από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και από το χώρο του αθλητισμού.
Ο Χρήστος Σαλαλές είναι ο άνθρωπος το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με πς τεχνολογικές εξελίξεις στον Οργανισμό, καθώς προχώρησε το 1995 στη μετάβαση από το χειρόγραφο στο μηχανογραφημένο δελτίο, ενώ το 1999 ο ίδιος προχώρησε στην υπογραφή της πολυσυζητημένης σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Intralot για την οργάνωση του «Πάμε Στοίχημα».
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοσκινάς ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού στη «χρηματιστηριακή» εποχή του, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι δύο πρώτες Δημόσιες Εγγραφές και αυτός που ουσιαστικά έδωσε το σύγχρονο προφίλ που έχει ο Οργανισμός σήμερα. Ο ίδιος αποφάσισε και τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού από την πλατεία Κουμουνδούρου στα σύγχρονα γραφεία στο Περιστέρι, στα τέλη του 2003.
Σύντομη θα περιέγραφε κανείς τη θητεία του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Αναστάσιου Φιλιππίδη και του Σωτήρη Κωστάκου, οι οποίοι λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ανέλαβαν τα καθήκοντα των προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα.
Τον Απρίλιο του 2005 και λίγο πριν από την τελευταία μετοχοποίηση, τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Βασίλης Νειάδας.
Υπό τη θητεία του η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, με πρόεδρο τον Σεραφείμ Λιάπη, ξεκίνησε ένα prοject, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες, για την πανελλαδική αναμόρφωση των πρακτορείων του Οργανισμού και τη δημιουργία μιας ενιαίας εταιρικής εικόνας. Δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, τα ηνία αναλάμβανα ο καθηγητής Χρήστος Χατζηεμμανουήλ. Ο κ.Χατζηεμμανουήλ έδωσε για πρώτη φορά εξωστρεφή χροιά στη στρατηγική του ΟΠΑΠ, καθώς υπό τη διοίκησή του ο Οργανισμός διεκδίκησε την τουρκική κρατική λοταρια.
Η θητεία του Ιωάννη Σπανουδάκη ξεκίνησε λίγο πριν από την εκπνοή του 2009. Αρχικά είχε το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς πρόεδρος ήταν ο Χάρης Σταματόπουλος, ο οποίος την άνοιξη του 2011 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για να αναλάβει διοικητική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Σπανουδάκης, τεχνοκράτης και μάνατζερ με μεγάλη εμπειρία, ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της ιστορίας του εξαιτίας του «ανοίγματος» της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, της εισόδου του Οργανισμού στα VLTs, αλλά και στο Διαδίκτυο. Όπως όλα δείχνουν, ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού, ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Λουρόπουλος. θα αποτελέσει την τελευταία «πολιτική επιλογή» για το τιμόνι του Οργανισμού και τον τελευταίο -ιστορικά- πρόεδρο που επιλέχθηκε από ελληνική κυβέρνηση.
Διαβάστε το άρθρο «ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΗΣ Μελίνας Καλαμπόκα