Στημένο παιχνίδι ή προσπάθεια να μείνουν όλοι χαρούμενοι με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού ?
Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί και η απάντηση αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 29 Ιουλίου, την ημερομηνία που το ΤΑΙΠΕΔ έχει καλέσει την υποψήφια ανάδοχο κοινοπραξία Emma Delta να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για τα Κρατικά Λαχεία. Τότε θα δοθεί η απάντηση στους γρίφους των δεκάδων εξώδικων που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των εμπλεκομένων. Και κυρίως θα φανεί εάν η τελική λύση θα είναι προϊόν συμβιβασμού ή εάν η πλευρά των νέων αγοραστών θα καταφέρει να κυριαρχήσει – όπως εδώ και μήνες επιδιώκει.
Η προϊστορία είναι εν πολλοίς γνωστή. Λίγο μετά την επιλογή της Emma Delta ως υποψήφιου (ήταν και η μόνη άλλωστε) αναδόχου για το 33% του ΟΠΑΠ, με προσφορά 652 εκατ. ευρώ, οι αγοραστές (σ.σ. που είχαν διατυπώσει με εξώδικα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού τη διαφωνία τους) βρέθηκαν απέναντι σε ένα «τετελεσμένο», που όπως είχαν πει ότι δεν επρόκειτο να δεχτούν: την υπογραφή της συμφωνίας τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ με την Intralot. Μια σύμβαση που, όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο δεσμεύει τον ΟΠΑΠ και την νέα ιδιοκτησία για πέντε χρόνια με την συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη εταιρεία, αλλά έχει και πολλά «ψιλά γράμματα» τα οποία την καθιστούν ασύμφορη για τα επόμενα βήματα του οργανισμού.
Λαχείο…
Με αυτό δεδομένο και πρακτικά μη αναστρέψιμο, οι διαφωνίες των νέων αγοραστών στράφηκαν στην υπόθεση των Κρατικών Λαχείων, την οποία θεωρούν ακόμη πιο προβληματική.
Ειδικότερα, οι μέτοχοι της Emma Delta διαφωνούν σε δύο σημεία: Πρώτον: Στο μοντέλο που διαμορφώνει τις ισορροπίες μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας των Λαχείων και που, όπως αναφέρουν, δίνει στα δύο μέλη μειοψηφίας (Intralot και Scientific Games) τη δυνατότητα να μπλοκάρουν μια απόφαση του επικεφαλής και κυρίου μετόχου (και χρηματοδότη). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό εξώδικο, με βάση το καταστατικό ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να έχει τον τελικό λόγο στην τοποθέτηση διευθυντικών στελεχών.
Δεύτερον: Το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας που προβλέπεται στο καταστατικό. Εκεί, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πρόβλεψη να καλύπτονται όλοι οι άλλοι πλην των βασικών μετόχων (της νέας ιδιοκτησίας, δηλαδή) του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κινηθεί σε ζημιογόνες χρήσεις τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το κλίμα η Emma Delta αρνήθηκε να προχωρήσει στην εξαγορά του ΟΠΑΠ, αν δεν τροποποιηθεί η συμφωνία για τα Λαχεία, ενώ στον αντίποδα το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να προχωρήσει στην πώληση του Οργανισμού αν δεν ολοκληρωθεί νωρίτερα η κύρωση της σύμβασης για την παραχώρηση των λαχείων στην κοινοπραξία υπό τον ΟΠΑΠ.
Τετελεσμένα
Από την περίοδο του Μαΐου, οπότε διατυπώθηκαν οι ενστάσεις αυτές, μέχρι και την εβδομάδα αυτή συντάχτηκαν δεκάδες εξώδικα και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις σε απόπειρες συμβιβασμού. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο ΟΠΑΠ είχε προχωρήσει στα τετελεσμένα (συμφωνία για τα λαχεία και σύμβαση με την Intralot), οι νέοι αγοραστές διαφωνούσαν κάθετα, και το ΤΑΙΠΕΔ σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, καλούσε τις δύο πλευρές να τα… βρουν. Σαν το ίδιο να ήταν αμέτοχο. Προφανώς οι αρμόδιοι του ξεχνούν ότι ήταν οι ίδιοι (ως εκπρόσωποι της κρατικής συμμετοχής) που έδωσαν στη διοίκηση του ΟΠΑΠ τη δικαιοδοσία να προχωρήσει στην έγκριση της σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο, πυροδοτώντας την οργή της Emma Delta. Τα εξώδικα της Emma Delta με τις παραπάνω θέσεις ακολούθησε εξώδικο του ΤΑΙΠΕΔ προς την ανάδοχο κοινοπραξία, (την καλεί να υπογράψει τη σύμβαση αγοράς του ΟΠΑΠ μόλις περάσει το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο), υποστηρίζοντας ότι όλα τα δεδομένα ήταν εν γνώσει της.
Επίσης, ακολούθησε εξώδικο της Intralot προς την Emma Delta, με το οποίο οι νέοι αγοραστές κατηγορούνται ότι «μπλέκονται» στον διαγωνισμό για τα Λαχεία και σε θέματα της κοινοπραξίας.Το διαφαινόμενο αδιέξοδο μπήκε στην τροχιά για τη λύση του στις αρχές Ιουλίου με συνάντηση ΟΠΑΠ-Emma Delta και ΤΑΙΠΕΔ. Στο περιθώριο της, ο Τσέχος μεγαλομέτοχος της Emma Delta, Γίρι Σμέιτς, δήλωνε: «Δεν βλέπω κάποιο άμεσο ή σημαντικό ρίσκο το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να μπλοκάρει την συμφωνία για τον ΟΠΑΠ». Όμως, παρά το χλιαρό…Ok, τα πράγματα μπλόκαραν πάλι. Το άλλο μισό της δήλωσης που αποδεσμεύθηκε στον διεθνή Τύπο εννοούσε πως η κοινοπραξία πρώτα θα προχωρήσει στην εξαγορά του ΟΠΑΠ και μετά θα περάσει από έλεγχο τη σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία.
Παρ’ όλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα, το ΤΑΙΠΕΔ και η κοινοπραξία των Λαχείων συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα Μνημόνιο κατά το οποίο ο ΟΠΑΠ θα προχωρούσε το επόμενο 15ήμερο τις επιμέρους συμφωνίες με τους εταίρους της κοινοπραξίας των Λαχείων, ενώ θα προωθούσε και τη σύμβαση για τον πάροχο.
Η κίνηση έφερε και νέο εξώδικο από την Emma Delta με ιδιαίτερα σκληρές διατυπώσεις. Με αυτό απορρίπτει τη θέση του Ταμείου, ότι η κοινοπραξία ήταν ενήμερη για τους όρους συγκρότησης του ΔΣ της κοινοπραξίας Ελληνικά Λαχεία, όπως και τους όρους παροχής υπηρεσιών από τους προμηθευτές και μετόχους, δηλαδή την Intralot και τη Scientific Games. Η κοινοπραξία εξακολουθεί να δηλώνει πως της παρουσιάστηκε απόσπασμα μόνο της συμφωνίας μετόχων (των μελών της κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία») και πως παραβιάστηκε θεμελιώδης όρος του διαγωνισμού για τα λαχεία, ο οποίος προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει τον ουσιαστικό έλεγχο της Ελληνικά Λαχεία.
Παρ’ όλα αυτά, σε νεότερη δήλωσή του, ο Σμέιτς εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά με χαμηλότερους τόνους από τους δικηγόρους του: «Η Emma Delta δεν θέλει να ακυρώσει στοιχεία της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων, ή να διακυβεύσει με οιονδήποτε τρόπο την ιδιωτικοποίηση. Είμαστε ιδιαιτέρως πεπεισμένοι ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί είτε ο ΟΠΑΠ επιλέξει νέους προμηθευτές είτε όχι και είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε δουλειά». Με αυτή την δημόσια διατύπωση ο ιδιοκτήτης του Emma Capital εξέφραζε την περασμένη Παρασκευή τη σαφή πρόθεση της κοινοπραξίας να προχωρήσει στην απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ. Όμως για άλλη μια φορά καθιστούσε σαφές πως ενδεχόμενες παρανομίες ή παρατυπίες που μπορεί να έχουν επίπτωση για τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ δεν θα γίνουν δεκτές.
Διαβάστε το άρθρο “Γρίφοι, εξώδικο και στη μέση ο ΟΠΑΠ” στην πηγή ΠΟΝΤΙΚΙ