Η προσφυγή σε δανεισμό και η αλλαγή της μερισματικής πολιτικής φοβίζουν τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια
Η μετοχή του ΟΠΑΠ από 16,7 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο έχει κατρακυλήσει στα 7,45 ευρώ με αποτέλεσμα να έχουν
εξαϋλωθεί 3 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του οργανισμού που έφτανε τότε τα 5,3 δισ. ευρώ.
Το ρίσκο της χώρας που προκάλεσε αθρώες πωλήσεις στο ΧΑ, η οικονομική κρίση που άγγιξε και τις εταιρείες του τζόγου αλλά και το θολό τοπίο σχετικά με το τι θέλει να κάνει το δημόσιο με τη συμμετοχή του στον οργανισμό (την μία ημέρα τον πουλάει την επόμενη τον εξαιρεί) διαμόρφωσαν το χρηματιστηριακό κλίμα για τη μετοχή.
Παρά τις προσπάθειες μάλιστα της κυβέρνησης που με νομοθετήματα προικοδοτεί τον οργανισμό (π.χ. φρουτάκια) και προετοιμάζει την επέκταση της μονοπωλιακής του άδειας ο τίτλος εξακολουθεί και βρίσκεται σε πίεση.
Δεν είναι τυχαίο πως η Capital Research and Management Company, το μεγάλο αμερικανικό fund που κατείχε το 14,77% του οργανισμού ανακοίνωσε επίσημα πως περιόρισε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ στο 11,54%. Η Capital, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ μετά το δημόσιο που ελέγχει το 34% και κάθε της επενδυτική πρωτοβουλία έχει τη σημειολογία της.
Γιατί λοιπόν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΟΠΑΠ «πέρασε» από την πλευρά των πωλητών;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί να προσφύγει σε δανεισμό ύψους 1 δισ. ευρώ για να «ανταπεξέλθει» στην απόκτηση της άδειας και για την εγκατάσταση των VLTs, καθώς επίσης και για την επέκταση του μονοπωλίου.
Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα από πιστωτικούς τόκους που ελάμβανε λόγω των διαθεσίμων του θα υποχρεωθεί να πληρώνει χρεωστικούς τόκους που θα ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η γενναία μερισματική πολιτική -ο ΟΠΑΠ διανέμει σχεδόν το σύνολο των καθαρών του κερδών που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ ως μέρισμα- θα αποτελέσει παρελθόν λόγω των νέων υποχρεώσεων.
Αυτοί είναι σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν την Capital να περιορίσει το ποσοστό της αφού είναι ένα «παθητικό» fund και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μερισματικές αποδόσεις.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνέχεια η στάση και της Capital που παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ αλλά και των άλλων ξένων επενδυτικών funds που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού, όπως η Fidelity με 5%.
Διαβάστε το άρθρο «Γιατί οι ξένοι θεσμικοί ρευστοποιούν μετοχές του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ