Εμπλοκή έχει προκύψει σων σχεδιασμό του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη 16.500 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) σε όλη την Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τις αποστάσεις που επιθυμεί ο ΟΠΑΠ να έχουν τα καταστήματα Play μεταξύ τους αλλά και από τα σχολεία σε σχέση με τις αποστάσεις που θέτει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ εκτιμά ότι η επιτρεπτή απόσταση ενός καταστήματος Play το οποίο θα φιλοξενεί 25 VLTs θα πρέπει να είναι 100 μέτρα από τα σχολεία, ενώ η απόσταση μεταξύ των καταστημάτων Play δεν θα πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς.
Διακόσια μέτρα
Αντιθέτως, η ΕΕΕΠ έχει διαμηνύσει στον ΟΠΑΠ πως τόσο η απόσταση από τα σχολεία όσο και αυτή μεταξύ των καταστημάτων δεν πρέπει να υπολείπονται τουλάχιστον των 200 μέτρων.Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΠΑΠ στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος που ζητούσε προς ενοικίαση ισόγεια καταστήματα μεγάλης προβολής σε όλα τα αστικά κέντρα ανέφερε στις προδιαγραφές τα 100 μέτρα απόσταση, αλλά στην πορεία σης προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιεύονται έχει απαλειφθεί η προδιαγραφή αυτή, προφανώς μετά την παρέμβαση της ΕΕΕΠ. Μάλιστα κάποιες αρχικές συμφωνίες με ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων έχουν ανατραπεί.Ο νόμος 4002 περί τυχερών παιγνίων αναφέρει ότι η ΕΕΕΠ ορίζει τις αποστάσεις καταστημάτων τζόγου από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οικοτροφεία.
Ανησυχία
Η ΕΕΕΠ απαιτεί οι αποστάσεις που θα τεθούν να είναι λογικές, αιτιολογημένες και κυρίως να δημιουργούν την απαραίτητη προστασία στον μαθητόκοσμο. Δεν επιθυμεί, δηλαδή, να έρχονται οι μαθητές σε οπτική επαφή ώστε να εξοικειωθούν με το αντικείμενο. Επίσης εκτιμά ότι, αν δεν τεθεί περιορισμός στην απόσταση μεταξύ των καταστημάτων Play, θα μπορεί σε μια πλατεία να υπάρχουν ενωμένα, π.χ., τρία καταστήματα Play και να οδηγηθεί το έργο σε καθαρή καζινοποίηση.
Από την άλλη πλευρά, αν ο ΟΠΑΠ υποχρεωθεί λόγω των περιορισμών της απόστασης να εγκαταλείψει τα high street σημεία και να επιλέξει καταστήματα πιο μέσα στον αστικό ιστό, τότε υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εν αμφιβάλω η εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος των VLTs.Από τον ΟΠΑΠ άλλωστε επισημαίνουν ότι ο κανονισμός των VLTs δεν επιτρέπει σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών να εισέρχονται στα καταστήματα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν οι μαθητές να γίνουν πελάτες των καταστημάτων Play.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο 560 εκατ. ευρώ νια να αποκτήσει τη δεκαετή άδεια εκμετάλλευσης 35.000 VLTs. Από αυτά 16.500 μηχανάκια θα εγκαταστήσει και θα εκμεταλλεύεται ο ίδιος ο Οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα εκχωρηθούν μέσα από διαγωνισμό σε τρεις-τέσσερις παραχωρησιούχους οι οποίοι θα πληρώνουν τέλη λειτουργίας στον ΟΠΑΠ.Συνολικά, δηλαδή, θα αναπτυχθούν 1.400 καταστήματα Play με 25 VLTs ανά κατάστημα, εκ των οποίων 660 θα είναι του ΟΠΑΠ και 740 των παραχωρησιούχων.Σημειώνεται ότι οι αποστάσεις που θα επιβάλει η ΕΕΕΠ θα ισχύσουν και νια τα καταστήματα των παραχωρησιούχων.Είναι μια δύσκολη εξίσωση για την ΕΕΕΠ και τον ΟΠΑΠ και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι ως τον Απρίλιο θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή καθώς τότε ο Οργανισμός έχει ως στόχο να θέσει σε λειτουργία τα πρώτα καταστήματα Play.
θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχία των VLTs θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του κράτους αφού το 30% των καθαρών εσόδων θα πηγαίνει στα δημόσια ταμεία. Η ΕΕΕΠ το γνωρίζει αυτό και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεν θα θελήσει με τις αποφάσεις της να υποδαυλίσει το έργο.
Πρόκειται νια ένα project που θα δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα.
Χωρίς σχέδιο
Σήμερα, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις της ΕΕΕΠ, λειτουργούν παράνομα περίπου 80.000 ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες σε όλη την Ελλάδα με τζίρο που ξεπερνά τα 5,5 δισ.ευρώ ετησίως, με κανένα φορολογικό όφελος για το Δημόσιο και με χαλαρούς ως ανύπαρκτους κανόνες που να προστατεύουν ανηλίκους και εθισμένους στον τζόγο συμπολίτες μας. Παράλληλα η ενοικίαση 1.400 χώρων σε όλη την Ελλάδα θα συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς των επαγγελματικών χώρων που έχει καταβαραθρωθεί.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόσταση των VLTs από τα σχολεία έγκειται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα κτίρια της εκπαίδευσης είναι άναρχα εγκατεστημένα, χωρίς σχέδιο, και όχι σε ειδικές ζώνες, όπως στο εξωτερικό.
Επίσης αποδεικνύεται λάθος η απόφαση να είναι 25 μηχανήματα σε κάθε κατάστημα και όχι 50, όπως είχε αρχικώς προταθεί, γιατί έτσι ο αριθμός των καταστημάτων Play θα περιοριζόταν σε 700 από 1.400.
Μάχη με τον χρόνο
Με τη δημοσίευση του κανονισμού λειτουργίας των VLTs από την ΕΕΕΠ στις 25 Ιουλίου 2014 άρχισαν να ισχύουν η 10ετής αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης των 35.000 VLTs από τον ΟΠΑΠ, καθώς και το 18μηνο εντός του οποίου η εταιρεία θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει τα δικά της 16.500 VLTs.
Από τότε ως σήμερα ο ΟΠΑΠ έχει επιλέξει την GTECH ως τεχνολογικό πάροχο που θα προμηθεύσει την κεντρική μονάδα παρακολούθησης και διαχείρισης και των 35.000 VLTs, ενώ μέσα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία επέλεξε τέσσερις προμηθευτές των VLTs. Πρόκειται νια τη βρετανική Inspired Gaming, την ιταλική Spielo (θυγατρική της GTECH), την αμερικανική WMS και την τσέχικη Synot
Επίσης, περίπου 500 πράκτορες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη των 660 gaming halls και αναμένεται να ακολουθήσει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τρίτους που θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του Οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τους παραχωρησιούχους, εκτιμάται ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό εντός του 2015. Οι παραχωρησιούχοι από την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ θα έχουν 24 μήνες περιθώριο νια να εγκαταστήσουν τα δικά τους 18.500 VLTs.Τέλος, εκκρεμεί η τεκμηριωμένη πρόταση του ΟΠΑΠ προς την ΕΕΕΠ με την οποία θα ορίζει το μέγιστο ημερήσιο όριο απωλειών του παίκτη, πέραν του οποίου ο τελευταίος θα απαγορεύεται να παίζει.
Διαβάστε το άρθρο “Φρενάρει τα «φρουτάκια» η απόσταση από τα σχολεία” στην πηγή “ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”.