Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΦΠΑ στον τζόγο για να ξεμπλοκάρουν οι δόσεις

ΦΠΑ στον τζόγο για να ξεμπλοκάρουν οι δόσεις

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, καθώς εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση των δημόσιων εσόδων του Ένα τουλάχιστον μέτρο άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, το οποίο πιθανότατα θα είναι η επιβολή ΦΠΑ στον τζόγο, αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους προκειμένου να επιτύχει συμφωνία εως τις 24 Απριλίου και να ανοίξει ο δρόμος νια την εκταμίευση δόσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τις συζητήσεις που έγιναν επί διημέρου τη Μ Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατά  τη διάρκεια του Euroworking Group όσο και από τις επαφές των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προέκυψε απόσταση όσον αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του τρέχοντος έτος.
«Πάμε βήμα βήμα, υπάρχει πρόοδος, αλλά ακόμη  έχουμε δρόμο» σημείωνε χθες το απόγευμα πηγή του οικονομικού επιτελείου.
Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η απόσταση  στα δημοσιονομικά δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με περαιτέρω μείωση των δαπανών, καθώς αυτό θα σήμαινε περικοπές μισθών και συντάξεων. Γι’ αυτό και αντιπρότεινε  ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Προς αυτή την κατεύθυνση,  το μέτρο που φαίνεται οτι προκρίνεται στην παρούσα φάση είναι η επιβολή ΦΠΑ στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (σήμερα εξαιρούνται και επιβάλλεται φόρος επί των ακαθάριστων εσόδων » του Οργανισμού), καθώς εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση των δημόσιων εσόδων.
Σύμφωνα με τις ίδιες  πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορολογικών εσόδων, στο οποίο θα περιληφθούν όλες οι δράσεις για την ενίσχυσή τους που περιγράφονται στη λίστα Βαρουφάκη. Το νομοσχέδιο  προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Απριλίου.
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται  αισιόδοξοι ότι στο EUROGROUP της 24ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. «Θα  υπάρχει 100% συμφωνία» δήλωσε χθες στο Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν  μπορούν να διαλύσουν την Ευρώπη επειδή κάποιοι θέλουν αύξηση ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν μία θετική αξιολόγηση (review) έως τις 24 του μήνα, ώστε να καταστεί δυνατό αφενός να αποδεσμευτούν δόσεις από την ευρωζώνη (το ΔΝΤ θέλει περισσότερο χρόνο μέχρι να λάβει την απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο) και αφετέρου η ΕΚΤ  να αυξήσει το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων.
Το ζήτημα της ρευστότητας «καίει» το οικονομικό επιτελείο, καθώς, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης ενημέρωσε το Euroworking Croup ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν οριακά  έως το τέλος Απριλίου μετά και την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «ΦΠΑ στα τυχερά παιχνίδια για να… ξεκλειδώσει η δόση» στην πηγή : ΕΠΕΝΔΥΣΗ  του Κώστα Τσαχακη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ