Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Το ύποπτο μονοπώλιο με τα «φρουτάκια»

ΟΠΑΠ: Το ύποπτο μονοπώλιο με τα «φρουτάκια»

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. μεθοδεύει, υπό τον μανδύα της νομιμότητας, τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής αγοράς σε ό,τι αφορά τα «φρούτακια», γνωστότερα ως VLTs (παιγνιομηχανήματα, κατά τη νομική ορολογία), υλοποιώντας τη διενέργεια «αδιάβλητης»  διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης 18.500 μηχανημάτων σε 4-10 επιχειρήσεις (παραχωρησιούχοι) επί μία δεκαετία, πέραν των 16.500 που πρόκειται να εκμεταλλευτεί η ίδια.
Ως γνωστόν, η ΟΠΑΠ, βάσει της σχετικής σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο στις 04/11/2011 -προ της πλήρους ιδιωτικοποίησής της, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταγενέστερα, επί  συγκυβερνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ αγόρασε το δικαίωμα εγκατάστασης 35.000 μηχανών στην ελληνική επικράτεια, αλλά με την υποχρέωση να παραχωρήσει σε τρίτους, κατόπιν διαγωνισμού, την εκμετάλλευση 18 500 VLTs.
Ενώ, όμως το 2011 η ανωτέρω διαδικασία παρουσιαζόταν ως λογικοφανής  καθότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. ελεγχόταν από το Δημόσιο, το οποίο διόριζε τη διοίκηση της κατόπιν γενικών συνελεύσεων των μέτοχων της, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της εταιρείας καθιστά την όλη διαδικασία παράλογη, στα όρια της γελοιότητας, αφου ο προετοιμάζων τον διαγωνισμό και ο κριτής των αναδόχων παραχωρησιουχων θα είναι ταυτόχρονα και ο κύριος ανταγωνιστής τους στην ελληνική αγορά.

ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.
Η πολύ πρόσφατη πρόσκληση  εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΟΠΑΠ για την ανίχνευση των προθέσεων της αγοράς καλεί τους ενδιαφερομένους για την ανάληψη της εκμετάλλευσης των υπόλοιπων 18.500 VLTs, όπως διαβουλευτούν με την εταιρεία (που θα είναι ο κύριος ανταγωνιστής τους!) για τη διαμόρφωση των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των ανταγωνιστών τους, στα δίκτυα πωλήσεων αλλά και τη χρηματοοικονομική ροή τους!

Εννοείται  πως η ανωτέρω διαδικασία θα αποφέρει στην ΟΠΑΠ Α.Ε. πολύτιμη, συχνά εμπιστευτική πληροφόρηση για τις προθέσεις των ανταγωνιστών της, καθότι ζητούνται σχόλια γενικώς και αορίστως επί των βασικών παραμέτρων της δραστηριότητας. Οι  δε πληροφορίες που θα συλλέξει η ΟΠΑΠ συμπίπτουν με τη φαση ανάπτυξης του δικού της δικτύου (τι σύμπτωση!). Συνθήκες μονοπωλίου από έναν ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος προετοιμάζει τον διαγωνισμό για 18.500 παίγνιομηχανές και θα είναι ο κύριος ανταγωνιστής των αναδόχων

Ο ασφυκτικός  εναγκαλισμός της όλης διαδικασίας από την ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία, ως εισηγμένη μεν, ιδιωτική εταιρεία δε, ενδιαφέρεται κυρίως να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, δεν επιτρέπει σε σοβαρούς επενδυτές και εταιρείες του κλάδου να εισέλθουν με αξιώσεις στη λειτουργία και εκμετάλλευση των σχετικών άδειων.  Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόθεση της ΟΠΑΠ Α.Ε να επιβάλει, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, στους υποψήφιους ανταγωνιστές της τους προμηθευτές των μηχανήμάτων, την τιμολογιακή πολιτική το εμπορικό σήμα όταν διαφημίζονται και τον έλεγχο από την πλευρά της όλων των παικτών-πελατών των ανταγωνιστών της, μέσω της κάρτας παίκτη, αλλά και του κεντρικού πληροφορικού συστήματος, που της ανήκουν. Με αυτές τις μεθοδεύσεις, λοιπόν, κάθε επενδυτής  μετατρέπεται εκών άκων σε πράκτορα της ΟΠΑΠ, πλήρως ελεγχόμενο.
Παρά, λοιπόν, τις  δηλώσεις κρατικών λειτουργών περί δράσης για τον περιορισμό των παρανόμως λειτουργούντων καταστημάτων VLTs, τα οποία φοροδιαφεύγουν, παρανομούν και καταστρέφουν οικογένειες, η διαδικασία που ακολουθείται λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οι μεθοδευμένοι όροι πλήρους  αποτροπής εισόδου ουσιαστικών ανταγωνιστών της ΟΠΑΠ στην αγορά αποβλέπουν τελικά στην είσοδο είτε δορυφόρων της ΟΠΑΠ είτε εταιρειών-βιτρινών για τα ήδη παρανόμως λειτουργούντα καταστήματα.
ΡΥΘΜΙΣΗ.

 Ο «νόμιμος», αθέμιτος ανταγωνισμός που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει άμεσα να αρθεί με νομική ρύθμιση που θα αναθέτει σε άλλη Αρχή (ΕΕΕΠ;) τη διενέργεια του εν λόγω διαγωνισμού, χωρίς, βεβαίως, να θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της ΟΠΑΠ Α.Ε., κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβει πίσω το κόστος κτήσης των αδειών για τα 18.500 μηχανήματα και τίποτα πέραν τούτου.
Τόσο το υπουργείο  Οικονομικών όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να συνειδητοποιησουν ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν έχει ρόλο και σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η ανάθεση αυτού του ρολού σε ιδιωτική  εταιρεία ισοδυναμεί με εκχώρηση κρατικής εξουσίας και κρατική ενίσχυση του μονοπωλίου της ανεξάρτητα εάν τα παπαγαλάκια επικαλούνται τη νομιμοφάνεια της σύμβασης του 2011 «ξεχνώντας» ότι π ΟΠΑΠ Α.Ε. τότε ήταν κρατικά ελεγχομένη, ενω τωρα είναι μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία.

  Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «ΣΤΗΜΕΝΑ “ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ» στην πηγή : ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ