Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Fosun International :Τι είδαν οι Κινέζοι στον ΟΠΑΠ;

Fosun International :Τι είδαν οι Κινέζοι στον ΟΠΑΠ;

από
Μόνο 4 λεπτά

Η παρουσία της Fosun International στη λίστα των ενδιαφερομένων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτέλεσε εξαρχής αίνιγμα.

Ενώ η πλειονότητα των συμμετεχόντων, μεγάλοι όμιλοι της αγοράς τυχερών παχνιδιών και funds, είχαν φροντίσει να δώσουν στίγμα για τη συμμετοχή τους στη διαγωνιστική διαδικασία, ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος, 80ός μεταξύ των 500 μεγαλύτερων της χώρας, σύμφωνα με το «Fortune», κινήθηκε «αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά», όπως διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Όπως εξηγούν στο «Κ», το ενδιαφέρον της Fosun για την Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στη Folli Follie Group, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει ήδη με ποσοστό 13,40% (από το αρχικό 9,5% που απέκτησε μέσω της στρατηγικής συμφωνίας). Ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, η πρόσωπικη περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ, έπειτα από το deal με τη Folli έχει αποκτήσει σαφή εικόνα για το επενδυτικό τοπίο που αναδύεται στη χώρα και προτίθεται να διεκδικήσει, μέσω της Fosun, τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.


Θα πρέπει να τονιστεί πως η Fosun, που στη διεθνή επενδυτική κοινότητα φημίζεται για τη βελτιστοποίηση του management των εταιρειών όπου επενδύει, απασχολεί τον John Snow, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ως σύμβουλο στο διοικητικό της συμβούλιο. Αναπτύσσει, δε, μια διεθνή πλατφόρμα επενδύσεων με την ικανότητα να αξιοποιεί εγχώριους και διεθνείς πόρους, προκειμένου να αναγνωρίζει παγκόσμιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Κίνας.


Προθέσεις

Η επιλογή του ΟΠΑΠ, της πλέον εμβληματικής αποκρατικοποίησης που υλοποιεί η κυβέρνηση, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, σκοπός ήταν να σταλεί ένα μήνυμα ότι η Fosun διαθέτει και την πρόθεση και, κυρίως, τα κεφάλαια να διεκδικήσει και να αναλάβει μεγάλα projects στην Ελλάδα.


Για την πρόθεση αυτή ασφαλώς ήταν ενήμερη η κυβέρνηση. Η ηγεσία της Fosun συναντήθηκε με επιτελικά στελέχη του κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ των οποίων και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μηταράκης, με στόχο να ενημερωθεί για το πλάνο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και να δώσει το στίγμα της για τις επενδυτικές προθέσεις του κινεζικού ομίλου.


Η παρουσία της Fosun στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ αποτελεί την πρώτη -μετά την Cose ο- έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος από κινεζικά κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, αυτές είχαν περιοριστεί στον ΟΛΠ και τη FF Group.
Όλες, όμως, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Στην περίπτωση της Fosun, το ενδιαφέρον δεν φαίνεται να είναι φιλολογικό. Οι Κινέζοι θεωρούν τη χώρα μας ως ένα «investment opportunity”, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού. Γνωρίζοντας εξαιρετικά καλά τον χώρο (η Fosun κατέχει ποσοστό 9,5% των Club Med), έχουν ενημερώσει την οικογένεια Κουτσολιούτσου, βασικούς μετόχους της FF Group, πως σκοπεύουν να συνδυάσουν κεφάλαια στον τουρισμό, όπως τα Club Med Resorts στην Ελλάδα, με την εμπειρία ταξιδιωτικής λιανικής που προσφέρει ο ελληνικός όμιλος μέσω των ΚΑΕ, προκειμένου να προσελκύσουν Κινέζους τουρίστες σε μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα μας.


Στο πλαίσιο αυτό, η Fosun φέρεται να ενδιαφέρεται και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο διαγωνισμός για την πώληση του οποίου αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του περίπου 120.000 από τα 308.000 τ.μ. του ακινήτου στο Καβούρι (περίπου το 38%). Η Εθνική Τράπεζα έχει την επικαρπία και ελέγχει την υπόλοιπη έκταση, πλην επιθυμεί την πώληση και του δικού της μεριδίου από το ακίνητο και το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Ο άνθρωπος που κάνει διακοπές δύο μέρες κάθε χρόνο

0 Guo Guangchang, επικεφαλής του ομίλου Fosun, θεωρεί τη χώρα μας ως ένα «investment opportunity», ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού. Επικεφαλής και συνιδρυτής του ομίλου Fosun είναι ο 45χρονος σήμερα Guo Guangchang.

Απόφοιτος του Fudan University, cv0s από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια στην Κίνα. το 1992. Όταν έλαβε το πτυχίο του στη Φιλοσοφία, ήταν έτοιμος να αναζητήσει την τύχη του στις ΗΠΑ. Όμω5. επέλεξε τελικά να αξιοποιήσει τις αποταμιεύσεις του. περίπου 5.000 δολάρια, για να συμπράξει μαζί με άλλους δύο συμφοιτητές του και να αναζητήσει τον…
τρίτο δρόμο προς τον καπιταλισμό, μένοντας στην Κίνα. σε μια εποχή που η χώρα πραγματοποιούσε το μεγάλο της άνοιγμα προς τη Δύση.


Το 1994 ιδρύουν τη Shanghai Fosun High Technology (Group) Co. και τέσσερα χρόνια αργότερα μια από τις θυγατρικές της, η Shanghai Fosun Pharmaceuticals (Group) Co.. εισάγεται στο Χρηματιστήριο της lavYKans. αντλώντα5 357 εκατ. γουόν. Ήταν το ορόσημο για τη δημιουργία του σημερινού ομίλου, που γιγαντώθηκε με την εισαγωγή το 2009 της Sinopharm στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. ένα ΙΡΟ που υπερκαλύφθηκε 600 φορές

Έκτοτε η Fosun εξελίχθηκε σε έναν επενδυτικό όμιλο με ουμμετοχέ5 στον φαρμακευτικό κλάδο. στην αξιοποίηση ακίνητης περιούσια, στη χαλυβουργία και τη μεταλλουργία, στο λιανικό εμπόριο, στα ΜΜΕ και στον τουρισμό. Ενδεικτικά, o όμιλο5 Fosun διαθέτει μεγάλη πείρα στον κλάδο της λιανικής με περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ. περισσότερα από 3.000 φαρμακεία και πάνω από 1.000 καταστήματα κοσμημάτων.


Παράλληλα, συνεργάζεται με το Bailian Group, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Κίνας, που διαθέτει πολυκαταστήματα σε δεκάδες πόλεις, καθώς και με το μεγαλύτερο online κατάστημα της Κίνας.

Επιπλέον, η Fosun, μέσω της Forsea διαθέτει όλα τα newsstand (σημεία πώλησηε Τύπου) και βιβλιοπωλεία στο αεροδρόμιο της ZavvKans. Τέλ05. δραστηριοποιείται στον χώρο των ΜΜΕ με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο εντύπων, στον χώρο της διαφήμισης, καθώς και στον χώρο του κινηματογράφου.


Πλέον, ο Guo Guangchang συγκαταλέγεται στη λίστα των πλουσιότερων Κινέζων και πέρυσι κατατάχθηκε 27os στην ηπειρωτική Κίνα. σύμφωνα με το «Forbes». θεωρείται o διευθύνων της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου Fosun. Αναζητώντας διαρκώς ευκαιρίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.


Η συνεργασία με τη Folli Follie, την οποία εντόπισαν μετά την ταχεία επέκταση της αλυσίδας στην Κίνα, άνοιξε την πόρτα για επενδύσεις στην Ελλάδα Λέγεται, μάλιστα, πως πέρυσι, τις δύο ημέρες κάθε χρόνο που δεν ασχολείται με μπίζνεε. o Κινέζος δισεκατομμυριούχος βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα, σε ένα από τα δημοφιλέστερα για τους Ασιάτες ελληνικά νησιά…


Διαβάστε το άρθρο «Τι είδαν οι Κινέζοι στον ΟΠΑΠ;» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ