Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ένας στους δέκα φοιτητές μπλεγμένος παθολογικά με τον τζόγο!

Ένας στους δέκα φοιτητές μπλεγμένος παθολογικά με τον τζόγο!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Σήμα κινδύνου από αποκαλυπτική έρευνα του Alexander College

Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Alexander College, η οποία κατέδειξε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο έχουν πάθος με τον τζόγο! Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι ποσοστό περίπου 12% των φοιτητών, ηλικιών 20 μέχρι 35 ετών, παρουσιάζουν συμπτώματα προβληματικής μέχρι παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια! Η έρευνα είχε αντικείμενο τις αντιλήψεις των νέων γύρω από τα τυχερά παιγνίδια και την παθολογική ενασχόληση με το στοίχημα και διεξήχθη με βάση ένα διεθνώς αποδεκτό εργαλείο, σύμφωνα με το Κολέγιο.

Οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη οικονομική δαπάνη, ακαδημαϊκές δυσκολίες, διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις ή και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας, ψυχοπνευματικά προβλήματα, αυτοκαταστροφικές τάσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τους 401 φοιτητές του δείγματος, το 6,7% μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία πιθανής παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια (probable pathological gambler), το 5,2% μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία πιθανής προβληματικής ενασχόλησης (problem gambler) με τα τυχερά παιχνίδια και το 4% προβληματίζεται εάν αντιμετωπίζει ή όχι πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.

Ακόμα, το 40% των ερωτώμενων απάντησαν ότι και οι δύο γονείς τους έπαιζαν τυχερά παιχνίδια πάρα πολύ συχνά και αυτοπροσδιορίζονται ως εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια, το 71% όσων κατατάχθηκαν στην κατηγορία πιθανής προβληματικής ενασχόλησης είναι άντρες, ενώ το 88% όσων κατατάχθηκαν στην κατηγορία πιθανής παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια είναι άντρες. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες στοιχηματίζουν περισσότερο από όσα αρχικώς σκόπευαν σε σύγκριση με τις γυναίκες Επιπροσθέτως, 3,5% του δείγματος έχει δανειστεί χρήματα χωρίς να τα επιστρέψει εξαιτίας της στοιχηματικής του δραστηριότητας.

Τα πιο διαδεδομένα τυχερά παιχνίδια είναι τα ξυστά λαχεία, το μπίνγκο και διάφορα αθλητικά γεγονότα για τα οποία ποσοστό μεταξύ 8.5% και 10% των φοιτητών παίζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, όπως έδειξε η έρευνα. Ένας στους δύο απάντησαν ότι γνωρίζουν φίλους ή συγγενείς που είχαν ή έχουν παθολογικά προβλήματα με τον τζόγο ενώ 14% απάντησαν ότι ο τζόγος επηρέασε την καθημερινότητά τους. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η επιβεβαίωση του ρόλου των ίδιων των γονέων στη μετάδοση του πάθους για τον τζόγο στα παιδιά αφού 9% του δείγματος απάντησε ότι είχαν γονείς μπλεγμένους στα στοιχήματα. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι είχαν και τους δύο γονείς να παίζουν τυχερά παιγνίδια, αυτοπροσδιορίζονται ως εθισμένοι και οι ίδιοι.

Όταν ο πατέρας παίζει πάρα πολύ συχνά παρατηρείται πολλαπλάσιο ποσοστό εθισμένων παιδιών στα τυχερά παιχνίδια σε σύγκριση με τις περιπτώσεις όπου κανένας από τους γονείς παίζει πάρα πολύ συχνά, όπου μόνο το 6% των παιδιών αυτοπροσδιορίζεται ως εθισμένο. Η έρευνα του Alexander College κατέδειξε επίσης ότι το 14% του ανδρικού δείγματος όταν χάνει τις περισσότερες φορές ή πάντα, ξαναπαίζει για να κερδίσει όσα έχασε κυνηγώντας τις απώλειες και ουσιαστικά πρόκειται για κλασικό σύμπτωμα προβληματικού στοιχηματισμού.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: “Ένας στους δέκα φοιτητές μπλεγμένος παθολογικά με τον τζόγο! ” : στην πηγή:  https://dialogos.com.cy/ Τάσος Περδίος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ