Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, εν μέσω εκτιμήσεων – φημών ότι και εδώ σημειώνονται τοποθετήσεις της Silchester International Investors LLP και ουσιαστικά ηγήθηκε της όποιας ανοδικής αντίδρασης,
σε μία συνεδρίαση όπου η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλες, ενώ ο άθλιος τζίρος ασφαλώς και δεν μπορεί να στηρίξει ανοδική αντίδραση σοβαρότερης “ποιότητας”.
Και ενώ η προσοχή της εγχώριας Αγοράς είναι στραμένη στην συνεχιζόμενη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα (διεκόπη χθες και θα επαναληφθεί σήμερα στις 20.00), προέκυψε ένας ακόμα αστάθμητος παράγων, για τον οποίο ο γράφων την στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως και δεν είναι άλλος από την αξιολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό εντός των επόμενων 24 ωρών, δηλαδή εάν το Χ.Α. θα παραμένει “υπό παρακολούθηση” ή θα μεταφερθεί στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων Αγορών.
Με τα τρέχοντα δεδομένα και λόγω του “country risk”, όλα τα δεδομένα δείχνουν ανοιχτά.
Στην περίπτωση της αρνητικής εξέλιξης, δηλαδή της υποβάθμισης της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, δεν αποκλείεται να “καεί” ακόμα και η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους τροϊκανούς, καθώς λόγω καταστατικού θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το Χ.Α. και τα τελευταία ξένα funds, δημιουργώντας ακόμα ένα κύμα ρευστοποιήσεων που δύσκολα θα απορροφηθεί χωρίς “κραδασμούς” από τους υπάρχοντες αγοραστές και η Σοφοκλέους πλέον θα περιμένει κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε Αγορές υψηλότερου ρίσκου, αν και όποτε έλθουν αυτά.
Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό οι όποιες βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις που σημειώνονται στο Χ.Α. (αρκετές δεν κρατούν ούτε ολόκληρη συνεδρίαση), όχι μόνο δεν αλλάζουν το αρνητικό momentum της Αγοράς, αλλά αποδεικνύονται και παγίδες για όσους δεν κινούνται γρήγορα ακολουθώντας την τάση.
Σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των χρηματιστηριακών αναλυτών, μέχρι να παρουσιαστεί ο αποφασιστικός καταλύτης, η μεταβλητότητα θα παραμείνει και οι όποιες κινήσεις θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.
Οι συντηρητικοί επενδυτές θα παραμείνουν επιδεικτικά επιφυλακτικοί, απέναντι στην οριακή κατάσταση στην οποία ξαναβρίσκεται η Χώρα, δύο μήνες μετά την καθοριστική, όπως ειπώθηκε, για το μέλλον του τόπου, συμφωνία της 21ης Ιουλίου και βέβαια γεμάτοι απορίες στο τι μεσολάβησε ώστε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να ξαναβρεθεί η Ελλάδα στο σημείο μηδέν.
Δυστυχώς, πλέον όλων των άλλων, η Σοφοκλέους συνεχίζει και πληρώνει τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, έστω και αν στο βάρος επί του Γενικού Δείκτη και άλλες εταιρείες του FTSE έχουν αποκτήσει σημαντικό λόγο.
Οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να αποψιλώνουν τις τιμές – στόχους για Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, ενώ δεν δείχνει πολύ καλύτερη η εικόνα των Τραπεζικών μετοχών και στα διεθνή Χρηματιστήρια.
Οι Τραπεζικές μετοχές βρίσκονται εκτός των επιλογών των επενδυτών διεθνώς. Να μείνουν μακριά από τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές οι Nomura, Credit Suisse και Bank of America/Merrill Lynch. Τον κίνδυνο οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες να ζήσουν μια χαμένη δεκαετία, επισημαίνει μάλιστα η Credit Suisse.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Reuters, η Bank of China σταμάτησε τις συναλλαγές σε προθεσμιακά συμβόλαια και swaps συναλλάγματος με τις Societe Generale, Credit Agricole και BNP Paribas, ενώ διέκοψε τις αντίστοιχες συναλλαγές και με την Ελβετική UBS.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, το πρόβλημα της αναξιοπιστίας προς την Ελληνική Οικονομία, θα συνεχίσει να επηρεάζει άμεσα την ρευστότητα του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος και αυτό με τις συνεχιζόμενες εκροές έχει σαν αποτέλεσμα η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των Ελληνικών Τραπεζών από τα dealing rooms να μοιάζει με “αγώνα επιβίωσης”, κάτι το οποίο “θολώνει” έτι περισσότερο το επενδυτικό τοπίο.
Διαβάστε το απόσπασμα άρθρο «Ένας ΟΠΑΠ δεν φέρνει την… άνοδο» στην πηγή: Euro2Day