Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ

Εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ

από
Μόνο 3 λεπτά

Εμπόδια φαίνεται να υπάρχουν στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε

συζητήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ φαίνεται να αντιμετωπίζει τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά αθέμιτη ενίσχυση της ανώνυμης, τόσο με την υπόθεση της επέκτασης του μονοπωλίου κατά 10 χρόνια όσο και με την απευθείας ανάθεση της άδειας εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανών (VLTs).


Στο θέμα του ΟΔΙΕ, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, διαπιστώθηκε αδιέξοδος, καθώς η Κομισιόν δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για διακριτή πώληση των δύο περιουσιακών στοιχείων του ΟΔΙΕ, δηλαδή του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος και των ακινήτων που διαθέτει ο Οργανισμός. Τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν επιμένουν η πώληση της εταιρείας να γίνει ως έχει.


Τυχόν καθυστερήσεις και αναβολές στις διαδικασίες θα αναδείξουν για πολλοστή φορά την αδυναμία της Πολιτείας να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Προς το παρόν o ΟΔΙΕ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το δάνειο κατασκευής του έργου, ενώ οι ελληνικές ιπποδρομίες βυθίζονται στο τέλμα λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης και της προχειρότητας που λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση προικοδοτεί διαρκώς την εταιρεία, επικαλούμενη ότι το κάνει για να αυξήσει το αντίτιμο πώλησης και ταυτόχρονα αρνείται για τους ίδιους λόγους έσοδα από την αγορά του διαδικτύου μέσα από υπερβολικές φορολογίες.


Σε δημόσια διαβούλευση μπήκε το θέμα των αρμοδιοτήτων της ΕΕΕΠ μετά την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ως γνωστόν, π Επιτροπή (ΕΕΕΠ) με τη διάταξη που μπήκε στο πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας, θα γινόταν παντοδύναμη στον επωφελή οικονομικά κλάδο των παιγνίων.

Διευρύνονταν οι πόροι της με την ένταξη κονδυλίων από την EE, διεθνών οργανισμών και άλλων προγραμμάτων. Ο νόμος όριζε ότι με απόφαση της ΕΕΕΠ και όχι του υπουργού Οικονομικών (που ισχύει σήμερα) θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας παιγνίων μέσω διαδικτύου. Με την ίδια εξουσιοδότηση θα καθορίζονταν και τα είδη των παιγνίων, ο αριθμός και η διάρκεια των αδειών, τα χαρακτηριστικά, οι υποχρεώσεις, οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που αφορούν κατόχους άδειας, το ύφος των τελών χορήγησης των αδειών καθώς και το είδος και το ύψος των απαιτούμενων εγγυήσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.


Η απόσυρση της διάταξης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση αφήνει ερωτηματικό για το ποιος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Σαφώς εκχώρηση αυτού του δικαιώματος σε τρίτους, επιχειρήσεις η οργανισμούς παραβιάζει την εθνική κυριαρχία στην αγορά, αλλά από την άλλη η κρατική μηχανή έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική επειδή κυριαρχούν τα πολιτικά και κομματικά συμφέροντα που συχνά συνδέονται ορατά ή αόρατα με ιδιωτικά ή ξένα συμφέροντα.
Προκύπτει λοιπόν μια σαφής αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει ένα σωστό πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας που θα υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και αυτή η αδυναμία προκαλεί σοβαρά προβλήματα και θίγει τόσο τα συμφέροντα της κοινωνίας όσο και τα δημόσια έσοδα.

Η ανακοίνωση περί διαβούλευσης έρχεται σαν συνέχεια της ομολογίας της κυβέρνησης προς την Κομισιόν ότι αδυνατεί προς το παρόν να ρυθμίσει την αγορά τυχερών παιχνιδιών επειδή δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία. Αυτό που προκύπτει από όλα αυτά είναι ότι η όλη κατάσταση μετατρέπεται σε μια μαύρη, αλλά και γελοία κωμωδία. Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία να ρυθμιστεί με δημοκρατικό τρόπο η αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ