Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Εισπράττουμε λιγότερα αλλά προστατεύουμε τον ΟΠΑΠ !!!

Εισπράττουμε λιγότερα αλλά προστατεύουμε τον ΟΠΑΠ !!!

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 4 λεπτά

Τουλάχιστον 540  εκ. ευρώ έσοδα από το τέλος παιγνίων του ΟΠΑΠ που καταργείται. Αμφίβολη η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση  του ΦΠΑ. Γιατί φέρεται  αντίθετος στην απόσυρση ο Τ. Αλεξιάδης

Έσοδα  τουλάχιστον  540  εκ  ευρώ  χωρίς  να    αποτρέπει  κανέναν  από  το  κυνήγι  της  τύχης  θα μπορούσε  να  έχει  το  μέτρο  για  την  επιβολή  του  τέλους  των 5  λεπτών  σε  κάθε  στήλη των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ το οποίο αναμένεται να έχει σε λίγες μέρες άδοξο τέλος με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Τραγική ειρωνεία είναι τα  έσοδα αυτά υπολείπονται κατά τι και τα έσοδα που αναμένεται  να  έχει  η αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%  (το  ΥΠΟΙΚ περιμένει έσοδα 500 εκ. ευρώ),  που θα επιβαρύνουν οριζόντια πλούσιους  και  φτωχούς  αφού πρόκειται για αύξηση του  βασικού έμμεσου φόρου.  Δεδομένης  μάλιστα της διαπιστωμένης εδώ και δεκαετίες μη καταβολής ΦΠΑ, τα έσοδα αναμένεται να είναι ακόμη λιγότερα. 

Το μέτρο ήρθε στο φως από  την ανάγκη του να  κλείσει η τρύπα   ύψους  περίπου  360  εκ ευρώ  την  οποία  είχε  δημιουργήσει  η  ανάκληση  της  επιβολής  ΦΠΑ 23%  στην  ιδιωτική  εκπαίδευση. Τα νομικά  κωλύματα  όμως   που  προέβαλε   ο   ΟΠΑΠ  με  βάση  την  συμφωνία  πώλησης  του  και  η  απειλή  για  διεκδικήσεις  μέχρι  και 1  δις ευρώ  λόγω  της  καθυστέρησης  λειτουργίας  των ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων (VLTs)  με υπαιτιότητα  του ελληνικού δημοσίου ουσιαστικά ματαίωσε την υλοποίηση του μέτρου εν τη γενέσει του.

Με αυτά τα δεδομένα,  εξηγείται και η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, στην απόσυρση του μέτρου, καθώς όπως αποδεικνύεται, θα πληρώσουν όλοι την αδυναμία του κράτους να επιβάλει μια απόφασή του στον ΟΠΑΠ.

Ο σχεδιασμός του μέτρου,   που καταργείται με το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή, βασίζεται  σε  μελέτη  της  Γενικής  Γραμματείας  Δημοσίων Εσόδων,  η  οποία ξεκίνησε  τον περασμένο  Ιούλιο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με βάση τα στοιχεία ένα μεγάλο μέρος των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. 

Τα διαθέσιμα στοιχεία ήταν  του  2014  αλλά  με βάση  την  μελέτη  οι  στήλες  που  παίχτηκαν  μέχρι  και   τον  Νοέμβριο  του  2015  ήταν  περίπου  ίσες  σε  αριθμό.     

Με  βάση εκτίμηση που έγινε  από τους συντάκτες της  έρευνας  το Νοέμβριο του 2015 ότι ο αριθμός των στηλών που θα παίζονταν σε όλα τα γνωστά τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ θα ανερχόταν περίπου στο ίδιο επίπεδο και το 2015 και το 2016, που είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου.

Χαρακτηριστικό  είναι  ότι  στην   μελέτη επισημαίνεται  ότι μια μικρή αύξηση της αξίας της στήλης κάθε τυχερού παιγνίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τον αριθμό των παικτών και τη συμμετοχή τους στα τυχερά παίγνια δεδομένου ότι κατά τις περιόδους οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής στα τυχερά παίγνια.

Σε επίπεδο εσόδων  η  επιβολή του  τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη τυχερού παιγνίου του ΟΠΑΠ αποδείχθηκε   από τα  διαθέσιμα  στοιχεία  ότι   μπορεί να αποδώσει επιπλέον φορολογικά έσοδα 540 εκατ. ευρώ από το έτος πρώτης εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από το  2016 .

Το  σύνολο  αυτό των  εσόδων  αναλύεται ως εξής:

*Από το “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ” το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ με την επιβολή  του τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη.  Οι   στήλες  που  παίχτηκαν  στο   συγκεκριμένο  παιχνίδι   έφτασαν  τα  6.092.764.000,  Συνεπώς  η  επιβολή του τέλους των 0,05 ευρώ σε κάθε στήλη του παιγνίου αυτού  ότι θα μπορούσε να  φέρει  στα  δημόσια  ταμεία 304.638.200 ευρώ

*Από το  ΤΖΟΚΕΡ το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να εισπράξει πάνω από 26 εκατ. ευρώ με την επιβολή του τέλους των 0,05 ευρώ. Οι  στήλες ΤΖΟΚΕΡ που παίχτηκαν το 2014 ήταν  533.350.710, οπότε αν τελικά επιβληθεί σε κάθε στήλη του παιγνίου αυτού το τέλος των 0,05 ευρώ μπορούν να προκύψουν έσοδα ύψους 26.667.535,50 ευρώ.

* Από το  ΛΟΤΤΟ, η είσπραξη εσόδων δεν μπορεί να υπερβεί τα 4,9 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι οι στήλες που παίχτηκαν το 2014 ήταν 97.750.896

* Από το  ΠΡΟΠΟ, τα έσοδα από την επιβολή του τέλους δεν μπορεί να είναι πολλά, διότι οι στήλες που παίχτηκαν ήταν μόλις 14.009.475, οπότε το ποσό που προκύπτει είναι μόλις 700.473,75 ευρώ

* Από το  ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν δεν ξεπερνούν τα 91.000 ευρώ, καθώς το 2014 παίχτηκαν μόλις 1.805.042 στήλες.

* Από το  ΠΡΟΤΟ, μπορούν να προκύψουν έσοδα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ περίπου, αν ληφθεί υπόψη ότι οι στήλες που παίχτηκαν ήταν 55.348.410

* Τα έσοδα  του ΟΠΑΠ κατά το έτος 2015 από το παίγνιο ΚΙΝΟ ανήλθαν σε 2.010.397.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι  μία στήλη ΚΙΝΟ έχει τιμή 0,50 ευρώ προκύπτει ότι οι στήλες ΚΙΝΟ που παίχτηκαν το 2014 ανήλθαν σε 4.020.794.000. Συνεπώς, από  την επιβολή του τέλους των 0,05 ευρώ σε κάθε στήλη  του παιγνίου αυτού μπορούν να προκύψουν έσοδα ύψους 201.039.700 ευρώ

Στη μελέτη  σημειώνεται ότι δεν εξετάστηκαν τα παίγνια ΕΧΤRA 5, SUPER 3, Go Lucky, Monitor Games, εξαιτίας έλλειψης στοιχείων. Αν   υπήρχαν  και  αυτά  τα  στοιχεία  ο προϋπολογισμός  των εσόδων  θα  ήταν  ακόμη  μεγαλύτερος  από  τα 540  εκ ευρώ  Επίσης, αναφέρεται ότι το τέλος των 0,05 ευρώ θα πρέπει να επιβληθεί και στα παίγνια του ΟΠΑΠ που παίζονται μέσω της ηλεκτρονικής  πλατφόρμας κι ότι θα πρέπει να εξετασθεί η επιβολή αντίστοιχου φόρου και στις λοιπές ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω διαδικτύου για την αποφυγή φαινομένων άνισου ανταγωνισμού.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: «Εισπράττουμε λιγότερα αλλά προστατεύουμε τον ΟΠΑΠ» στην πηγή : news247.gr γράφει ο Τάσος Δασόπουλος  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ