Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Ενότητα παντού για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, ως κλάδος

Ενότητα παντού για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, ως κλάδος

από
Μόνο 6 λεπτά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΣΑΠΟΡΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΦΩΚΙΔΑΣ-ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΕΠΠΠ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΩΝ ΠΟΕΠΠΠ

Νίκο, ποια είναι η άποψή σου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας αυτή την περίοδο;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Το παιχνίδι δεν παίζεται επί ίσοις  όροις από τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει ένα τεράστιο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να έχει το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά.

 Η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών εξαιρείται από την οδηγία Μπαρνιέ και κάθε κράτος ρυθμίζει την αγορά όπως αυτό νομίζει καλύτερα για την προστασία των πολιτών του. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν κράτη που έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση των πολιτών τους στο ίντερνετ και σε οποιαδήποτε εταιρεία παρέχει τυχερά παιχνίδια πλην του κρατικού φορέα, αν υπάρχει, που ασκεί τη δραστηριότητα αυτή.

Στην χώρα μας έχει αδειοδοτηθεί μια εταιρεία να ασκεί το μονοπώλιο όσον αφορά τη διεκπεραίωση των τυχερών παιγνιδιών και μια ανεξάρτητη (ΕΕΕΠ) αρχή να προστατεύει όσο μπορεί καλύτερα το κοινωνικό σύνολο. Η εταιρεία αυτή, ο ΟΠΑΠ εν προκειμένω, έχει πληρώσει με πολύ υψηλό τίμημα την άδεια αυτή μέχρι το 2030 όσον αφορά το επίγειο δίκτυο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 όσον αφορά το στοίχημα, όπως κι όπου κι αν αυτό διεξάγεται.

Άρα τι πρέπει να γίνει;

Απλά εφαρμογή των νόμων! Δεν μπορεί με διάφορα «τρικ» του τύπου «μεταβατικό καθεστώς» να υπάρχουν και να λυμαίνονται τους πολίτες εταιρείες που δεν αποδίδουν τίποτα από φορολογικά έσοδα στο κράτος, αλλά και που κλέβουν, μην πω «βιάζουν» τον ΟΠΑΠ και το δίκτυο του, όσον αφορά κέρδη και προμήθειες που κανονικά τους ανήκουν! Ποιο κράτος δικαίου που ισχύουν οι νόμοι του αφήνει να γίνεται αυτό το πράγμα 10 χρόνια τώρα, με ένα «τρικ» όπως είπα και πριν.

 Θα έχει άδικο η εταιρεία αν ζητήσει αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη 10 ετών τόσο για την ίδια όσο και για τους πράκτορες της; Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, μιλάω (1) για εφαρμογή του νόμου, (2) αδειοδότηση εταιρειών διαδικτύου αν θέλει το κράτος, αλλά πάντα (3) σύμφωνη λειτουργία τους με τον νόμο 4002/11, όπου περιγράφεται ξεκάθαρα τι μπορούν να προσφέρουν στο κοινό σε επίπεδο παιγνιδιών. Επιπλέον, (4) αυστηρός έλεγχος λειτουργίας και εσόδων και φυσικά (5) ίδια φορολογική πολιτική σε σχέση με την ΟΠΑΠ.

Πώς περιγράφεις τη σχέση των πρακτόρων με την εταιρεία και τι γνώμη έχεις για τον διάλογο μεταξύ της εταιρείας και του κλάδου σας;

Η ερώτηση ανοίγει ένα θέμα που θα ήθελε ώρες κουβέντας. Θα προσπαθήσω να κάνω μια αναφορά, ελπίζω σύντομη: Κατ’ αρχήν για μένα δεν υπάρχουν πράκτορες που θέλουν το κακό της ΟΠΑΠ. Είναι αλήθεια πως γίνονται διαφορά πράγματα όσον αφορά την καλή λειτουργία και εικόνα των πρακτορείων, βλέπουμε ένα ενδιαφέρον από την ΟΠΑΠ σε αυτό το σημείο και το επικροτούμε. Προσωπικά συμφωνώ με τις ελάχιστες προδιαγραφές και τις καλές πρακτικές σε ποσοστό 90%. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να μην γίνονται υπερβολές και να μην ζητούνται πράγματα απίθανα. Για παράδειγμα είναι υπερβολή να ζητάς να βγει η εικόνα των παιδιών του πράκτορα ή της οικογένειας του από έναν χώρο όπου ένας ενεργός πράκτορας ξοδεύει καθημερινά 12 ώρες για την εταιρεία και για τον ίδιο. Επίσης είναι απαράδεκτο να ζητάς επιτακτικά να κατέβουν θρησκευτικές εικόνες, αν αυτές υπάρχουν. Είναι επίσης απαράδεκτο να απειλείς με τιμωρίες όσους δεν συμμορφώνονται σε τέτοιου είδους προσταγές.

Μου μιλάς τώρα να υποθέσω για τους εσωτερικούς επιθεωρητές του ΟΠΑΠ;

Απλά μεταφέρω αυτό που λαμβάνω από τους συναδέλφους σε σχέση με τους επιθεωρητές της εταιρείας, αλλά δεν ξέρω αν η εταιρεία το ζητάει το ίδιο επιτακτικά. Εξάλλου δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά της ή τουλάχιστον δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου. Τα πράγματα μπορούν να λύνονται εξ αρχής μεταξύ ΟΠΑΠ και ΠΟΕΠΠΠ ώστε να υπάρχει μια κοινή θέση αποδεκτή και από τις 2 πλευρές. Για το θέμα των επιθεωρητών της ΟΠΑΠ «σέρνονται» διάφορες φήμες ανά το δίκτυο. Δεν θέλω να επεκταθώ δημόσια, αλλά καλό θα είναι να γίνει μια κουβέντα στο επίπεδο που πρέπει, μεταξύ κλάδου και ΟΠΑΠ, με σκοπό πάντα την καλή λειτουργία και το κοινό όφελος μας απ’ αυτήν.

Οι σχέσεις σας ως πράκτορες με τα στελέχη της ΟΠΑΠ;

Δεν παραγνωρίζω τη διάθεση και τη προσπάθεια στελεχών της εταιρείας να φτιάξουν κάποια πράγματα καλύτερα. Έχω να πω, όμως, ότι συγκεκριμένα πράγματα που θέλουμε και είναι προς όφελος της συνολικής καλής λειτουργίας, ενώ τα έχουμε εκφράσει σε επιθεωρητές, στελέχη, διευθυντές τμημάτων, ακόμη και σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο διοίκησης της εταιρείας όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ενώ μας λένε/απαντούν: «Ναι! Είναι πολύ σωστό», περνάνε μήνες και δεν γίνεται τίποτα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό το «ναι μεν αλλά…». Ο κλάδος έχει σημαντικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία που γνωρίζουν καλύτερα τις διάφορες πτυχές των προβλημάτων σε σχέση με πολλά στελέχη της εταιρείας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος για το κοινό όφελος να αξιοποιηθούν οι γνώσεις αυτές.

Η γνώμη σου για την αλλαγή στην προμήθεια στο στοίχημα;

Η γνώμη μου για την αλλαγή στην προμήθεια στο στοίχημα; Η εταιρεία προτείνει στους πράκτορες μια διαφορετική αμοιβή, στο επίγειο το γνωστό 3, 6, 9, 12, και μια διαφορετική αμοιβή στο διαδίκτυο, σε ποσοστό επί της % στο ggr του παιχνιδιού, σε κουπόνι άλλων αποδόσεων, γεγονότων και επιλογών. Η ΠΟΕΠΠΠ καλοπροαίρετα το συζητάει, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν είναι ανοιχτά όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Εννοώ ότι δεν ξέρουμε και δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με: (1) τον επικείμενο κανονισμό λειτουργίας πρακτορείων, (2) με την επικείμενη αδειοδότηση εταιρειών στο διαδίκτυο, (3) με τη νομική ενέργεια της ΟΠΑΠ για κλείσιμο όλων αυτών και λειτουργία τους σύμφωνα με τον νόμο, (4) με το περιβάλλον το οποίο θα δραστηριοποιούμαστε η ΟΠΑΠ και εμείς, και ποιο θα είναι αυτό; Θα είναι ανταγωνιστικό το περιβάλλον; Θα είναι μονοπωλιακό; Θα είναι ο ΟΠΑΠ ο μόνος παίκτης; Θα λειτουργήσει με την ίδια άδεια στο διαδίκτυο; Θα πάρει νέα άδεια; Θα μπορεί να παίξει τα μονοπωλιακά παιχνίδια εκεί; Τι θα γίνει με τα vlt’s; Τι θα γίνει με τα νέα παιχνίδια/monitors/virtual games; Τι θα γίνει με το Μπίνγκο; Γενικά η ΠΟΕΠΠΠ, ο κλάδος δηλαδή, καλοπροαίρετα, συζητάει κάτι τόσο σοβαρό σε ένα εντελώς ασαφές πλαίσιο. Λογικό δεν είναι να ζητάει όσο περισσότερες εξασφαλίσεις για το δίκτυο της; Αυτός είναι έξαλλου ο ρόλος της. Παράλληλα να τονίσουμε ότι η εταιρεία ζητάει αυτή την αλλαγή για λόγους ανταγωνισμού αλλά και επειδή  έχει πτώση το παιγνίδι στο επίγειο δίκτυο. Η πτώση αυτή, όμως, δεν οφείλεται στις αποδόσεις και μόνο ή στον παράνομο ανταγωνισμό. Ειδικά η φετινή πτώση έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το λανσάρισμα του νέου ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ το οποίο ας μου επιτραπεί να πω ότι είναι μάθημα του πως να «καις» ένα παιγνίδι με το που βγαίνει στην αγορά! Έχει τόσα καλά στοιχεία και ο τρόπος που βγήκε έκανε τον κόσμο να αγανακτήσει χωρίς ακόμα να έχει διορθωθεί όσο θα έπρεπε.

Πώς είδες την πρόθεση του ΟΠΑΠ να παίξει με διαφορετικό κουπόνι στο διαδίκτυο σε σχέση με το κουπόνι του πρακτορείου και μάλιστα πολύ νωρίς, τον επόμενο μήνα;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι μονομερής ενέργεια. Προσωπικά διαφωνώ με το διαφορετικό κουπόνι, είναι αδύνατο να μην πάρει παιχνίδι από το επίγειο δίκτυο! Υπάρχει όμως -πάντα κατά την γνώμη μου- λύση. Το 2012 φθάσαμε σε μια συμφωνία που ήταν επωφελής και για τις δυο πλευρές. Το γιατί δεν υλοποιήθηκε ας μην το σκαλίσουμε. Τι είχαμε εκεί; Είχαμε μια συμφωνία που εξασφάλιζε την βιωσιμότητα του κλάδου σε σχέση με την φυσική του επέκταση στο Ίντερνετ από άποψη αμοιβών. Είχε λυθεί το θέμα των τωρινών και μελλοντικών παιχνιδιών και είχε την ευχέρεια ο ΟΠΑΠ να παίξει όπως αυτός θέλει αμοίβοντας αναλόγως το δίκτυο. Μου είναι ακατανόητο  το πώς σε όλους επιτρέπεται να επεκταθούν στο διαδίκτυο και στους πράκτορες απαγορεύεται. Εν συνεχεία λέμε ότι η ΠΟΕΠΠΠ έχει μια θέση 10 χρόνια τώρα, το δίκτυο να αμοίβεται σε σχέση με το ggr (μικτό κέρδος). Η θέση της ΠΟΕΠΠΠ είναι η αμοιβή του δικτύου να κυμαίνεται ανεξάρτητα από το pay-out στο 30% αυτού! Εδώ λοιπόν βρίσκεται η λύση. Ας γίνει η ανάλογη συμφωνία, για μια ενιαία προμήθεια, επίγειο και διαδίκτυο, στο ποσοστό του ggr, από όπου και όποια αιτία κι αν παράγεται, που θα συμφωνηθεί. Κατόπιν, πολύ εύκολα κάνουμε αναγωγή του επί τοις % στον τζίρο του στοιχήματος ή των άλλων παιχνιδιών και ο πράκτορας θα ξέρει κάθε μέρα την αμοιβή του. Έτσι λύνονται τα χέρια του ΟΠΑΠ να παίξει όπως αυτός θέλει, αμοίβοντας ανάλογα το δίκτυο σε όποιο περιβάλλον κι αν προκύψει… Έχω τη γνώμη ότι είναι μια απλούστατη πρόταση/λύση, εύκολη στην εφαρμογή της, που δεν αδικεί καμία πλευρά και λύνει το θέμα δια παντός.

Πώς βλέπεις την ΠΟΕΠΠΠ σε σχέση με αυτό που αντιπροσωπεύει και τι σκέφτεσαι για τα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου;

Κοίταξε, η ΠΟΕΠΠΠ θεωρώ πως έχει πάει πολύ καλά σε ό,τι έχει να κάνει με το κράτος και τα ζητήματα τα οποία έχει διαχειριστεί, θέματα όπως ο φόρος, το 5λεπτο, η ενημέρωση των φορέων, η προσπάθεια για άλλη μια χρονιά του τεκμαρτού, η μάχη εναντίον  των παράνομων κλπ. Αλλά επίσης θεωρώ πως τα έχει πάει άσχημα, σε θέματα σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, θέματα της καθημερινότητας του πράκτορα, θέματα εφαρμογής της σύμβασης επί ίσοις όροις για όλους, ζητήματα αλλαγής παιχνιδιών, δελτίων, προσπάθεια δηλαδή ώστε το προϊόν που πουλάει ο κλάδος να είναι όσο πιο ελκυστικό γίνεται. Σίγουρα μπορεί να προσφέρει και πρέπει να προσφέρει περισσότερα. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, είναι γνωστό πως την τελευταία φορά δεν πήρα μέρος στις διαδικασίες του κλάδου, λόγω σημαντικής διαφωνίας με τη διαχείριση ενός θέματος, το μνημόνιο του ίντερνετ, που παρεμπιπτόντως -όπως η πράξη απέδειξε- δεν είχαμε άδικο. Αυτή τη στιγμή η ΠΟΕΠΠΠ έχει σημαντικά θέματα να διαχειριστεί, οι εκλογές είναι σε ένα χρόνο, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού συνεχίζει να είναι το ψηφοδέλτιο της επαρχίας, αλλά πάνω απ’ όλα προέχει η ενότητα του κλάδου. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όπου ο κλάδος έδωσε μάχες ενωμένος δεν έχασε ποτέ.
Ενότητα λοιπόν στην κορυφή, ενότητα και στην βάση, ενότητα παντού, για να συνεχίσει ο κλάδος να υπάρχει, κυρίως αρτιμελής! Η ενότητα σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού μας είναι το ζητούμενο για την επιτυχία μας! 

Κλείνοντας θες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Οι απαντήσεις μου δεν θέλω να εκληφθούν ως καμία τάση αντιπαλότητας με την ΟΠΑΠ ή την ΠΟΕΠΠΠ. Είναι απλά μια… ματιά θετικής κατεύθυνσης στη σκακιέρα. Πιστεύω ότι και οι δυο πλευρές χρειαζόμαστε κοινό όραμα και ρεαλισμό. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε, ας προσπαθήσουμε να το δημιουργήσουμε.

Διαβάστε το άρθρο “Ενότητα παντού για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, ως κλάδος” του Σταμάτη Νικηταρά στην πηγή “1-2-Χ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ