Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Δύο κρίσιμες εβδομάδες για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ

Δύο κρίσιμες εβδομάδες για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ

από
Μόνο 2 λεπτά

Οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2013, από το οποίο το ελληνικό δημόσιο ευελπιστεί να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 2,6 δισ ευρώ.

Την Τετάρτη είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, ενώ τη μεθεπόμενη Παρασκευή 29 Απριλίου αναμένεται να συμβεί κάτι ανάλογο και για τη ΔΕΠΑ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών πάντως, προβληματίζουν τόσο την αγορά όσο και την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των δύο αυτών διαγωνισμών. Στην τελική ευθεία, που ο καθένας θα περίμενε πως τα σχήματα και οι επενδυτές θα φτιάχνουν τους τελικούς φακέλους με τις προσφορές τους, έχουν να ασχοληθούν και μία σειρά άλλων ζητημάτων, που ναι μεν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά ικανά, εφόσον υπάρξουν λάθος χειρισμοί, να τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα τον όλο σχεδιασμό.

Σχεδιασμός

Στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, διαβεβαιώνουν ότι τίποτε δεν είναι ικανό να μεταβάλει τον υπάρχοντα σχεδιασμό. Τονίζουν μάλιστα ότι εφόσον οι προσφορές που υποβληθούν κριθούν ικανοποιητικές -εκφράζεται σχετική αισιοδοξία γι’ αυτό- τότε n πώληση των δύο εταιρειών μπορεί να κατακυρωθεί τον Μάιο ή το αργότερα τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εντός του έτους. Σύμφωνα μάλιστα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις τα έσοδα από τα δύο αυτά project μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα δυο δισ. ευρώ. Ωστόσο από το Ταμείο αποφεύγουν να κάνουν επίσημες εκτιμήσεις για ευνόητους λόγους.

Τα «αγκάθια» πάντως στους δύο διαγωνισμούς υπάρχουν και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μα ακρίβεια αν είναι ικανά να φέραυν τα πάνω-κάτω και να ανατρέψουν τα δεδομένα, κάνοντας κυβέρνηση και Ταμείο να… τρέχουν και να μη φτάνουν.

Για τον ΟΠΑΠ τα «αγκάθια» είναι η σύμβαση με την Intralot, αλλά και οι ημερομηνίες, αφού η συγκρότηση των κοινοπρακτικών σχημάτων και η τελική προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές, συμπίπτουν. Ως εκ τούτου δεν είναι απίθανο κάποιος από τοος ενδιαφερομένους να ζητήσει και νέα παράταση ή νέες δεσμεύσεις από την πλευρά του Ταμείου, που ενδεχομένως να σημάνει νέα καθυστέρηση ή στην ακραία περίπτωση ματαίωση του διαγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα, αλλά και εκεί υπάρχουν εμπόδια. Κυρίως οι Ρώοσι (Sintez και Gazprom) επιμένουν να μειωθεί ή να φύγει εντελώς η ρήτρα που υπάρχει στην προκήρυξη, ότι σε περίπτωση ματαίωσης του deal, από τρίτο παράγοντα, χάνεται το σύνολο της εγγυητικής που έχει δοθεί. Ο Ρώσοι και δικαίως φοβούνται πως η Κομισιόν μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία, επικαλούμενη οτιδήποτε, επειδή κάποιοι στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ουάσιγκτον δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να μπουν ρώσικες εταιρείες δυναμικά στην Ευρωζώνη. Βέβαια, από την άλλη, κάτι τέτοιο θα ήταν το άκραν άωτον της υποκρισίας, αφού από την μία οι πιστωτές της χώρας ζητούν εδώ και τώρα αποκρατικοποιήσεις και από τη άλλη δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, ούτε από τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και κάποια χώρα της Ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ μέσα στον μήνα λήγουν και δύο ακόμη προθεσμίες. Αυτές της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την EYΑΘ, αλλά και το ιπποδρομιακό στοίχημα, ενώ αναμένεται να εγκριθούν οι εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη φάση για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Να σημειωθεί ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 15 επενδυτικά σχήματα.

Διαβάστε το άρθρο «Δύο κρίσιμες εβδομάδες για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ» στην πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Θανάση Παπαδή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ