Στην προικοδότηση του ΟΔΙΕ “και με τη βούλα” προχωρά η κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Στις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής γίνεται σαφής αναφορά για το πλαίσιο λειτουργίας του ΟΔΙΕ,
της διανομής των ακαθάριστων εισπράξεων από το στοιχηματισμό και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του.
Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του Οργανισμού σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες, όπως:
- η διοργάνωση
- η διεξαγωγή και εκμετάλλευση αμοιβαίων στοιχημάτων για ξένες ιπποδρομίες,
- ο ηλεκτρονικός στοιχηματισμός και η εγκατάσταση/εκμετάλλευση τεχνικών – ψυχαγωγικών ή τυχερών παιχνιδιών με παιγνιομηχανήματα (VLT΄s) στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο αλλά και στο δίκτυο πρακτορείων της εταιρείας.
Όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά αποτελούσαν πάγια αιτήματα της διοίκησης του ΟΔΙΕ που επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό και να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για τον ΟΔΙΕ προβλέπει την αναβάθμιση του δικτύου των πρακτορείων του που σήμερα φθάνουν τα 453 (από τα οποία 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ), με μακροπρόθεσμο στόχο την αύξησή τους σε 1.000 περίπου ώστε να αξιοποιηθούν και τα VLT’s που θα αποκτηθούν.
Ανοικτό όμως είναι και το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών εξ αποστάσεως στοιχηματισμού μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών πώλησης (internet, κινητή τηλεφωνία κ.ά.), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδρομιών. Για το λόγο αυτό η εταιρεία προωθεί την αναβάθμιση του λειτουργικού της συστήματος Totalizator ώστε να εισαχθούν νέες τεχνολογίες και παιχνίδια προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, σχεδιάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας που εκτείνονται σε έκταση 2.117 στρεμμάτων και θεωρούνται οι μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες στην Ευρώπη.
Όπως, πάντως, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, εν δυνάμει ο ΟΔΙΕ θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ευθέως τον ΟΠΑΠ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στα VLT’s, μέσω της επέκτασης των πρακτορείων του. Aυτό μπορεί να είναι θετικό για τον ελληνικό ιππόδρομο (η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου αποτελεί μονόδρομο για να καταστεί ελκυστική η κατά τα άλλα ζημιογόνος εταιρεία), ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα μια πηγή επιχειρηματικού κινδύνου για τους υποψήφιους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην απόκτηση του ΟΠΑΠ εξαιτίας των δικαιωμάτων για τα ίδια παιχνίδια που αποκτά ο ΟΔΙΕ.
Για τον ελληνικό Ιππόδρομο, πάντως, υπάρχει ήδη έμπρακτο ενδιαφέρον από τη γαλλική εταιρεία PMU. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν περιορίζεται μόνο στις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο αλλά έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο κατασκευής και δεύτερου ιππόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα.
Πέρυσι ο ΟΔΙΕ πραγματοποίησε 112 ελληνικές ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις αντί 140 προγραμματισμένων, ενώ οι γαλλικές έφθασαν τις 99. Οι τελευταίες έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα έσοδα 33 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα έσοδα των ελληνικών φθάνουν τα 160 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς τα έσοδα της εταιρείας έφθασαν τα 194 εκατ. ευρώ, με το κόστος των πωληθέντων να ανέρχεται στα 201 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 28,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο Οργανισμός βαρύνεται με υποχρεώσεις ύψους 244 εκατ. ευρώ.
Πηγή: CAPITAL