Τη δημιουργία ενός πολύπλοκου σχήματος που θα ελέγξει τη λειτουργία των παιγνιομηχανών (VLTs) στην Ελλάδα προκρίνουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, προκειμένου να αξιοποιηθεί η σχετική άδεια που απέκτησε το 2011 ο οργανισμός τυχερών παιγνίων αντί 575 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο σχήμα προβλέπει τη δημιουργία μικρών και μεγάλων κοινοπραξιών από πράκτορες του οργανισμού, που θα συμπράξουν μεταξύ τους για να λειτουργήσουν μεγάλο αριθμό παιγνιομηχανών.
Ειδικότερα, η πρόταση που κατατέθηκε χθες από τους πράκτορες του οργανισμού στη διοίκηση του ΟΠΑΠ προβλέπει τη δημιουργία μεγάλης πολυμετοχικής εταιρείας που Θα ελέγξει 150 έως 300 καταστήματα με παιγνιομηχανές (gaming halls) και άλλες μικρότερες πολυμετοχικές εταιρείες που θα ελέγχουν δεκάδες καταστήματα σε τοπικό επίπεδο.
Κάθε gaming hall θα περιέχει 25 VLTs, και άρα n μεγάλη πολυμετοχική εταιρεία Θα ελέγχει περίπου 3.500 έως 7.000 VLTs.
Πολλοί χαρακτήρισαν τα επιδιωκόμενα σχήματα από τους πράκτορες συνεταιρισμούς. Αποτελούν ωστόσο την επίσημη απόφαση που έλαβε η ομοσπονδία των πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.Η απόφαση μάλιστα αποτελεί απάντηση στην αρχική πρόταση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία ωστόσο κινείται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο από εκείνο των πρακτόρων.Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός πρότεινε η δημιουργία κάθε καταστήματος (gaming hall) να γίνει από ένα έως το πολύ επτά πράκτορες, ανάλογα με την οικονομική τους ευχέρεια. Επίσης, όσοι πράκτορες δεν είχαν τη δυνατότητα απόκτησης συμμετοχής σε gaming hall θα μπορούσαν να αποκτήσουν ομολογίες τις οποίες θα εκδώσει ο ΟΠΑΠ και n απόδοση των οποίων Θα συνδεθεί με την απόδοση του συνόλου των 16.500 VLTs που θα λειτουργήσει ο οργανισμός.
Οι πράκτορες ωστόσο απέρριψαν ως μη βιώσιμο το μοντέλο ανάπτυξης των VLTs που τους πρότεινε ο ΟΠΑΠ. Αντίθετα, δικές τους μελέτες πρόκριναν ως πιο κερδοφόρο το συνεταιριστικό τους μοντέλο, το οποίο επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας. Επίσης οι πράκτορες ζήτησαν να έχουν λόγο τόσο στην επιλογή των σημείων που θα δημιουργηθούν τα gaming halls, όσο και στο κόστος κατασκευής.
Οι θέσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να απορριφθούν από τον ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ρισκάρει σχεδόν μισό δισ. ευρώ σε «κολεκτιβιστικά» επενδυτικά σχήματα, ενώ δεν έχει κανένα λόγο να αναθέσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό VLTs σε μία και μοναδική οντότητα.
Διαβάστε το άρθρο “Δημιουργία κοινοπραξιών για τα VLTs προτείνουν στον ΟΠΑΠ οι πράκτορες” στην πηγή “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.