Οι μεγάλες ελληνικές πόλεις έχουν γεμίσει με γιγαντοαφίσες της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου, η οποία διαφημίζει ένα από τα πιο γνωστά ηλεκτρονικά καζίνο στο Ιντερνετ. Παρά την εθνική νομοθετική απαγόρευση, χιλιάδες Ελληνες παίζουν καθημερινά ρουλέτα, πόκερ και μπλακ-τζακ ή στοιχηματίζουν σε κάποιο αθλητικό γεγονός με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.Αυτή τη στιγμή οι 261 από τους 2.332 ιστότοπους (631 εταιρείες) ηλεκτρονικού τζόγου που υπάρχουν παγκοσμίως διαθέτουν τις σελίδες τους μεταφρασμένες και στα ελληνικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές περίπου το 5% των συναλλαγών των πιστωτικών καρτών, σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ – κατευθύνεται στα τυχερά παιχνίδια του Διαδικτύου. Ποσό που αναμένεται να αυξηθεί όσο η κρίση θα προελαύνει.
Πληρώνουν με κάρτες
Η μόνη τροχοπέδη στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς φαίνεται να είναι ο φόβος που υπάρχει ακόμη για τις οικονομικές συναλλαγές μέσω του Ιντερνετ. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες έλληνες παίκτες στοιχηματίζουν σε μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες της αλλοδαπής που προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τον ΟΠΑΠ.
Εξάλλου οι περισσότερες τράπεζες πραγματοποιούν κανονικά συναλλαγές. Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά αφού πλέον οι σχετικές επιχειρήσεις δεν έχουν ως έδρα μακρινούς παραδείσους αλλά την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι περισσότερες επιλέγουν χώρες όπως η Βρετανία και η Μάλτα που επιβάλλουν χαμηλή φορολόγηση και διαθέτουν χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο. Και το κυριότερο: η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών στους κόλπους της.
Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι πληρωμής. Οι πιο δημοφιλείς κάρτες είναι οι VISA και Mastercard, τις οποίες αποδέχονται το 90% των ιστοσελίδων. Μπόλικο χρήμα κατατίθεται διαμέσου εταιρειών μεταφοράς ποσών όπως οι: Neteller και Moneybrookers. Προσωπικά τσεκ δέχεται μόνο το 25% των εταιρειών. Μερίδιο καταλαμβάνουν και οι προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες που πωλούνται στα περίπτερα.
Ο διαδικτυακός τζόγος καταλαμβάνει το 45% της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών κοντά στα 20 δισ. ευρώ.
Για να παίξει κανείς οι εταιρείες χρειάζονται μόνο ορισμένα προσωπικά στοιχεία καθώς και εκείνα της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Μόλις κατεβάσει το σχετικό λογισμικό μπορεί να ποντάρει αμέσως.
Μάλιστα ορισμένες ιστοσελίδες δίνουν τη δυνατότητα ζωντανού παιχνιδιού με γκρουπιέρη που γυρνάει πραγματική μπίλια ή φύλλα. Ή διοργανώνουν πόκερ με πραγματικούς αντιπάλους (τζόγος που γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη και στην Ελλάδα). Πάντα βέβαια θα υπάρχει αμφιβολία μήπως και το παιχνίδι είναι στημένο. Το επιβεβαιώνουν μεγάλες διεθνείς έρευνες όπου επισημαίνουν πως μεγάλο μέρος των παικτών πιστεύει ότι τα διαδικτυακά καζίνα τους κλέβουν.
Ο τζόγος του καναπέ
Κάποτε έπρεπε να κάνουν ολόκληρο «ταξίδι» για να επισκεφθούν τους ναούς του τζόγου, τώρα τους έχουν μέσα στον υπολογιστή τους και συνδεδεμένους με τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
«Η φύση του on-line στοιχηματισμού (όπως 24ωρη άμεση πρόσβαση, μοναχικό παίξιμο) τον κάνει πρόσφορο στην παραγωγή προβληματικού τζόγου, του οποίου η επικράτηση είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους τζογαδόρους του Ιντερνετ», διαβάζουμε σε μελέτη του Τζον Γουίλιαμς, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λέθμπριτζ στον Καναδά.
Ανησυχίες εκφράζει και για τις ανεύθυνες πρακτικές αρκετών εταιρειών οι οποίες αποτυγχάνουν να βεβαιώσουν τις ηλικίες των πελατών τους, δεν τους βάζουν χρηματικά όρια στο παίξιμο, ούτε διαθέτουν εργαλεία αυτοαποκλεισμού του παίκτη. Να πατήσει δηλαδή ένα κουμπί και να μην μπορεί να μπει ξανά στην ιστοσελίδα.
Ωστόσο ο καθηγητής εξηγεί πως η νομιμοποίηση του ιντερνετικού τζόγου είναι αναπόφευκτη. Επισημαίνει «πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ελέγχουν για το τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο ή για το πώς να ξοδεύουν τα λεφτά τους.
Ακόμη και να μεγαλώσει ο προβληματικός τζόγος αυτό θα είναι μόνο προσωρινό». Ο ίδιος πιστεύει στην εύρεση ενδιάμεσων λύσεων μεταξύ απαγόρευσης και νομιμοποίησης.
Πηγή «Ελευθεροτυπία»
Πηγή «Ελευθεροτυπία»