Ένα colpo grosso εξελίσσεται στη μετοχή του ΟΠΑΠ με πρόσχημα την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οι μετοχές έφθασαν
κάτω από τα 4 ευρώ με συνεχείς πωλήσεις από το αμερικανικό Capital Fund.
Μάλιστα, οι πωλήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν σε πακέτο από την Eurobank equities, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να «ματσαριστούν» (δηλαδή να συγκεντρωθούν), έγιναν απευθείας στην αγορά από άλλη χρηματιστηριακή, προκαλώντας νέες μεγαλύτερες πωλήσεις και πιέσεις.
Η δικαιολογία που δίδουν για την άτακτη αποχώρηση του αμερικανικού Capital Fund από τις μετοχές του οργανισμού είναι ότι ο ισολογισμός τού ΟΠΑΠ θα κινδυνεύσει με κατάρρευση, αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.
Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος, σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία λογική να ξεπουλά ένα fund που έχει το 9% του Οργανισμού, ένα μήνα πριν εισπράξει το μέρισμα της μετοχής!!!
Πράγματι. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές είναι τουλάχιστον εγκληματικό να μη δέχεσαι να εισπράξεις 15 εκατ. ευρώ καθαρά στις 18 Ιουνίου υποστηρίζοντας διαρκώς ότι η Ελλάδα θα πάει στη δραχμή.
Μια δεύτερη εκδοχή είναι η συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο του Οργανισμού στις 13 Ιουνίου. Ακόμη, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι η απόφαση δεν είναι ευνοϊκή, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να χαρίζουν το μέρισμα οι Αμερικανοί τόσο απλόχερα.
Η ιδιωτικοποίηση
Καλά ενημερωμένες πηγές της αγοράς τζόγου επισημαίνουν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί τη λύση του παζλ για τις πωλήσεις από το Capital Fund. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υποψήφιοι «μνηστήρες» του Οργανισμού (ΟΠΑΠ – Intralot, ακόμα και η Ισραηλινή Playtech) φέρονται να έχουν πλησιάσει τους Αμερικανούς προκειμένου να πουλήσουν τώρα και να αγοράσουν φθηνότερα αργότερα, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίηση
Σε… ψυχιάτρους επαφίεται η ερμηνεία της πώλησης μετοχών από το fund CAPITAL, το οποίο αγόρασε τα «χαρτιά» σε τιμή 21 ευρώ, πουλάει σήμερα στα 4 ευρώ και μάλιστα 20 ημέρες πριν εισπράξει το ετήσιο μέρισμα των 15 εκατ. ευρώ! Κι αυτό γιατί η σημερινή δίκαιη τιμή υπό τις παρούσες συνθήκες- θεωρείται ότι είναι στα 8 ευρώ.
Επειδή, όμως, η δραχμή -σύμφωνα με την ίδια ανάλυση- θα υποτιμηθεί έως και 100% (δηλαδή 780 δραχμές/ ευρώ), η τιμή έπεσε από τα 8 στα 4 ευρώ.
Άλλωστε ο Ελληνοαμερικανός κ.Lawrence Κοίμησης της Capital δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για τις επιλογές του. Αγόρασε τις μετοχές στα 21 ευρώ το 2007 και εν μέσω πανηγυρισμών με την τότε διοίκηση του ΟΠΑΠ. Το να πουλήσει στα 4 ευρώ δεν είναι μόνο αποτυχία, αλλά ένα μελανό σημάδι που πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα στον σκληρό κόσμο των χρηματιστηρίων.
Ο μοναδικός τρόπος για να σώσει την επένδυση είναι να διαμορφώσει έναν χαμηλότερο όρο, και να περιμένει τους επόμενους μήνες όταν και εφόσον θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση.
Αν και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις για την πώληση, εφόσον ο ΟΠΑΠ προσθέσει τα VLTs, αποκτήσει τα Κρατικά Λαχεία, αποκτήσει τεχνολογικό πάροχο και βρει συνεργάτη για το Internet, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.
Η αξία του ΟΠΑΠ θα είναι πολύ διαφορετική σε έναν χρόνο από σήμερα. Μια ιδιωτικοποίηση θα εκτίνασσε την τιμή της μετοχής στα πραγματικά και δίκαια επίπεδα τιμών.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να τονιστεί ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μέσα στα ελληνικά υπεσχημένα προς στους ξένους δανειστές, ενώ ο αγοραστής του ΟΠΑΠ Fund Silchester δεν διαθέτει μόνο το 5,01%, αλλά και το 16% της ΔΕΗ.
Τα στοιχεία
Διεθνώς, οι εταιρείες τζόγου πουλιούνται επτά φορές πάνω από τα λειτουργικά τους κέρδη (Ebidta).
Αυτό με βάση τα ιστορικά λειτουργικά κέρδη των 959 εκατ. ευρώ (2008) ανεβάζει την κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ σε 6,7 δισ. ευρώ ή 21 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτή είναι μία τιμή που θα βρισκόταν κοντά σε μια δίκαιη αποτίμηση. Αντίθετα, η σημερινή τιμή των 4 ευρώ εκφράζει τους φόβους για έλευση της δραχμής. .
Διαβάστε το άρθρο «COLPO GROSSO με τη μετοχή ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΑΠΟΨΗ