Στην απαντητική της επιστολή στην Κομισιόν με θέμα την αγορά τυχερών παιχνιδιών, η κυβέρνηση φαίνεται να αυξάνει την προίκα ενόψει
της πώλησης της ΟΠΑΠ με το μονοπώλιο στο διαδίκτυο καθώς δηλώνει ότι μέχρι το 2020 αυτό ανήκει στην ΟΠΑΠ ΑΕ. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξηγεί το γιατί επί 12 χρόνια η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν έκανε επέκταση των δραστηριοτήτων του στο διαδίκτυο, γεγονός που στέρησε από πολλά έσοδα και το ελληνικό δημόσιο.
Με την πολιτική που ακολουθήθηκε, το ελληνικό δημόσιο υπέστη τεράστιες ζημιές αφού δεν εισέπραξε επί 12 χρόνια ούτε ένα ευρώ, τόσο από την ΟΠΑΠ Α.Ε. όσο και από τις ευρωπαϊκές εταιρείες από το διαδίκτυο. Με την επιστολή της ουσιαστικά η κυβέρνηση παραιτείται και των δικαιώματων να ζητήσει κάποιο τίμημα από την ΟΠΑΠ Α.Ε. για το μονοπώλιο στο διαδίκτυο, από τη στιγμή που υποστηρίζει ότι αυτό δόθηκε πριν από 12 χρόνια, ανεξάρτητα από το αν η ΟΠΑΠ Α.Ε. αρνήθηκε να δραστηριοποιηθεί στο χώρο. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί ερωτηματικά, τόσο για τις τεράστιες απώλειες εσόδων του παρελθόντος με τις ευθύνες να Βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις αλλά δημιουργεί και νέα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά έσοδα.
Ένα μονοπώλιο της ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο θα αποφέρει αύξηση εσόδων, ικανή να αναπληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των ξένων εταιρειών; Με ποιο κουπόνι θα συμβεί αυτό, με αυτό που κυκλοφορεί στα πρακτορεία, που υστερεί έντονα σε ανταγωνιστικότητα των ξένων εταιρειών;
Ερωτηματικά δημιουργούνται και στο νομικό θέμα. Κανένας δεν μπορεί να απαγορέψει τους πολίτες να παίζουν στο διαδίκτυο, το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα. Το να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο σαν αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ που αποκλείστηκαν όλες οι εταιρείες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αδύνατο, επειδή στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν στοιχήματα, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν.
Το πλαίσιο που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ δεν απέκλεισε αμερικάνικες εταιρείες, αφού αυτές δεν υπήρχαν, ενώ ένα αντίστοιχο πλαίσιο στην Ελλάδα πρέπει να αποκλείσει ευρωπαϊκές εταιρείες.
Εκτός από το νομικό πρόβλημα που είναι αξεπέραστο, εφόσον η Ελλάδα θα παραμείνει εντός Ευρωζώνης, τίθενται ερωτήματα και με βάση τις όποιες δυνατότητες του ΟΠΑΠ. Για ποιο λόγο ο ΟΠΑΠ θέλει το μονοπώλιο στο διαδίκτυο αφού διαθέτει το μονοπώλιο στο επίγειο δίκτυο; Προφανώς για να κερδίσει περισσότερα χρήματα είναι η απλή απάντηση, τα οποία δεν θα μπορεί να κερδίσει σε καθεστώς ανταγωνισμού.
Επομένως η ΟΠΑΠ Α.Ε. ομολογεί ότι δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική, αν και σύμφωνα με το καταστατικό της είναι εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις στο θέμα της τεχνογνωσίας, η ΟΠΑΠ Α.Ε. αδυνατεί λοιπόν να συναγωνιστεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες και μπορεί νο προστατέψει ή να ενισχύσει την κερδοφορία της μόνο μέσα από το μονοπώλιο.
Όλα αυτά ακυρώνουν με ξεκάθαρο τρόπο τα όποια σχέδια της εταιρείας προς το εξωτερικό, αφού ομολογείται ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ξένες εταιρείες. Ενώ δηλαδή έχουμε ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές εταιρείες, η Ελλάδα ομολογεί ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτές τις εταιρείες και ούτε καν μπορεί να ρυθμίσει με δημοκρατικούς κανόνες την εσωτερική αγορά.
Διαβάστε το άρθρο «Αυξάνεται η προικοδότηση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: KINGBET