Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Αύξηση κεφαλαίου ενόψει στρατηγικού επενδυτή

Αύξηση κεφαλαίου ενόψει στρατηγικού επενδυτή

από
Μόνο 2 λεπτά

Αύξηση κεφαλαίου υπέρ νέων μετόχων προτείνει το Δημόσιο για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή γενική συνέλευση της εταιρείας στα τέλη Μαΐου και συνδέεται άμεσα με το σχέδιο πώλησης του Οργανισμού σε ιδιώτη, με ήδη ενδιαφερόμενους από τη Γαλλία (PMU) και τη Νότιο Αφρική (Phumelela).

Η κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελεί εδώ και καιρό εκκρεμότητα για τον ΟΔΙΕ ο οποίος έχει να εμφανίσει κέρδη από το 2002 και χρωστά σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, ενώ τα δάνεια που είχε λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη μετεγκατάσταση το 2004 από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης, εκτιμάται πως η μείωση του αριθμού των ιπποδρομιών, η πτώση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα και η υποχώρηση των δαπανών για τυχερά παιχνίδια πίεσε τα μεγέθη που αναμένονται οριακά κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ (από 261 εκατ. ευρώ το 2009), με τις ζημιές προ φόρων στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης χρήσης (27 εκατ. ευρώ). Αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2011, η πτώση των πωλήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη “τρέχει” με ρυθμό της τάξης του 35%.

Στο κενό οι προτάσεις

Πάντως, γνώστες των θεμάτων του Οργανισμού τονίζουν πως η σημερινή εικόνα του ΟΔΙΕ οφείλεται εν πολλοίς και στο ίδιο το Δημόσιο που “δεν γνωρίζει πως να προστατεύσει την περιουσία του”, όπως λένε χαρακτηριστικά, ενώ με μικρές διορθωτικές κινήσεις μπορεί εύκολα να γυρίσει ο ΟΔΙΕ σε θετικό EBIDTA ως αρχικό δείγμα εξυγίανσης.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών να εγκριθεί (απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση) μια μικρή αύξηση της γκανιότας, της τάξης του 3%. Να υποχωρήσει δηλαδή στο 77%, από το 80% που ισχύει σήμερα, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Τι θα κέρδιζε ο Οργανισμός από αυτή την απλή κίνηση; Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ΕΒΙΤDA θα περιοριζόταν σε ζημία μερικών χιλιάδων, αντί του περίπου 1 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι ανέρχεται για το ίδιο διάστημα, ενώ βελτίωση θα υπήρχε και στο σύνολο των εξόδων χρήσης. Αλλά και η σύγκριση με άλλες ιπποδρομιακές εταιρείες είναι συντριπτική για τον Οργανισμό: για παράδειγμα, στη Γαλλία η PMU λειτουργεί με μικτό περιθώριο 16,1%, όταν ο ΟΔΙΕ λειτουργεί με περίπου 7%.

Επιπλέον, μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων θα υπήρχε εάν ο ΟΔΙΕ είχε, πέραν του στοιχήματος, την πλήρη εποπτεία της τεχνικής διεξαγωγής των ιπποδρομιών και τον έλεγχο όσων εμπλέκονται σε αυτές (κάτι που άλλωστε είχε προταθεί από τους συμβούλους που είχαν προσληφθεί κατά τις δύο προηγούμενες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού), αρμοδιότητα που ανήκει στην Φίλιππο Ένωση Ελλάδος. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, απαιτεί σημαντικό νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο (πέραν των όποιων αντιδράσεων υπάρξουν), κάτι που τοποθετεί τις όποιες εξελίξεις σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Στο ενδιάμεσο, πάντως, υπάρχει πρόβλεψη ο ΟΔΙΕ να αποκτήσει άδειες λειτουργίας VLTs, να αναβαθμίσει τα 450 πρακτορεία του (τα 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ) και να αυξήσει τον αριθμό τους σε περίπου χίλια. Ανοικτό όμως είναι και το ενδεχόμενο εισαγωγής στο χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών εξ αποστάσεως στοιχηματισμού μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών πώλησης (internet, κινητή τηλεφωνία κ.ά.), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδρομιών.

Πηγή:Capital -Του Νίκου Χρυσικόπουλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ