Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ Απολύσεις στον (κερδοφόρο) ΟΠΑΠ -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Απολύσεις στον (κερδοφόρο) ΟΠΑΠ -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 3 λεπτά

Την απόλυση εργαζόμενης που είχε δηλώσει ασθένεια καταγγέλλει  το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΠΑΠ. Όπως τονίζει «ζητάμε την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου από το contact center, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω κορονοϊού, στις 3/11 και ενώ η εργαζόμενη είχε δηλώσει ασθένεια!

Αυτή τη φορά η εταιρεία δεν επικαλέστηκε κάποια «αιτήματα διευθυντών» αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για
…«διορθωτικές κινήσεις» που λόγω χαμηλής απόδοσης των εργαζόμενων μπορεί να κάνει. Ανέφερε επίσης ότι επίκεινται οργανωτικές αλλαγές που όμως δεν έχει εντολή να μας ενημερώσει.

Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για μείωση του κόστους γιατί παράλληλα η εταιρεία προβαίνει σε νέες προσλήψεις.

Η διοίκηση εξακολουθεί την επιθετική άσκηση του δήθεν «διευθυντικού δικαιώματος» που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της ως αναλώσιμους, επιλέγοντας να απολύσει ή να εξαναγκάσει σε παραίτηση εργαζόμενους με 10 και 15 χρόνια εμπειρίας και προσφοράς και να μην εξετάζει το ενδεχόμενο για οποιοδήποτε άλλο τρόπο άλλη λύση όπως η μεταφορά τους σε άλλο τμήμα», προσθέτει στην ανακοίνωση.

Και τονίζει με έμφαση: «Ο πάντα κερδοφόρος ΟΠΑΠ, απολύει εργαζόμενους! Τέτοια είναι η κοινωνική ευθύνη που επιδεικνύει!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σωματείο Εργαζομένων ΟΠΑΠ : Όχι στις απολύσεις στον ΟΠΑΠ

Στις 6/11/2020 πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημά μας, συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα της ΟΠΑΠ ΑΕ με θέμα τις πρόσφατες απολύσεις. Συγκεκριμένα ζητήσαμε την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου από το contact center, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω κορονοϊού, στις 3/11 και ενώ η εργαζόμενη είχε δηλώσει ασθένεια!

Αυτή τη φορά η εταιρεία δεν επικαλέστηκε κάποια «αιτήματα διευθυντών» αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για
…«διορθωτικές κινήσεις» που λόγω χαμηλής απόδοσης των εργαζόμενων μπορεί να κάνει. Ανέφερε επίσης ότι επίκεινται οργανωτικές αλλαγές που όμως δεν έχει εντολή να μας ενημερώσει.

Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για μείωση του κόστους γιατί παράλληλα η εταιρεία προβαίνει σε νέες προσλήψεις.

Η διοίκηση εξακολουθεί την επιθετική άσκηση του δήθεν «διευθυντικού δικαιώματος» που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της ως αναλώσιμους, επιλέγοντας να απολύσει ή να εξαναγκάσει σε παραίτηση εργαζόμενους με 10 και 15 χρόνια εμπειρίας και προσφοράς και να μην εξετάζει το ενδεχόμενο για οποιοδήποτε άλλο τρόπο άλλη λύση όπως η μεταφορά τους σε άλλο τμήμα.

Ο πάντα κερδοφόρος ΟΠΑΠ, απολύει εργαζόμενους!
Τέτοια είναι η κοινωνική ευθύνη που επιδεικνύει!

Όσο και αν θέλει να το κουκουλώσει, εξωθώντας σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενους σε παραίτηση με κάποια μεγαλύτερη αποζημίωση, κάνει απολύσεις και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊου και βάση «σχεδίου» όπου ελάχιστη σημασία έχει για τους εργαζόμενους αν είναι «νόμιμη».

Είμαστε ξεκάθαροι:

Δεν αποδεχόμαστε το …fired-ment που θεωρεί ότι ο εργαζόμενος έχει ημερομηνία λήξης, απορρίπτει και
ανακυκλώνει εργαζόμενους, ούτε οποιεσδήποτε «επιλογές» οδηγούν στο να χάσει ο εργαζόμενος τη δουλειά του.

Δεν αποδεχόμαστε την τρομοκρατία του «δεν είμαι καλός εργαζόμενος επειδή το λέει ο διευθυντής» και των αυθαίρετων αξιολογήσεων που προωθούν, όχι την αξιοκρατία όπως λέει η διοίκηση, αλλά ένα κλίμα ανταγωνισμού, κανιβαλισμού, mobbing και δουλικότητας ενάντια στη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη.

Δεν ξεχνάμε την εμπειρία μας ότι η αξιολόγηση έχει χρησιμοποιηθεί για τον υποβιβασμό των εργαζόμενων και για απολύσεις.

Θυμόμαστε ότι στην αιτιολογημένη γνώμη του ΔΣ της ΟΠΑΠ (Οκτ.2019) σημειώνεται ότι «ο Προτείνων σκοπεύει να διατηρήσει ουσιωδώς αμετάβλητες την πολιτική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρείας και των εταιρειών του Ομίλου ΟΠΑΠ τους όρους απασχόλησης του προσωπικού και τις θέσεις εργασίας, στο βαθμό που δεν επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς».

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο μπορούμε το δικαίωμά μας για μόνιμη και σταθερή
δουλειά, για συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει τις απολύσεις, να σταματήσει να αυθαιρετεί, και να ενημερώσει για τις οργανωτικές αλλαγές που επιδρούν στις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, όπως έχει υποχρέωση με βάση το ΠΔ 240. Τώρα! Όχι να απολύει πρώτα και να υπονομεύει πλήρως τις διαπραγματεύσεις για τη νέα επιχειρησιακή σσε και τον κανονισμό εργασίας και μετά να επικαλείται ότι δήθεν δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης.

Μην μένεις πίσω στις εξελίξεις .
Κάνε το πρακτορείο σου διαφορετικό και ανταγωνιστικότερο
Δες εδώ ΔΩΡΕΑΝ πως θα το κάνεις

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να συσπειρωθεί γύρω από το Σωματείο, να γίνει μέλος του και να απευθυνθεί άμεσα σε κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας, βλαπτικής μεταβολής, πίεσης. Γιατί για εμάς, η εργασία είναι δικαίωμα και το μέσο να εξασφαλίζουμε την επιβίωση μας, τη δικιά μας και της οικογένειας μας. Και ο συλλογικός δρόμος είναι ο αξιοπρεπής τρόπος για να υπερασπίζουμε τα δικαιώματά μας. Τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν αλλά και αυτά που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο, μπορεί να «νομιμοποιούν» τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, το τι όμως θα περάσει στη ζωή εξαρτάται και από εμάς.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: ” Απολύσεις στον (κερδοφόρο) ΟΠΑΠ -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι” : στην πηγή:https://www.aftodioikisi.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ