Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θεωρητικά θα συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα του κόσμου και τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Το ξεκίνημα ήταν καλό, με οκτώ υποψήφια σχήματα. Όμως, στο τέλος κατατέθηκαν δύο μόνο προσφορές, της κοινοπραξίας Emma Delta και της Third Point, εκ των οποίων μόνο της πρώτης θεωρήθηκε έγκυρη.
Και έτσι έμεινε μόνο το επενδυτικό σχήμα της Emma Delta, που από την αρχή πολλοί έλεγαν ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, και προσπαθεί να βρει λεφτά για να βελτιώσει την αρχική προσφορά. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει το σχήμα στη βελτίωση της προσφοράς προέρχεται από την ίδια του την υπόσταση. Αποτελείται από διάφορους επενδυτές, που απλώς συγκεντρώνονται υπό τον Τσέχο Jiri Smejc και τον Μελισσανίδη, που μιλάει απευθείας κι έχει επιρροή στο πρωθυπουργικό γραφείο, νια να παρουν την πρώην παχιά αγελάδα του ελληνικού Δημοσίου.
Η δυσκολία συνεννόησης αποτυπώθηκε όταν το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτίωση της προσφοράς, κάτι που δεν έγινε εφικτό λόγω της διαφορετικότητας των συμμετεχόντων. Η δήλωση του εκπροσώπου της Emma Delta npos το ΤΑΙΠΕΔ αποτυπώνει την αλήθεια: «Είμαστε ένα πολυεθνικό group επενδυτών με αντίστοιχους επιχειρηματίες, διασκορπισμένους σε διαφορετικά μέρη του κόσμου».
Ποιος βάζει τα λεφτά;
Όταν ρωτάει κάποιος το ΤΑΙΠΕΔ ποια είναι η μετοχική σύνθεση της Emma Delta, η απάντηση είναι «αυτή που έχει ανακοινωθεί». Τι έχει ανακοινωθεί; Ότι η Emma Delta LTD είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management LTD, με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).
Με άλλα λόγια, άλλο το fund, άλλο η εταιρεία διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι το fund μπορεί να διαφοροποιείται ως προς τις πηγές άντλησης των κεφαλαίων με τους μετόχους της διαχειρίστριας εταιρείας. Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι της διαχειρίστριας μπορεί να συνεισφέρουν κεφάλαια στο fund, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν και άλλοι. ΓΓ αυτό και ακούγονται κατά καιρούς διάφορα ονόματα που βάζουν λεφτά στο fund, ενώ μπορεί να ακουστούν και άλλα προκειμένου να βελτιωθεί το τίμημα της προσφοράς. Επίσης, η διαχειρίστρια εταιρεία Emma Delta μπορεί να δημιουργήσει και νέα funds υπό τη διαχείριση της για να κτυπήσει άλλεε δουλειές στην Ελλάδα, 0n<.os ακούγεται με τους ίδιους ή και άλλους επενδυτές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το fund που «κτυπάει»» τον ΟΠΑΠ απαρτίζεται εκτός από τον Τσέχο Smejc και τον Μελισσανίδη από: τον Χρήστο Κοπελούζο (υιό του Δημήτρη Κοπελούζου), τη ρωσική επενδυτική εταιρεία ICT, το επενδυτικό κεφάλαιο από την Τσεχία KKCG και το επενδυτικό κεφάλαιο από την Σλοβακία J&T Finance. Επίσης, ακούγονται και ονόματα άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών, που έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση.
Αν δεν βελτιωθεί το τίμημα μέχρι τη νέα διορία που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ (Μ. Τετάρτη 1 η Μαΐου και ώρα 1 4.00), τότε δεν θα προχωρήσει η πώληση, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου. Το τίμημα που προσφέρει η Emma Delta είναι 682 εκατ. ευρώ (622 εκατ. η προσφορά και 60 εκατ. το μέρισμα από τα κέρδη χρήσης του 2012 που θα εισπράξει το Δημόσιο άμεσα, μέχρι τον Ιούνιο) και δεν θεωρείται μικρό. Είναι ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο αντιστοιχεί σε 19,7 φορές τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2013 με βάση την πρόβλεψη της διοίκησης για κέρδη 115 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η κερδοφορία του ΟΠΑΠ μπορεί εύκολα να ανέβει στα 150 εκατ. ευρώ, οπότε ο πολλαπλασιαστής κερδών πέφτει στο 15,15.
Έτσι, και το τίμημα δεν δείχνει και ιδιαίτερα μεγάλο. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και πιθανά μελλοντικά οφέλη από τις νέες δραστηριότητες που έχει πληρώσει αδρά ο ΟΠΑΠ (λαχεία και VLT’s), τότε το τίμημα δεν είναι μεγάλο. ΓΓ αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτίωση του ποσού πε cninpftn άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η συνεχής απειλή του μονοπωλίου και η παραμονή της ύφεσης για πολλά χρόνια.
Διαβάστε το άρθρο «Αποκρατικοποιήσεις αλά Ελληνικά» στην πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Χρήστου Ιωάννου