Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς του στοιχήματος προκαθορισμένης απόδοσης στην Ελλάδα έχει αρχίσει. Το μονοπώλιο στη διοργάνωση που είχε βάσει νόμου ο ΟΠΑΠ μέχρι το 2019 δεν θα διατηρηθεί, όχι λόγω κάποιας δικαστικής απόφασης ή κοινοτικής οδηγίας, αλλά λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης .
Τα έσοδα θα προέλθουν από τη φορολογία επί του τζίρου που θα καταβάλουν οι αδειοδοτημένες εταιρείες. Κίνδυνος μείωσης του τζίρου του ΟΠΑΠ υπάρχει, όμως σε αυτήν την περίπτωση το κράτος θα την υποστεί μόνο σε επίπεδο μετοχών.
Οπως είπε στην «Κ» αξιωματούχος που ασχολείται με την υπόθεση «από τη στιγμή που οι παίκτες ποντάρουν σε άλλες νόμιμες εταιρείες πλην του ΟΠΑΠ τα έσοδα του κράτους θα είναι τα ίδια από τη φορολογία. Εκεί που θα μειωθεί η κερδοφορία θα είναι ενδεχομένως από τα μερίσματα των μετοχών».
Τα χρήματα που εισπράττει το κράτος από τον φόρο και τις μετοχές του ΟΠΑΠ είναι περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με το άνοιγμα της αγοράς το όφελος του κράτους υπολογίζεται ότι μπορεί να πλησιάσει το ποσό αυτό. Επίσης θα πρέπει να υπολογιστούν τα χρήματα που θα καταβάλουν οι εταιρείες για να αποκτήσουν τη σχετική άδεια. Ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν λέγεται ότι θα είναι τρεις ή τέσσερις.
Ηδη, μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου έχουν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι έτοιμοι να τις αποκτήσουν. Πρέπει να επισημανθεί ότι η απελευθέρωση του στοιχήματος αφορά μόνο το Ιντερνετ. Δεν θα μπορεί κάποια ιδιωτική εταιρεία να ανοίξει πρακτορεία στην ελληνική επικράτεια.
Οι εταιρείες που θα πάρουν τις άδειες θα υποχρεωθούν να φέρουν τους σέρβερ τους στην Ελλάδα και να τους συνδέσουν με την ανεξάρτητη αρχή που θα δημιουργηθεί για την εποπτεία του στοιχήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται ο τζίρος τους.
Ο ΟΠΑΠ γνωρίζοντας ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή του (1958) θα μπει στη διαδικασία του ανταγωνισμού, κάνει τις πρώτες δικές του ενέργειες. Σε αυτές εντάσσεται η επέκταση των χορηγιών στο ποδόσφαιρο. Τον Σεπτέμβριο δόθηκε διαφήμιση προϊόντων του οργανισμού (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΚΙΝΟ) σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και άλλες. Επίσης συζητείται η σύναψη νέας χορηγικής συμφωνίας με τη Σούπερ Λίγκα για τρία χρόνια. Οι εξελίξεις δεν αφήνουν αδιάφορο το συντεταγμένο ποδόσφαιρο που έχει ως πάγιο αίτημα τη θεσμοθέτηση ποσοστού από το στοίχημα.
Η Σούπερ Λίγκα και η Ενωση Β΄ – Γ΄ Εθνικής με επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών ζητούν απόδοση ποσοστού 10%, αφενός επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων από στοιχηματικά παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων, τους οποίους θα διοργανώνουν πρόσωπα που θα λάβουν άδειες διεξαγωγής στοιχήματος (περιλαμβανομένης και της ΟΠΑΠ Α.Ε.) και αφετέρου επί της εφάπαξ αμοιβής απόκτησης των ίδιων αδειών.
Η ΕΠΟ από την πλευρά της βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας και αυτή ποσοστό και έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Η απάντηση του υπουργείου ήταν «πείτε μας σε ποιες χώρες συμβαίνει και με ποιο θεσμικό πλαίσιο». Πάντως, οι προθέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο αίτημα του ποδοσφαίρου δεν είναι θετικές.
Οπως τονίζεται «η προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών πρέπει να γίνει σε περιβάλλον που θα είναι για όλους ευνοϊκό. Η θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ποσοστού για το ποδόσφαιρο θα δημιουργήσει παρενέργειες, όπως χαμηλότερες αποδόσεις, που μπορεί να στρέψουν τους παίκτες αλλού…».
Του Θανου Μπλουνα Καθημερινή
Η απόφαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2011, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Εχει υπολογιστεί πως ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το κράτος δεν έχει καμία πρόσβαση, αφού το στοίχημα, πέραν του ΟΠΑΠ, είναι εκτός νόμου και παίζεται κυρίως μέσω Διαδικτύου.