Τρία ή στην καλύτερη περίπτωση τέσσερα θα είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το 33% του ΟΠΑΠ υποβάλλοντας δεσμευτικές
οικονομικές προσφορές στις 5 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει επτά κοινοπραξίες [1.To βρετανικό private equity fund της BC Partners 2. H Emma Delta Ltd. 3.Το Τexas Pacific Group 4. Η Third Point 5. Η κοινοπραξία της γερμανικής Gauselmann (55%) με την ισραηλινή Playtech (41%) και τη Helvason Ltd (4%) του ομίλου Κοπελούζου. 6. Η Primrose Treasure Limited, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας Fosun International 7. H κοινοπραξία των εταιρειών Intralot Holdings Luxemburg SA (34%) και Intralot Investments Ltd (66%) του κ. Σωκράτη Κόκκαλη].
Οι επτά μνηστήρες του ΟΠΑΠ προέρχονται τόσο από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών όσο και από τον τομέα των επενδυτικών funds και οι σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν συμμαχίες μεταξύ των σχημάτων αυτών. Και τούτο γιατί οι μεν πρώτοι δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να διεκδικήσουν αυτόνομα το 33%, ενώ τα private equity funds με τη σειρά τους δεν θα έλεγαν «όχι» σε συμμαχία με έναν στρατηγικό επενδυτή που θα «έτρεχε» τον ΟΠΑΠ και θα έδινε υπεραξία στην επένδυση. Αλλωστε τα funds μπορεί να έχουν απεριόριστα κεφάλαια αλλά θα επιθυμούσαν να μειώσουν το ρίσκο της επένδυσης.
Αυτή την περίοδο όλοι μιλούν με όλους αφού ως τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχήματα και ως τις 29 Μαρτίου να έχουν καθοριστεί και τα τελικά ποσοστά με τα οποία θα μετέχουν στις κοινοπραξίες. Σύμφωνα με την προκήρυξη, μπορεί να αλλάξει η αρχική σύνθεση των κοινοπραξιών αλλά όχι και ο leader, δηλαδή αυτός που κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατείχε τουλάχιστον 34% στην κοινοπραξία.
Εν τω μεταξύ αναταραχή προκάλεσε στο ΤΑΙΠΕΔ η πληροφορία ότι το επενδυτικο fund Third Point δεν θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ενημερώσεις (20-28 Φεβρουαρίου) που θα έκανε το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ στους υποψήφιους μνηστήρες. Ισως είναι προάγγελος για την αποχώρησή του από τον διαγωνισμό, ενώ δεύτερες σκέψεις κάνει και το Texas Pacific Group. Είναι μια εξέλιξη που απεύχεται το ΤΑΙΠΕΔ καθώς στην επιτυχή ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ στηρίζει πολλά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2013.
Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για τον ΟΠΑΠ. Η άνοδος της μετοχής έχει οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού στα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που αυτόματα αποτιμά το 33% στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που δύσκολα οι υποψήφιοι μνηστήρες θα προσφέρουν στις 5 Απριλίου, γι’ αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ με τον ανεξάρτητο αποτιμητή καλύπτει τα νώτα του. Λόγω της φορολογίας με συντελεστή 30% στα μεικτά κέρδη από 1.1.2013, τα ΕΒΙΤDA και τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ θα υποστούν καθίζηση, γεγονός που θα επηρεάσει το τίμημα των υποψήφιων επενδυτών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, από 480 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού το 2012 θα περιοριστούν το 2013 στα 135-150 εκατ. ευρώ.
Μόνο από τα 16.500 VLT που θα εγκαταστήσει και θα εκμεταλλεύεται ο Οργανισμός αναμένονται ετήσια μεικτά έσοδα της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ.
Διπλασιάστηκε η αξία της μετοχής
Η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά το χαμηλό των 3,86 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η φορολογία με συντελεστή 30% στα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από τη χρήση του 2013, έχει επιδοθεί σε ένα ράλι ανόδου με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 7 ευρώ.
Φρέσκα κεφάλαια, κυρίως από το εξωτερικό, μετά τη λήψη της δόσης και την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας, τοποθετήθηκαν στη μετοχή, με τελευταίο το αμερικανικό fund BauPost που απέκτησε το 5,19% του οργανισμού και μαζί με τη Fidelity και το Silchester Fund, που ελέγχουν αντίστοιχα 5% και 5,010%, είναι οι μεγαλύτεροι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΠΑΠ. Η τελευταία απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αναγνωρίζει στην ελληνική πολιτεία να διατηρεί μονοπώλιο στον τζόγο – έστω και με περιορισμούς – σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες που θα έχει ο νέος ιδιοκτήτης στον περιορισμό των εξόδων (χορηγίες, δωρεές, διαφημίσεις, υψηλό εργασιακό κόστος) έχουν οδηγήσει το «έξυπνο» χρήμα να τοποθετηθεί στη μετοχή προσδοκώντας περαιτέρω οφέλη παρά το γεγονός ότι το 2013 η κερδοφορία του οργανισμού θα είναι αισθητά μικρότερη με αυτή του 2012.
Διαβάστε το άρθρο «Ανατροπές στο προξενιό που γίνεται στον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ