Το ελληνικό δημόσιο θα πάρει λιγότερα χρήματα, όμως θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώρια να κάνει όποιες επιλογές θέλει στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Η συγκεκριμένη κριτική που αναφέρει ότι το δημόσιο θα πάρει πολύ λιγότερα χρήματα αν πουλήσει το ποσοστό χωρίς να κατοχυρώσει στον ιδιώτη το μονοπώλιο, μόνο κολακευτική δεν είναι για τις δυνατότητες του ΟΠΑΠ και του δικτύου των 5.000 πρακτορείων.
Άραγε η εταιρεία μόνο σε καθεστώς μονοπωλίου μπορεί να κάνει τζίρους και κέρδη και αν αυτό το μονοπώλιο αφαιρεθεί, τα έσοδα θα πέσουν αισθητά;
Από την άλλη, τίθεται και ένα ερώτημα για τα ιδιωτικά ξένα ή ελληνικά κεφάλαια. Αυτά τα κεφάλαια μόνο στην περίπτωση που κατέχουν το μονοπώλιο θα κάνουν επενδύσεις στην ελληνική αγορά και στην ΟΠΑΠ Α.Ε., δεν δέχονται δηλαδή να επενδύσουν σε μια ανοιχτή αγορά;
Πρόκειται για δύο αναπάντητα προς το παρόν ερωτήματα που προκύπτουν από το όλο στόρι και την οικονομική φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στο θέμα της πώλησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. Όπως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα το αν το ελληνικό δημόσιο κερδίσει ή χάσει παραχωρώντας το μονοπώλιο στην ΟΠΑΠ Α.Ε για άλλα δέκα χρόνια με αντάλλαγμα 35 εκατ.
ετησίως. Στην περίπτωση αυτή θα εισπράξει σήμερα 350 εκατ. ευρώ αλλά θα χάσει το περιθώριο επιλογής ή δραστηριότητας για δέκα χρόνια.
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί μια αντίφαση. Το ελληνικό δημόσιο αρνήθηκε εδώ και χρόνια να ρυθμίσει την αγορά του διαδικτύου με στόχο ένα ετήσιο έσοδο της τάξεως των 70 ή και 100 εκατ. ευρώ ετησίως με μια φορολόγηση 2% στους τζίρους που δεν θα προκαλούσε παρενέργειες στην αγορά. Και την ίδια ώρα το κράτος επικαλούμενο την οικονομική κρίση, αρκείται σε ένα ποσό της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ ετησίως, παραχωρώντας για δέκα χρόνια το μονοπώλιο σε όλα τα τυχερά παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. Τίθεται επομένως και ένα ερώτημα για την ικανότητα του κράτους να κάνει ολοκληρωμένη σκέψη και πλήρη υπολογισμό.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει υψηλή αυτοεκτίμηση στο κράτος για την επιτυχία των επιχειρήσεών του. Αυτό αποδείχτηκε όταν το κράτος αντί 100 δισ. δραχμών ευρώ παραχώρησε το 2000 το 20ετές μονοπώλιο στην ΟΠΑΠ Α.Ε. με ετήσιους τζίρους 200 δισ. δραχμών. Ο ΟΠΑΠ μόλις έβαλε ιδιώτες συνέταιρους ανέβασε τους τζίρους αρχικά κατά 3 φορές και από το 2004 κατά 8 και 9 φορές.
Ωστόσο, αν αυτή η άνοδος οφείλεται στην είσοδο των ιδιωτών, ποιος ο λόγος να παραμένει το μονοπώλιο που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν το κράτος διατηρούσε την αγορά τυχερών παιχνιδιών υπό πλήρη έλεγχο και τα έσοδα θα πήγαιναν κατά 100% σε κοινωνικούς σκοπούς. Αν λοιπόν η άνοδος των εσόδων του ΟΠΑΠ μετά τη μετοχοποίηση οφείλεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα έχει πρόβλημα στο μέλλον καθώς διαθέτει και όνομα και ισχυρό δίκτυο πωλήσεων. Μόνο στην περίπτωση που η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι αδύναμη σε ανοιχτή αγορά μπορεί να δικαιολογηθεί περιοριστική πολιτική, αλλά αν αυτό γίνει δεκτό, κατά πόσο μπορεί να προστατευθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο επειδή δεν θα είναι ανταγωνιστικό;
Διαβάστε το άρθρο «Bet times» στην πηγή: KINGBET