Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Αν ο σχεδιασμός της ΟΠΑΠ Α.Ε. γινόταν με σεβασμό στα πρακτορεία…

Αν ο σχεδιασμός της ΟΠΑΠ Α.Ε. γινόταν με σεβασμό στα πρακτορεία…

από
Μόνο 3 λεπτά

Με αφορμή την τελευταία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή ιπποδρομιακού στοιχήματος, θα ήθελα να γράψω κάποιες σκέψεις.

Όταν η ΟΠΑΠ πέρασε από το Δημόσιο σε ιδιωτικό management, σε πολλούς από εμάς γεννήθηκαν ελπίδες για σταδιακή βελτίωση της πορείας του οργανισμού και των πρακτορείων. Η αλήθεια είναι πως στο διάστημα που έχει περάσει από τότε η ΟΠΑΠ κινήθηκε επιθετικά συμπεριλαμβάνοντας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και άλλα νέα παιχνίδια όπως τα λαχεία, τα ΣΚΡΑΤΣ, το ιπποδρομιακό στοίχημα, την payzone κ.λπ.

Όλα αυτά καλά και άγια θα έλεγε κανείς. Και ναι, ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, αφού τώρα πια δεν είναι μία μόνο εταιρεία, αλλά ένας όμιλος με πολλές εταιρείες, δυναμικά παιχνίδια αλλά και μεγαλύτερο δίκτυο πωλήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει τίποτε για τα πρακτορεία μας. το αντίθετο μάλιστα. Θα πει κάποιος: «μα αφού μπήκαν καινούργια παιχνίδια στα πρακτορεία σας, ιππόδρομος, λαχεία. ΣΚΡΑΤΣ, εξόφληση λογαριασμών, κάρτες καρτοκινητής, εσείς γιατί λέτε ότι δεν κερδίσατε;». Για δύο λόγους:

Πρώτα απ’ όλα γιατί το δίκτυο από 4500 πρακτορεία -«σημεία» πια μας έχουν «βαφτίσει»- τώρα είναι τουλάχιστον 12.000 σημεία πώλησης. Τα καινούργια παιχνίδια και η αύξηση που αυτά έφεραν στον ΟΠΑΠ προήλθε κυρίως από τα καινούργια σημεία και όχι από εμάς, αφού εμείς έχουμε πια ανταγωνισμό από τα νέα αυτά σημεία πώλησης που αναπτύχθηκαν (θυμίζω τα ΕΛΤΑ, τον Μαρινόπουλο, τα χιλιάδες ψιλικατζίδικα, το pamestoixima.gr). Όλα αυτά λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα πρακτορεία (και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αθέμιτα αφού για παράδειγμα δεν απαγορεύεται η είσοδος στους ανήλικους στα σούπερ μάρκετ, τα οποία όμως πωλούν ΣΚΡΑΤΣ) με αποτέλεσμα όση αύξηση κι αν έφεραν συνολικά τα νέα προϊόντα στον ΟΠΑΠ, σε εμάς τελικά να υπάρξει μείωση εξαιτίας του άνισου ανταγωνισμού που τα πρακτορεία μας δέχονται απ’ αυτά τα νέα σημεία πώλησης (πωλούν και άλλα προϊόντα εκτός από τα τυχερά παιχνίδια) τα οποία ανέπτυξε η ΟΠΑΠ αυτό το διάστημα.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι όλα αυτά τα καινούργια προϊόντα τελικά σε εμάς τους πράκτορες εξαιτίας του λάθους σχεδιασμού έφερναν και φέρνουν επιπλέον έξοδα και κόπο, με αποτέλεσμα να μειώνουν τη θετική τους προσφορά στα πρακτορεία μας. Ο Live στοιχηματισμός, λόγω της δυναμικής του, θα ήταν ένα καινούργιο ΚΙNO για το πρακτορείο αλλά έτσι όπως παίζεται με τον υπολογιστή (!), την χρονοκαθυστέρηση, τα κλειδώματα, την διαφορετική απεικόνιση μεταξύ του worldtill και των screen είναι αδύνατον να υποστηριχτεί από τα περισσότερα πρακτορεία. Ο χρόνος που απαιτείται για να εξυπηρετηθεί ΕΝΑΣ πελάτης στο live είναι πολλαπλάσιος από αυτόν του ΚΙNOπου στον ίδιο χρόνο μπορούν να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον πέντε! Τι με συμφέρει να κάνω; Το ίδιο ισχύει και για τον ιππόδρομο και μάλιστα με ΤΗ ΜΙΣΗ σχεδόν προμήθεια από το ΚΙΝΟ(!). Για να υποστηρίξουμε λοιπόν τα παιχνίδια αυτά ή θα πρέπει να παραγκωνίσουμε το ΚΙΝΟ ή να προσλάβουμε επιπλέον υπάλληλο με ό,τι σημαίνει αυτό για τον πράκτορα και την αύξηση των λειτουργικών του εξόδων.Τα δεδομένα που μας παρέχουν για την υποστήριξη των παιχνιδιών είναι ανεπαρκή αλλά και τα μέσα που χρειάζονται μεταφράζονται σε επιπλέον έξοδα πάντα βέβαια για τον πράκτορα. Αντίθετα «φροντίζουν» το ίντερνετ που μας ανταγωνίζεται!

Το ΣΚΡΑΤΣ ήρθε να καλύψει τους πελάτες που ήθελαν αυτού του είδους τα παιχνίδια και όχι να πάρει τζίρο από το ΚΙΝΟ και να σηκώσει τον πελάτη από την καρέκλα. Κι εδώ βέβαια μας πιέζουν για περισσότερες παραγγελίες του ΣΚΡΑΤΣ που τελικά μέσα στο πρακτορείο τρώει από τη ρευστότητα του πρακτορείου με σκοπό να φάει και χρήματα που θα έπαιζε ο πελάτης στο ΚΙΝΟ, ένα παιχνίδι με μεγαλύτερη ανακύκλωση και ένα παιχνίδι που το βρίσκεις -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- ΜΟΝΟ στα πρακτορεία και όχι όπως το ΣΚΡΑΤΣ παντού. Για ποιο λόγο οι πράκτορες πρέπει να το προωθήσουν; Για τα λάθη, τις αστοχίες στην διαχείριση των παιχνιδιών, τις ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ στο live που εξελίσσονται σε ΕΦΙΑΛΤΗ, τις αδιανόητες υποχρεώσεις που φορτώνουν κάθε ημέρα στις πλάτες του πράκτορα τι να πεις;

Στο τέλος με όλα αυτά τα προβλήματα και τα επιπλέον έξοδα που μας φορτώνει εκτός από τον ΟΠΑΠ και το κράτος (θυμίζω την απώλεια του τεκμαρτού) απλά δεν θα υπάρχει λόγος να έχει κάποιος πρακτορείο αφού τελικά οι πράκτορες μεταλλάσσονται σε εισπράκτορες. ΟΠΑΠ και ΚΡΑΤΟΣ θα βγουν να μαζεύουν μόνοι τους τα 800 εκατομμύρια το χρόνο που τους φέρνουν τα πρακτορεία μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως αν ο σχεδιασμός όλων αυτών γινόταν με σεβασμό στα πρακτορεία και τη διαφορετικότητα των πρακτόρων, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, τα παιχνίδια θα είχαν πολύ καλύτερη τύχη και η ΟΠΑΠ και το ΚΡΑΤΟΣ πολύ περισσότερα κέρδη. Δυστυχώς, η εταιρεία κοιτάζει μόνο τα εφήμερα νούμερα αδιαφορώντας για το έμψυχο υλικό των πρακτορείων που είναι και οι ουσιαστικοί και σοβαροί πωλητές της. Ένα πράγμα έχω να πω σαν μήνυμα προς κάθε υπεύθυνο: Τα νούμερα δεν τα φτιάχνουν οι ΚΩΔΙΚΟΙ των ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ, αλλά οι άνθρωποι, και αν οι επιχειρήσεις μας περάσουν κάτω από ένα σημείο στην κερδοφορία τους, απλά θα πουν ΑΝΤΙΟ στην εταιρεία και τότε αυτή θα μείνει με ένα νούμερο μόνο. Το μηδέν! Οι πράκτορες είναι για τον ΟΠΑΠ ό,τι για τον ΣΑΜΨΩΝ τα μαλλιά του… η δύναμη του.

Διαβάστε το άρθρο “Αν ο σχεδιασμός της ΟΠΑΠ Α.Ε. γινόταν με σεβασμό στα πρακτορεία…” της Μαριλένας Μπισμπίκη, Γ.Γ. Σωματείου Ν. Κορινθίας και αντιπρόσωπος ΠΟΕΠΠΠ στην πηγή “1-2-Χ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ