Δεν φοβάται μόνο πιθανές απρόσμενες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την πορεία των
αποκρατικοποιήσεων, ειδικότερα τις περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ, όπου διαπιστώνει μάχη συμφερόντων, εγχώριων και διεθνών.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι και ένα από τα κύρια «πακέτα» που θα έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα επόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό, προς άγραν επενδυτών, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, η οποία προβλήθηκε από το Μαξίμου ως ιδιαίτερα θετική από πλευράς κλίματος, ήταν όμως φτωχή από πλευράς ουσίας.
Θα ακολουθήσει συγκεκριμένα το ταξίδι στις ΗΠΑ την άνοιξη, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί μετά την ορκωμοσία Ομπάμα, επίσκεψη στη Μόσχα, πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, και από φθινόπωρο νέο «άνοιγμα» στο Πεκίνο.
Ευρωπαϊκό «όχι»
Πριν ξεκινήσει όμως τον νέο κύκλο ταξιδιών στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ εξελίσσεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ Ρωσίας, που εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον και προσφέρει την υψηλότερη τιμή, και ΗΠΑ, οι οποίες δεν επιθυμούν η ελληνική αγορά φυσικού αερίου να περάσει στα χέρια της Μόσχας. Αλλά ούτε στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο βλέπουν με καλό μάτι το ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.
Η κυβέρνηση όμως δύσκολα μπορεί να αρνηθεί τη ρωσική προσφορά, η οποία είναι διπλάσια από τη δεύτερη, εάν δεν υπάρξει άλλη καλύτερη ή έστω εφάμιλλη, ειδικά τη στιγμή που η χώρα πρέπει να βρει άμεσα χρήματα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της, είναι το μήνυμα που θα στείλει το Μέγαρο Μαξίμου σε περίπτωση πιέσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί από ρωσικής πλευράς ξεπερνούν το ένα δισ., τη στιγμή που η κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη με το «ξεπούλημα» της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ για λιγότερο από το μισό.
Κόντρα και για ΟΠΑΠ
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πρέπει να προχωρήσει και η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Η διαμάχη μεταξύ των εγχώριων και ξένων κοινοπραξιών-«μνηστήρων» του οργανισμού αναμένεται να μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι η έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επιθυμούν την πώληση του οργανισμού, γιατί από αυτή θα έχαναν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», δείχνοντας προς την πλευρά του Σωκράτη Κόκκαλη και της Intralot. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και όποιον διαφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις εν γένει ως υπερασπιστές συμφερόντων.
Διαβάστε το άρθρο «Αμερικανορωσική σύρραξη για τη ΔΕΠΑ» στην πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ