Πριν από μερικούς μήνες, το πρόβλημα δανεισμού του ΟΠΑΠ δεν υφίστατο, καθώς θεωρείται η πλέον υγιής, οικονομικά, δημόσια επιχείρηση. Ο Οργανισμός όμως καλείται να
στηρίξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με 935 εκατ. ευρώ στη διετία, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ πρέπει να εκταμιευθούν τον επόμενο μήνα πρέπει να εκταμιευθούν τον επόμενο μήνα.
Παράλληλα, θα πρέπει να επενδύσει στην επόμενη διετία περίπου 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου εκμετάλλευσης της νέας άδειας παιγνιομηχανών (VLTs). Τέλος, θα πρέπει να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια στην ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού, χωρίς σ’ αυτά να περιλαμβάνεται η οποιαδήποτε εκταμίευση που θα προκύψει για την απόκτηση συμμετοχής στις άδειες εκμετάλλευσηε των κρατικών λαχείων και του Ξυστού Λαχείου.
Η κυβέρνηση πληρώνει ακριβά τις καθυστερήσεις της στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Και το κόστος αυτό δεν αφορά μόνο την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους δανειστές της και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει μαζί τους, αλλά και όρους εσόδων, δηλαδή ζεστού χρήματος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραά, η παραίνεσή του προς τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντινου, να πουλήσει το 10% του ΟΤΕ αντί 740 εκατ. ευρώ έπεσε στο κενό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου -όπως είπε πρόσφατα σε συνέδριο ο κ. Τραά- απέφευγε την πώληση, χαρακτηρίζοντας γελοίο το αντίτιμο και προσδοκώντας σε ένα βελτιωμένο τίμημα. Το αποτέλεσμα ήταν, ένα χρόνο αργότερα, το 10% του ΟΤΕ να πωληθεί στη μισή τιμή (392 εκατ. ευρώ) και φαίνεται ότι, αν το Δημόσιο ήταν αναγκασμένο να πουλήσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ, θα εισέπραττε λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα και με τον ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός καλείται να στηρίξει μια αποκρατικοποίηση ύψους 935 εκατ. ευρώ και πιθανώς μια δεύτερη, ύψους 650 εκατ.ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ συμφώνησε με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να καταβάλει 935 εκατ. ευρώ για την επέκταση της υφιστάμενης άδειάς του και την απόκτηση μιας νέας άδειας (VLTs), αλλά ο Οργανισμός πλέον δυσκολεύεται να βρει χρηματοδότες που θα στηρίξουν αυτή την τεράστια εκταμίευση.
Η ισχύς του ΟΠΑΠ να στηρίξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης περιορίζεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους στόχους εσόδων
Συζητήσεις
Ειδικότερα, η διοίκηση του Οργανισμού, ενόψει της νέας αδειοδότησής του από το Δημόσιο, ξεκίνησε συζητήσεις με τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την έκδοση ομολογιακού ή κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ. Δύο μήνες αργότερα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ υποχώρησε από τις αρχικές επιδιώξεις της και πλέον συζητά την έκδοση δανείου ύψους μέχρι 600 εκατ.ευρώ. Ο λόγος: η επιδείνωση της θέσης της χώρας καθιστά ολοένα και πιο δυσχερή τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, για το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ που επεδίωκε ο ΟΠΑΠ, οι τράπεζες προσέφεραν επιτόκιο της τάξης του 11% ή και περισσότερο.
Αξιοσημείωτο μάλιστα της επιδείνωσης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους μήνες είναι ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, ο ΟΤΕ είχε δανειστεί σε μια ανάλογη έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,5%. Μάλιστα, το κόστος δανεισμού του ΟΠΑΠ μπορεί να θεωρηθεί ακόμη υψηλότερο από εκείνο του ΟΤΕ, αν συνυπολογιστεί ότι ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός είχε καθαρό δανεισμό ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ εμφανίζει διαθέσιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Αναπόφευκτα η ισχύς του ΟΠΑΠ να στηρίξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης περιορίζεται, με ότι αυτό σημαίνει για τους στόχους εσόδων της κυβέρνησης. Η εξουθένωση αυτή του Οργανισμού φάνηκε και στην πορεία της μετοχής του, η οποία τους τελευταίους δύο μήνες, ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία του Χ.Α., υποχώρησε πάνω από 35%.
Τα λαχεία
Η μεγάλη πίεση αναμένεται να υπάρξει στη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση των λαχείων, που προγραμματίζεται τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση προσδοκά 650 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να εκταμιευθούν μέσα στη χρονιά, εφόσον θέλει να πιάσει έστω και τον, αναθεωρημένο προς τα κάτω, στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.
Ο ΟΠΑΠ, ενώ αρχικά σχεδίαζε να διεκδικήσει μόνος του τις συγκεκριμένες άδειες, τώρα σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει συνεργασία με τρίτους, προκειμένου να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση
Στεγαστικό λαχείο
Ακόμα και την έκδοση Στεγαστικού Λαχείου επιστρατεύει η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση έχει συζητηθεί και παλαιότερα στο υπουργείο Οικονομικών. Αν και όπως επισημαίνουν με νόημα αρμόδια στελέχη δεν έχει αποφασιστεί «ακόμα» η έκδοσή του, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί και το Στεγαστικό Λαχείο στο «καλάθι» των κρατικών λαχείων που θα δώσει προς αξιοποίηση η κυβέρνηση.
Στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή, καθορίζονται οι όροι εκχώρησης των κρατικών λαχείων (Κρατικό, Λαϊκό, Εθνικό, Στιγμιαίο ή Ξυστό και Εκτακτο ή Ειδικό). Σε αυτή δεν προβλέπεται η έκδοση του Στεγαστικού Λαχείου. Ωστόσο, υπάρχει αναφορά σε αυτό στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
Το ζητούμενο, πλέον, είναι τι έπαθλο θα έχει ακριβώς το Στεγαστικό Λαχείο. Το πιο πιθανό είναι, όσοι κερδίζουν να αποκτούν ένα νέο σπίτι….
Διαβάστε το άρθρο «Ακριβό χρήμα και στον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ