Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ «Αγκάθι» . . . ο νόμος για τα φρουτάκια

«Αγκάθι» . . . ο νόμος για τα φρουτάκια

από
Μόνο 3 λεπτά

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ. «Παγωμένος» παραμένει ο νόμος για τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου, παρότι καθημερινά η χώρα μας καλείται να πληρώνει πρόστιμο που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ στην Ευρώπη.

 
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μόλις πριν από λίγες ημέρες ζήτησαν… προτάσεις από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις στην Ελλάδα, την ώρα που οι έλεγχοι και οι συλλήψεις συνεχίζονται και τα δικαστήρια επιβάλλουν ποινές στους ιδιοκτήτες καταστημάτων με φρουτάκια.

Ο νόμος 3037/02 παραμένει αγκάθι ειδικά για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παρά τις εξαγγελίες δύο κυβερνήσεων, ακόμη δεν έχει καταργηθεί. Διαδοχικά έχει κριθεί από ορισμένα δικαστήρια της χώρας αντισυνταγματικός, ωστόσο με αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου οι ποινές στις αίθουσες των ακροατηρίων το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πέφτουν βροχή, την ώρα που το νομικό καθεστώς βρίσκεται υπό… κατάργηση. Και όλα αυτά, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το 2006 έκρινε πως ο νόμος αυτός αντιβαίνει στις κοινοτικές οδηγίες και γι’ αυτό τα ευρωπρόστιμα είναι υπέρογκα.


Ενδεικτικό της «θολής», όπως χαρακτηρίζεται ακόμη και από τις διωκτικές αρχές, κατάστασης που επικρατεί, είναι πως πριν από έναν χρόνο με εγκύκλιο που στάλθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταργήθηκε το μέτρο του προστίμου ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο επιβαλλόταν για κάθε κατάσχεση παράνομου ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Άλλωστε, από το 2003 κανένα από τα πρόστιμα αυτά δεν εισπράχθηκε. Σε διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιείται ο ηλεκτρονικός τζόγος και σύνδεση των μηχανημάτων με τις εφορίες, προκειμένου από τη μία να γίνεται έλεγχος και από την άλλη να εισπράπονται φόροι.

Η οριστική τροποίησή του όμως κινείται με αργούς ρυθμούς, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε σχετικό έγγραφο στις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας, με το οποίο ζητήθηκαν προτάσεις για τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Η πρόταση προκάλεσε τη θυμηδία ακόμη και ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν αναφέρει πως η υπόθεση με τα φρουτάκια πρέπει να επιλυθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες και όχι από τις διωκτικές αρχές. Από την άλλη, στις ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ίδρυση αυτόνομης οικονομικής αστυνομίας, δεν περιλαμβάνεται σε κανένα σημείο η ένταξη των τμημάτων και των υποδιευθύνσεων δίωξης παράνομων παιγνίων, οι αστυνομικοί του οποίου δραστηριοποιούνται σήμερα στον εντοπισμό και τη σύλληψη των ιδιοκτητών καταστημάτων με φρουτάκια.


Επιχειρήσεις – σκούπα

 Οι αστυνομικές εξορμήσεις για τον εντοπισμό των παράνομων «λεσχών», που συνήθως έχουν τη «βιτρίνα» των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Παράλληλα, δεκάδες είναι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια και επιβάλλονται ποινές που ξεκινούν από 5 και φτάνουν έως και τους 18 μήνες φυλάκισης.

Τα τελευταία δύο χρόνια (2009 και 2010) τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για τη Θεσσαλονίκη δείχνουν πως οι έλεγχοι για τον ηλεκτρονικό τζόγο είναι συνεχείς.

Συγκεκριμένα, το 2009 διαπιστώθηκαν 860 παραβάσεις και έγιναν 979 συλλήψεις για φρουτάκια. Οι αριθμοί αυτοί για το 2010 ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με 822 υποθέσεις και 912 συλλήψεις. Ελαφρά μειωμένες ήταν οι κατασχέσεις μηχανημάτων, αφού το 2009 οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 4.231 ηλεκτρονικά παιχνίδια και 3.702 το 2010. Αισθητά μειωμένες ήταν και οι κατασχέσεις χρηματικών ποσών, γεγονός που αποδίδεται όχι στη μείωση της έντασης των ελέγχων αλλά στην οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα πέρυσι κατασχέθηκαν από καταστήματα με φρουτάκια 90.373 ευρώ, όταν το 2009 τα ποσά που κατασχέθηκαν έφταναν για τη Θεσσαλονίκη τις 167.249 ευρώ.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ