Ο Οργανισμός έχει διαθέσει κατά την τετραετία 2007-2010 στο Δημόσιο, με τη μορφή φόρων και μερισμάτων, 2 δισ.
Σε «χρυσοτόκο όρνιθα» έχει εξελιχθεί για το ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ.
Ο Οργανισμός μέσα σε τρία χρόνια διέθεσε στο Δημόσιο σε ρευστό –με τη μορφή φόρων και μερισμάτων– περίπου όσα έλαβε το ελληνικό Δημόσιο κατά την τελευταία μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ το 2005. Και φέτος μόνον, όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΠΑΠ, η υπερφορολόγηση των μερισμάτων και η έκτακτη εισφορά θα οδηγήσουν άλλα 700–800 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του ΟΠΑΠ στα κρατικά ταμεία.
Το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον 10% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό που διέθεσε ο Οργανισμός στον βασικό μέτοχό του στη διάρκεια της προηγούμενης χρήσης. Ειδικότερα, το 2009, ο ΟΠΑΠ διέθεσε 621 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο υπό τη μορφή μερίσματος και φόρων, εκ των οποίων τα 433 εκατ. ευρώ αφορούσαν κάθε είδους φόρους (εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, μερισμάτων κ.λπ.) και τα υπόλοιπα 189 εκατ. ευρώ αφορούσαν το μέρισμα του ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου του Οργανισμού.
Νέο δώρο
Φέτος, το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να πλησιάσει τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής των διανεμόμενων κερδών από 10% σε 40%. Πρακτικά, με την αύξηση αυτή του φορολογικού συντελεστή, το 60% των διανεμόμενων κερδών του Οργανισμού θα καταλήξουν στα δημόσια ταμεία. Αν σ’ αυτά συμπεριληφθούν ο φόρος εισοδήματος και η έκτακτη εισφορά, τότε δεν αποκλείεται το 80%–90% των καθαρών κερδών προ φόρων του Οργανισμού να περιέλθει στον βασικό μέτοχο.
Το ζητούμενο στην εξέλιξη αυτή είναι, πρώτον, αν τα κέρδη προ φόρων του Οργανισμού διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα –είχαν ανέλθει σε 939 εκατ. ευρώ– και, δεύτερον, αν η διοίκηση του ΟΠΑΠ ακολουθήσει την περυσινή μερισματική πολιτική.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, και τα δύο θα συμβούν. Τα κέρδη μπορεί να υποχωρήσουν οριακά, αλλά θα βρεθούν στη ζώνη των 900 εκατ. ευρώ και ίσως να τα ξεπεράσουν. Από την άλλη πλευρά, και η διοίκηση του ΟΠΑΠ αναμένεται ν’ ακολουθήσει την ίδια μερισματική πολιτική, προκειμένου να ικανοποιήσει την «ακόρεστη πείνα» του Δημοσίου για έσοδα.
Αν συμβούν τα παραπάνω, τότε ο ΟΠΑΠ θα έχει διαθέσει κατά την τετραετία 2007–2010 στο ελληνικό Δημόσιο, με τη μορφή φόρων και μερισμάτων, 2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι ήδη έχει διαθέσει στην τριετία 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία μετοχοποίηση του Οργανισμού (Ιούλιος 2005), οπότε διατέθηκε το 1/6 του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες επενδυτές και η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε από 51% σε 34%, τα έσοδα του κράτους δεν ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Αυτή η χρυσοφόρος πηγή εσόδων για το Δημόσιο ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους η νέα κυβέρνηση δίστασε (και διστάζει ακόμη) προκειμένου να εντάξει τον ΟΠΑΠ στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να στηρίξει τον Οργανισμό και την κερδοφορία του στην επικείμενη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Iσορροπίες
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να σχοινοβατεί μεταξύ υπερβολικού φόρτου εργασίας και αδυναμίας άρθρωσης πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα. Επί σχεδόν δύο μήνες –αν όχι περισσότερο– τα σχέδια εμφανίζονται βαλτωμένα, με την αγορά να τηρεί στάση αναμονής και τους «παράνομους» παρόχους υπηρεσιών να κερδίζουν έδαφος.
Επιπλέον τίθεται εν αμφιβόλω η τήρηση του Μνημονίου σε ό,τι αφορά το σκέλος της είσπραξης εσόδων ύψους 700 εκατ. ευρώ από νέα παιχνίδια και τη φορολογία τους. Τα έσοδα αυτά πρέπει να εισρεύσουν μέσα στο 2011, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο νόμου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καθοριστικό λόγο όσον αφορά το σχέδιο νόμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκέλος του για την αδειοδότηση της λειτουργίας των τεχνικών παιχνιδιών, για τα οποία η χώρα ήδη καταβάλλει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τον μήνα (ή 32.000 ευρώ την ημέρα) έπειτα από καταδίκη της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι κρυμμένοι άσοι του οικονομικού επιτελείου
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα του Οργανισμού δεν άπτονται των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων –πιθανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές κ.λπ.– και ότι απλώς «χάνονται» στον κυκεώνα των προτεραιοτήτων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Το ίδιο συνέβαινε το περασμένο καλοκαίρι, όταν δεν υπήρχαν η εκλογική αναμέτρηση και το αίτημα για στήριξη των μέτρων, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα», παραδέχεται παράγοντας της αγοράς. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχει κρυμμένους άσους στο μανίκι του σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα του Μνημονίου. Η επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και η εκχώρηση μιας ή περισσότερων αδειών Ξυστό θα μπορούσε εύκολα να κλείσει τον στόχο των 700 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί για το 2011.
Του Βαγγέλη Mανδραβελη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ