Πάντοτε επέμενα πως η αγωνιστικότητα μοιάζει με το κύμα. Πότε φουσκώνει απειλητικά και πότε σέρνεται νωχελικά σε παραλίες. Κανείς δεν μπορεί να ξαναθεριέψει τη θάλασσα, αν δεν φυσήξουν δυνατοί αέρηδες μεσοπέλαγα. Μα κι αντίθετα, κανείς δεν γαληνεύει την τρικυμία όσο μένουν ανοικτοί οι ασκοί του Αιόλου.
Εδώ και πολλά χρόνια τα κέρδη της ΟΠΑΠ έγιναν στόχος των αρπακτικών της κερδοσκοπικής Ευρώπης. Με υποχείριους πολιτικούς, επίορκες διοικήσεις της δημόσιας εταιρείας και κυρίως αργυρώνητα ή απλά ανίκανα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρούν επίμονα την πειρατεία. Οι μόνοι που αντιστάθηκαν κι ακόμη αντιστέκονται, είναι το δίκτυο των πρακτόρων ΟΠΑΠ, γιατί οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται αποκομίζοντας άμεσα προσωπικά οφέλη, ενώ οι πράκτορες βιοπορίζονται από γενιά σε γενιά και θεωρούν την ΟΠΑΠ θεμέλιο του νοικοκυριού τους. Κανείς δεν αφήνει να γκρεμιστεί το σπίτι του.
Μετά την εξουθενωτική φορολόγηση των φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που αποδυναμώνει γενικά την κατανάλωση, στοχοποιείται ειδικότερα η λαϊκή διασκέδαση των παιχνιδιών πρόβλεψης και τύχης, αλλά μόνο εάν τα διοργανώνουν νόμιμοι πάροχοι. Όπως ακριβώς η δημοσιονομική πολιτική αφήνει ανέγγιχτους τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι εν μέσω κρίσης, έτσι και η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών στραγγαλίζει την ΟΠΑΠ και το δίκτυο των πρακτορείων της, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα αφορολόγητα κέρδη των παράνομων και ημιπαράνομων (24 ανεξέλεγκτες εταιρείες μεταβατικής δήθεν άδειας), 30% φόρος στα μεικτά κέρδη των παιχνιδιών, 20% στα κέρδη των παικτών, δεν έκριναν ότι προκάλεσαν αρκετή καταστροφή κι αποφάσισαν να βάλουν χαράτσι 10 έως 20% στην κατανάλωση! Χαράτσι κι όχι «τέλος» αποτελούν τα περιβόητα 5 λεπτά ανά στήλη (τα τέλη εκ του Συντάγματος είναι ανταποδοτικά κι εδώ οι παίκτες δεν περιμένουν καμιά ανταπόδοση από τα 5 λεπτά). Η ΟΠΑΠ θα καταρρεύσει. Έτσι, σήμερα καλούμαστε πάλι εμείς να πάρουμε τις τύχες της στα χέρια μας.
Ο Αίολος άνοιξε ξανά τους ασκούς του και το κύμα θεριεύει. Το απόδειξε η μεγάλη διαδήλωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Κι αν κάποιοι δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι κούραση ή απογοήτευση, ήρθαν στη θέση τους νέοι και πιο ενθουσιασμένοι. Ποιος περίμενε πως το ως χθες «απρόθυμο» σωματείο Πιερίας, θα έφερνε το 90% των μελών του; Με όλη μου την καρδιά, συγχαρητήρια!
Δική μου υποχρέωση δεν είναι πια οι προτάσεις περί του πρακτέου. Ούτε όμως και θα αφήσω τους κυβερνώντες να κρυφτούν πίσω από τη δικαιολογία «πλανηθήκαμε από τα μόνιμα στελέχη του υπουργείου. Δεν γνωρίζαμε τι καταστροφή θα έφερνε η ανοησία των 5 λεπτών ανά στήλη». Το ελαφρυντικό τού «εγκλήματος από αμέλεια», δεν τους το χαρίζω. Τους δείχνω έγκαιρα τι μαρτυρούν οι αριθμοί κι ας αποφασίσουν ό,τι θέλουν. Μα θα στερούνται πλέον το ελαφρυντικό της αμέλειας. Ας τα διαβάσουν κι όσοι πράκτορες αμέλησαν τον αγώνα, σκοπεύοντας να επικαλεστούν «άγνοια κινδύνου». Η άγνοια απαγορεύεται.
Οι κανονισμοί ρυθμίζουν και η στατιστική επιβεβαιώνει πως τα μικτά έσοδα (τζίρος μείον κέρδη νικητών) ανέρχονται στο 30% των πωλήσεων της ΟΠΑΠ. Απ’ αυτά το 30% (30% επί 30% ίσον 9% επί των πωλήσεων) ενισχύουν άμεσα τα δημόσια έσοδα. Επίσης το 8% επί των πωλήσεων αμείβει το δίκτυο λιανικής για τις υπηρεσίες του και φορολογείται ως εισόδημα φυσικών προσώπων. Το υπόλοιπο 13% (30% μικτά κέρδη – 9% στο δημόσιο – 8% στα πρακτορεία) είναι τα πραγματικά έσοδα της εταιρείας που φορολογούνται ετησίως. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη των νικητών, φορολογείται άμεσα ως και 20%.
Αποτελεί κοινή παραδοχή πως το προϊόν της ΟΠΑΠ που προσελκύει περισσότερο το παικτικό κοινό είναι το Στοίχημα σε αποτελέσματα αθλητικών αγώνων. Εξαιτίας αυτού επισκέπτονται τα καταστήματα λιανικής κι ακολούθως συμμετέχουν και στα υπόλοιπα. Δεύτερη κοινή παραδοχή παρατηρεί ότι τα μικρά κέρδη επιστρέφουν άμεσα στο παιχνίδι κι ανακυκλώνονται.
Έως και σήμερα κάθε 100 ευρώ των πελατών ΟΠΑΠ δημιουργούσε τζίρο 332,8 ευρώ (100 μείον 30 μικτά έσοδα ίσον 70 ευρώ τα οποία ανακυκλώνονται, αφαιρείται πάλι το 30% και το υπόλοιπο 41 ευρώ πάλι επιστρέφει στο παιχνίδι, γίνεται 34,3 ευρώ…
24,01 ευρώ… σύνολο 332,8 ευρώ και το δημόσιο εισπράττει 30 ευρώ (9% επί τού τζίρου ή 30% επί των μικτών εσόδων), οι πράκτορες 26,62 ευρώ (8% επί του τζίρου) και στην εταιρεία μένουν 43,26 ευρώ από τα 100 ευρώ πραγματικό ρευστό που έδωσε ο καταναλωτής. Με το νέο τέλος (0,05 ανά στήλη 0,25 ευρώ για το Στοίχημα) τα 30 ευρώ που τώρα ενισχύουν τα δημόσια έσοδα μειώνονται άμεσα σε 17.95 ευρώ!!!
Άμεσες ποσοτικές μεταβολές: 40% μείωση σε εισροές και φόρους ως εξής:
Από τα 100 ευρώ του καταναλωτή μόνο τα 83,33 συμμετέχουν στο παιχνίδι (τα υπόλοιπα καταβάλλονται σαν τέλος) και τα μικτά έσοδα περιορίζονται σε 25 ευρώ από τα οποίο το δημόσιο παίρνει το 30%, αλλά πλέον μόνο 7,5 ευρώ αντί 9 που εισέπραττε ως σήμερα. Στον καταναλωτή επιστρέφονται 58,33 ευρώ από τα οποία (αν τα ανακυκλώσει) μόνο τα 48,61 θα συμμετέχουν στο παιχνίδι (αντί 70 ευρώ ως σήμερα) και το δημόσιο θα εισπράξει στον δεύτερο γύρο 4,37 ευρώ (αντί 6,3 ως σήμερα). Κατ’ ακολουθία ο τζίρος πέφτει σε 28,6 ευρώ (αντί 49 στον τρίτο γύρο), 16,54 ευρώ (αντί 34,3) κοκ. Ο παίκτης με 100 ευρώ θα δημιουργήσει συνολικά τζίρο 199,47 ευρώ (αντί 332,8 ως σήμερα, πτώση τζίρου ΟΠΑΠ ίση με 40,06%, ήταν απόλυτη καταστροφή), το δημόσιο θα εισπράξει άμεση φορολογία 17,95 ευρώ (αντί 30 ως σήμερα), οι πράκτορες θα φορολογηθούν για αμοιβή 15,95 ευρώ (αντί 26,62). Τα πάντα καταρρέουν. Το νέο τέλος προϋπολογίστηκε ως πρόσθετα έσοδα ύψους 55,47 ευρώ (20 δια 120 επί 332,8 ευρώ του σημερινού τζίρου) και οι αριθμοί αποδεικνύουν πως ακόμη και τίποτε ποιοτικό αν δεν μεταβληθεί, θα είναι μόνο 39,89 ευρώ μείον την απώλεια 18,05 ευρώ από την άμεση φορολογία, μείον αντίστοιχα τη φορολογία εσόδων ΟΠΑΠ, Πρακτόρων και κερδών των παικτών. Τι μένει; Αντίστοιχες είναι οι καταστροφικές συνέπειες και για τα προϊόντα ΟΠΑΠ με τιμή στήλης 0,5 ευρώ.
Άμεσες ποιοτικές μεταβολές: (Πάνω από 60% η πτώση) Ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά:
α) Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων ΟΠΑΠ στηρίζεται στο «αμορτί». Δηλαδή η επανάληψη τού παιχνιδιού δίχως καταβολή αντιτίμου. Τώρα πλέον αυτό απαγορεύεται (παίζεις 2 ευρώ, κερδίζεις αμορτί αλλά εξαργυρώνεις μόνο 1,66 ή 1,82 ευρώ ανάλογα την τιμή στήλης, πρέπει να συμπληρώσεις (το δωρεάν παίξιμο!) με λεπτά και πεντάλεπτα και πολύ φυσικά παίρνεις τα κέρματα κι αποχωρείς αμέσως από το παιχνίδι).
β) Οι πλέον εμπορικές ομάδες κάθε χώρας είναι όσες κάνουν πρωταθλητισμό. Αλλά αυτές επιβραβεύουν την επαλήθευση του Στοιχήματος με 5% ως 15%. Επομένως αν ο παίκτης καταθέσει Στοίχημα 100 ευρώ πρέπει να πληρώσει 120 ευρώ (20 ευρώ το τέλος) και θα εισπράξει 105 ευρώ ως 115, άρα σε κάθε περίπτωση βγαίνει ζημιωμένος. Γιατί να παίξει; Αποκλείεται το πιο εμπορικό κομμάτι του Στοιχήματος.
γ) Σήμερα σε κάθε γειτονιά δραστηριοποιούνται παράνομοι ή ημιπαράνομοι (24 μεταβατικές άδεις). Αυτοί δεν πληρώνουν καμιάς μορφής φορολογία και οι πελάτες τους κερδίζουν πολλαπλάσια των παικτών ΟΠΑΠ. Με το νέος τέλος θα προσελκύσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών ΟΠΑΠ.
Δεν είναι «τέλος», είναι το ΤΕΛΟΣ.
Ακόμη κι αν εφαρμοστεί μόνο έναν μήνα (Ιανουάριο), προς επαλήθευση των αριθμών, η επαναπροσέγγιση των πελατών μας θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα. Οι μήνες του χειμώνα οικονομικά είναι ούτως ή άλλως δυσβάσταχτοι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Όποιοι φύγουν, θα μείνουν πολύ καιρό μακριά. Το Πάσχα που δημιουργεί ψυχολογία κατανάλωσης φέτος αργεί, ο Μάιος είναι νεκρός μήνας λόγω Euro 2016 και ακόμη κι αν προσέλθει κοινό τον Ιούνιο στο Euro, ακολουθεί το απολύτως νεκρό καλοκαίρι. Πολύ μετά το καλοκαίρι θα επανέλθει το κοινό, εφόσον βέβαια ακυρωθεί το τέλος. Κανείς δεν θα αντέξει ως τότε. Ούτε η ΟΠΑΠ, μήτε το δίκτυο 4.000 πρακτόρων και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Οι αριθμοί δείχνουν το μέλλον. Τους αμφισβητεί το υπουργείο Οικονομικών; Αν επιμείνουν δεν θα είναι πλέον από ανοησία, αλλά φανερά από δόλο.
Υ.Γ. 1: Επώνυμοι, διοικητικοί και παρατρεχάμενοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν κατά καιρούς πολύ πιεστικά τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό το «τέλος», ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Σήμερα συναντάμε τους περισσότερους ως συνεργάτες των παράνομων και ημιπαράνομων εταιρειών Στοιχήματος. Ήξεραν πως αυτό θα διάλυε την ΟΠΑΠ κι αυτό ακριβώς επιδίωκαν. Να χτυπήσουν την ΟΠΑΠ στη ρίζα της, δηλαδή στην ανακύκλωση. Σήμερα φαίνεται πως το πετυχαίνουν κι εύχομαι να το επιχείρησαν εν αγνοία των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Υ.Γ. 2: Μεγάλο λάθος η αποδοχή της προπαγανδιστικής περιγραφής «5λεπτο ανά στήλη» που δεν συγκινεί κανέναν τρίτο, αφού το αντιμετωπίζουν ως ευτελή επιβάρυνση. Η ΠΟΕΠΠΠ πρέπει να ενημερώνει για «10 ως 20% ληστρικό χαράτσι στην κατανάλωση κι όχι στα κέρδη».
Υ.Γ. 3: Αυτόν τον καιρό οι συνθήκες έφεραν σε κοινό μετερίζι ΟΠΑΠ και πράκτορες.
Όσο αναμένουμε την τελική μάχη, σωστό και φρόνιμο θα ήταν να κουβεντιάσει τώρα η ΠΟΕΠΠΠ τα περί κανονισμών, σύμβασης, προμηθειών, VLT’s κλπ…
Διαβάστε το άρθρο “40% η πτώση τζίρου της ΟΠΑΠ από τον πρώτο μήνα” του Κίμωνα Κλωνάρη στην πηγή “1-2-Χ”