Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «0 «τίγρης» που γίνεται… γατάκι»

«0 «τίγρης» που γίνεται… γατάκι»

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 4 λεπτά

Μούτρα… στον Σαμαρά κάνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, επειδή δεν καθιστά τον ΟΠΑΠ μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα και στα περίφημα «φρουτάκια», την ώρα που οι Τσέχοι συνέταιροι του τον έχουν περιθωριοποιήσει από την διοίκηση του Οργανισμού.

 Ο… θυελλώδης Δημήτρης Μελισσανίδης φαίνεται πλέον  επιχειρηματικά ότι κωλώνει συναντώντας εμπόδια και προβλήματα, που δεν του επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων του. Από την μια η  αδυναμία Σαμαρά να του παραχωρήσει το μονοπώλιο στον τζόγο και από την άλλη οι διαφωνίες του με τους Τσέχους εταίρους στην Emma Delta δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ για τον ίδιο.
Ο πρώτος που πληρώνει τον θυμό του «τίγρη» είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Ήδη, κάποια φιλικά στον ΟΠΑΠ και στον Μελισσανίδη
media, αν και ακραιφνή μνημονιακά και φιλοκυβερνητικά, κράζουν την νύφη για να τα ακούσει η πεθερά!

 Στριμωγμένος..
Όμως, στην κυβέρνηση οι 24
operators (λειτουργοί) διαδικτυακού στοιχήματος με μια φωνή έστειλαν ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο. «Τους δώσατε με μόλις 600 εκατ. ευρώ ολόκληρο ΟΠΑΠ. Μην τολμήσετε να τους προσφέρετε και την αγορά του ιντερνετικού τζόγου και τα VLTs».

 Έτσι ο Σαμαράς έχει στριμωχτεί άσχημα. Από την μια ο κολλητός. Από την άλλη, όμως, οι Βρυξέλλες οι οποίες ευνοούν την θέση των 24 μιας και δεν επιθυμούν στην Ελλάδα την δημιουργία ενός ακόμα μονοπωλίου. Άλλωστε κάποιοι από τους 24 αποτελούν μεγάλο ευρωπαϊκό μέγεθος για τα συμφέροντα των οποίων νοιάζεται η Κομισιόν, ενώ κάποιες ελληνικές εταιρείες (όπως του ομίλου Centric) απολαμβάνουν της διακριτικής στήριξης της οικογένειας Μητσοτάκη!

 Ο παράγοντος Τσίπρας

 Βεβαίως, σε ένα τέτοιο σημαντικό επιχειρηματικό και πολιτικό θέμα ρόλο διαδραματίζει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ο «παράγοντας Τσίπρας» στην υπόθεση αποτελεί ένα ακόμα υψηλό εμπόδιο για Σαμαρά και Μελισανίδη. Ο «τίγρης» είχε λάβει από τον Πρωθυπουργό την υπόσχεση ότι αρχές Μαρτίου θα είχε ανακαλέσει την προσωρινή άδεια λειτουργίας των 24
operators και την οριστική ανάθεση του ιντερνετικού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση προεκλογικώς θα έδινε την ασίστ στον άσπονδο φίλο του Μελισσανίδη, τον Αλέξη Τσίπρα, να σηκώσει ψηλά το θέμα στην ατζέντα της προεκλογικής διαμάχης και ο όλος θόρυβος μόνο κακό θα προκαλούσε στην κυβέρνηση. Όμως, στον Μελισσανίδη ο Σαμαράς του το είχε τάξει και τώρα ο επιχειρηματίας ασκεί φορτική πίεση στο Μαξίμου. Παράλληλα με τα «δικά» του media και με άλλους τρόπους φροντίζει, ήδη, να στέλνει το μήνυμα της οργής του για την καθυστέρηση.

«Τσακώνονται».
Από την αρχή, σχεδόν, της εξαγοράς του ΟΠΑΠ από την
Emma Delta, οι Τσέχοι μεγαλομέτοχοι του fund που ελέγχει τον οργανισμό, δεν τα πάνε τόσο καλά με τον Μελισσανίδη.
Οι διαφωνίες έχουν ως αποτέλεσμα οι Τσέχοι να έχουν πάρει πάνω τους όλο το κουμάντο στην εταιρεία, ενώ οι άνθρωποι του «τίγρη» (όπως π.χ. ο Σπύρος Φωκάς, αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ) δεν έχουν καμία ουσιαστική αρμοδιότητα ή ευθύνη στην διοίκηση και στην διεύθυνση του Οργανισμού.
Οι Τσέχοι καταλογίζουν στον Δημήτρη Μελισσανίδη ότι «άλλα τους είχε υποσχεθεί και άλλα βρίσκουν μπροστά τους».

Πολιτικός τζόγος για τον… τζόγο

Την προηγούμενη εβδομάδα αναμενόταν σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ η προώθηση δύο άρθρων, που θα καταργούσαν το μεταβατικό καθεστώς του ισχύοντος νόμου (4002/2011) για τη λειτουργία των 24 εταιριών, που προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα μας.
Παρά τις έντονες πιέσεις του ΟΠΑΠ και της ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και μετά από εισήγηση της αρμοδίας Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου, τα δυο επίμαχα άρθρα αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο. Το υπουργείο δεν δέχθηκε να προικοδοτήσει τον ΟΠΑΠ με ένα ακόμη μονοπωλιακό δικαίωμα για το οποίο μάλιστα δεν έχει πληρώσει κανένα τίμημα, λίγους μόλις μήνες μετά την αποκρατικοποίηση του.
Από την πλευρά του ΟΠΑΠ, υποστηρίζουν πως το μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα τους ανήκει από το 2000. Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι για πάνω από μια δεκαετία ο ΟΠΑΠ δεν αξίωσε αυτό το μονοπώλιο, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη θεσμοθετήσει το άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς.
Για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο
online έχουν κατατεθεί καταγγελίες στην Κομισιόν, ενώ η τρόικα τοποθετείται υπέρ του ανοίγματος των αγορών, αμφισβητώντας το αποκλειστικό δικαίωμα δραστηριοποίησης του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο.
Δήλωση

 Εν τω μεταξύ, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ δεν έχουν ανακοινώσει business plan, ενώ έχουν αποσύρει τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη διοίκηση. Εδώ μπαίνει ο ρόλος της ΕΕΕΠ, καθώς τον Νοέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ είχε επί λέξει: «Η τρίτη προτεραιότητά μας είναι το διαδικτυακό προϊόν. Αυτό σημαίνει πως είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την αρμόδια αρχή για να φτιάξουμε τη νομοθεσία που αφορά το διαδίκτυο και ετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πλατφόρμα για τα παιχνίδια για τα οποία έχουμε ήδη άδεια -ειδικά το αθλητικό στοίχημα- όσο το συντομότερο δυνατόν».
Η δήλωση προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για το πως μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την ΕΕΕΠ, η οποία εποπτεύει και ελέγχει τον ΟΠΑΠ και την αγορά. Επιδίωξη της ΕΕΕΠ είναι να πείσει το ΥΠΟΙΚ να της παραχωρήσει αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να αποφασίζει η ίδια για θέματα αδειοδοτήσεων, χωρίς να χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα μπορούσε η ίδια η ΕΕΕΠ να ικανοποιήσει το αίτημα του ΟΠΑΠ, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το υπουργείο να δεχθεί μια τέτοια ρύθμιση.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «0 «τίγρης» που γίνεται… γατάκι» στην πηγή :FINANCE MARKETS  VOICE  Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ