Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Σήμερα η απόφαση για τα Κρατικά Λαχεία ΚΑΙ τον ΟΠΑΠ

Σήμερα η απόφαση για τα Κρατικά Λαχεία ΚΑΙ τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Σήμερα κρίνεται η τύχη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των Κρατικών Λαχείων. Η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης

της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φέρεται ότι είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα – είτε για την επίτευξη συμφωνίας με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο επενδυτή, είτε για την ακύρωση της αποκρατικοποίησης.

Την περασμένη Δευτέρα, κατά την οποία η ενδιαφερόμενη κοινοπραξία υπέβαλε την προσφορά της, η απόσταση των δύο πλευρών εμφανιζόταν «αγεφύρωτη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του μοναδικού υποψήφιου για την απόκτηση της 12ετούς άδειας εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων απείχε περίπου 60 εκατ. ευρώ από το εύλογο τίμημα που θεωρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαφορά αυτή είναι μεγάλη και εστιάζεται στο προκαταβαλλόμενο τίμημα για την απόκτηση της άδειας, δηλαδή σε «ζεστό» χρήμα που πρέπει να εκταμιευθεί αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της άδειας των Λαχείων.

Σήμερα οι δύο πλευρές εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να κλείσουν το «χάσμα» που τους χωρίζει, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι εξασφαλισμένο. Πληροφορίες ανέφεραν εκ νέου τη σθεναρή αντίδραση που προβάλλουν ορισμένα μέλη της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας απέναντι στις απαιτήσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης ή ακύρωσης της αποκρατικοποίησης δεν θα καθυστερήσει. Η ενδιαφερόμενη κοινοπραξία που απαρτίζεται από τους ΟΠΑΠ, Lottomatica, Intralot και Scientific Games, θα προσέλθει αύριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ.του ΤΑΙΠΕΔ και Θα υποβάλει τη βελτιωμένη προσφορά. Εφόσον το νέο τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, η συμφωνία θα κλείσει.

Σε περίπτωση που το τίμημα κριθεί μη ικανοποιητικό, τότε η διοίκηση του Ταμείου θα γνωστοποιήσει το τίμημα που κρίνει η ίδια ικανοποιητικό. Η ενδιαφερόμενη κοινοπραξία θα πρέπει είτε να συμφωνήσει είτε όχι, προκαλώντας φυσικά και το ανάλογο αποτέλεσμα στην έκβαση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται, σε μια αρνητική τροπή της διαδικασίας, ο ΟΠΑΠ να αναλάβει να«βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά». Αυτό μπορεί να συμβεί αν ο οργανισμός επιχειρήσει να αναλάβει το μερίδιο κάποιου συμμέτοχου στην κοινοπραξία που ενδεχομένως να μη συμφωνήσει με το αιτούμενο τίμημα από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που απεύχεται μέχρι σήμερα η διοίκηση του Ταμείου και η κυβέρνηση, καθώς θα εμφανιστεί εκ νέου το Δημόσιο να πουλά στον… εαυτό του.

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εγκρίνει τα τεύχη προκήρυξης για την πώληση του 33% των μετοχών του οργανισμού. Οι επτά ενδιαφερόμενοι που έχουν εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη φάση του διαγωνισμού, θα λάβουν το σχέδιο σύμβασης πώλησης των μετοχών ΟΠΑΠ (κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ) και πάνω σε αυτό αναμένεται να αναγράψουν το τελικό προσφερόμενο τίμημα τους.

Η υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς τους εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου στο τέλος Ιανουαρίου 2013, ενώ μέχρι τότε οι επτά ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα ολοκληρώσουν τον νομικό και οικονομικό έλεγχο της εταιρείας (due dilligence). Η αποκρατικοποίηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, με την έννοια της ολοκλήρωσης των συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε το άρθρο «Σήμερα η απόφαση για τα Κρατικά Λαχεία» στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΑΡΑΒΕΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ