Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Το “στοίχημα” των VLTs και οι πράκτορες

ΟΠΑΠ: Το “στοίχημα” των VLTs και οι πράκτορες

από
Μόνο 3 λεπτά

Ανεξαρτήτως του… χαρίσματος να πραγματοποιούνται προβλέψεις μέχρι το 2022, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σε εγχώριο και

ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σημαντικές για την λειτουργία του Οργανισμού ρυθμιστικές και κανονιστικές εκκρεμότητες, το business plan που παρουσιάστηκε στους υποψήφιους που μετέχουν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ ανέδειξε καίρια ζητήματα που αφορούν στα νέα παιχνίδια αλλά και στις μελλοντικές αμοιβές για τεχνολογική υποδομή και σχετικές υπηρεσίες

Στις παρουσιάσεις, η διάρκεια ορισμένων έφθασε και τις 5 ώρες μαζί με το κομμάτι των ερωταπαντήσεων, η διοίκηση της εταιρείας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης των νέων παιχνιδιών, για το μοντέλο των καταστημάτων αναφορικά με τα VLTs, τις συμφωνίες με τους παραχωρησιούχους και τους πράκτορες, το πλάνο για τα Λαχεία και γενικότερα επιχείρησε να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το τί περιμένει και τί τελικά αγοράζουν οι υποψήφιοι επενδυτές…

Ιδιαίτερη σημασία έχουν όσα αναφέρονται για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η εισαγωγή των VLTs στα μικτά έσοδα (Gross Gaming Revenue – GGR) των «Πάμε Στοίχημα» και «ΚΙΝΟ» που σήμερα αποτελούν τις δύο κύριες πηγές εσόδων και κερδοφορίας. Όπως, λοιπόν, σημειώνεται, υπάρχει πρόβλεψη για «αντικατασταση» του GGR δύο αυτών παιχνιδιών, από την εισαγωγή και ανάπτυξη των VLTs και του Ξυστό. Προβλέπεται ότι ποσοστό 30-40% και 15% των μικτών εσόδων στα VLTs και Ξυστό θα «απορροφηθεί» από το Στοίχημα και το ΚΙΝΟ αντίστοιχα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με αναλυτές, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επίπτωση στο συνολικό περιθώριο καθαρού κέρδους, αφού κατά κανόνα τα VLTs και τα Ξυστό έχουν μικρότερα περιθώρια καθαρού κέρδους λόγω κυρίως υψηλότερου ποσοστού σε βραβεία νικητών (payout) αλλα και υψηλóτερα κóστη διανομής και λειτουργίας. Με βάση, πάντως, την παρουσίαση, τα 16.500 VLTs αναμένεται να συνεισφέρουν 448 εκατ. ευρώ στα μικτά έσοδα (GGR) τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας. Τα μικτά έσοδα από τα VLTs θα φθάσουν τα 950 εκατ. ευρώ το 2015, και θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Η πρώτη χρονιά που θα λειτουργούν και τα 35.000 παιγνιομηχανήματα στην Ελλάδα θα είναι, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το 2016.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, η εισαγωγή στην αγορά των 16.500 παιγνιομηχανημάτων που θα διαχειρίζεται αυτόνομα ο ΟΠΑΠ αναμένεται μέσα στο 2014, κάτι που σημαίνει ότι το 2013 θα είναι μια χρονιά «μετάβασης» για τον Οργανισμό, αφού μόνο τα Λαχεία (και αυτό το τελευταίο τρίμηνο) θα «τρέξουν» μέσα στο έτος. Aντίθετα, θα «τρέξει», και πολύ μάλιστα, η νέα φορολόγηση του Οργανισμού (30% επί του μικτού κέρδους των παιχνιδιών, 20% στα κέρδη των παικτών από 500 ευρώ και πάνω, ενώ τα αδιάθετα του Οργανισμού πλέον αξιοποιούνται στο κράτος), κάτι που ερμηνεύει και τη «βουτιά» στα κέρδη του 2013 (θα υποχωρήσουν στα 116 εκατ. ευρώ και στα 127 εκατ. ευρώ για το 2014, από 496 εκατ. ευρώ το 2012, όπως είναι οι προβλέψεις της διοίκησης).

Αυτό οδηγεί σε άμεση προσαρμογή το μέρισμα που θα κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα, τόσο το 2013, όσο και το 2014, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ήδη για τη χρήση του 2012, αναφέρεται πως θα διαμορφωθεί στα 0,72 ευρώ/μετοχή, από 1,54 ευρώ/μετοχή το 2011 (στο 43% το divident payout το 2012, από 85% το 2011). Στην παρουσίαση εκτιμάται ότι τόσο το 2013, όσο και το 2014 το divident payout θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα (35% και 50% αντίστοιχα) πριν επιστρέψει στη χρήση του 2014 σε επίπεδα 2011 (85%).

Πράκτορες

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές για τους πράκτορες, προβλέπεται η διατήρηση του ίδιου μοντέλου και ύψους αμοιβής των πρακτόρων (8% και 10% επί του συνόλου των στοιχημάτων) αλλά και για τα monitor games. Αντίθετα, το μοντέλο αμοιβής του Ελληνικού Δημοσίου ή των προμηθευτών VLTs κ.ά. προβλέπει αμοιβή επί των καθαρών εσόδων (GGR). Η διεθνής πρακτική, πάντως, αποδεικνύει πως το μοντέλο αμοιβών με ποσοστό στο σύνολο των στοιχημάτων και όχι με ποσοστό στα καθαρά έσοδα, δυσχεραίνει ή και μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης του portfolio των παιχνιδιών, αφού περιορίζει τις δυνατότητες διαχείρισης του payout.

Η πρόβλεψη σχετικά με το ύψος των μελλοντικών αμοιβών για τεχνολογική υποδομή και σχετικές υπηρεσίες, η σχετική αμοιβή προϋπολογίζεται σε 62 – 63 εκατ. ευρώ σταθερά μέχρι το 2022, ενώ παράλληλα διατηρείται χωριστή αμοιβή για τα monitor games και Go-Lucky), δηλαδή επιπλέον 8-9 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ετήσια κεφαλαιακή δαπάνη 30 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2020 για αγορά-αντικατάσταση των τερματικών των πρακτορείων για τα υφιστάμενα επίγεια παιχνίδια.

Τέλος, η διοίκηση –παράλληλα με τις παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές– έχει προγραμματίσει να απευθυνθεί σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Το “στοίχημα” των VLTs» στην πηγή: CAPITAL Του Νίκου Χρυσικόπουλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ