Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Καταλύτες έκτακτη εισφορά και “Στοίχημα”

Καταλύτες έκτακτη εισφορά και “Στοίχημα”

από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Μόνο 2 λεπτά

Το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, η οριστική κατανομή των εσόδων από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ν. Αφρική και η πορεία μείωσης των λειτουργικών εξόδων αποτελούν τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς

. Ο αριθμός-κλειδί για τα μεγέθη της περιόδου (ανακοινώνονται στις 26/8) είναι τα 93,7 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς που καλείται να καταβάλλει ο Οργανισμός στο κράτος. Αν και το οριστικό ποσό ενδέχεται να μειωθεί ελαφρά, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται έκπτωση για εφ΄ άπαξ καταβολή, η έκτακτη εισφορά θα επιδράσει, όπως είναι φυσικό, σημαντικά στην καθαρή κερδοφορία του Οργανισμού. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για υποχώρηση άνω του 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και 30% σε επίπεδο εξαμήνου (-5% σε προσαρμοσμένη βάση). 
Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, το “Πάμε Στοίχημα” και το ΚΙΝΟ διαμόρφωσαν την τάση των μεγεθών. Καθώς μέρος των εσόδων από το “Στοίχημα” αφορά το τρίτο τρίμηνο (αρκετά παιχνίδια της τελικής φάσης της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν Ιούλιο), μένει να φανούν τα αποτελέσματα της διαχείρισης σε κουπόνια και pay out. Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα από το παιχνίδια αναμένονται αυξημένα σε ποσοστό άνω του 20% στο δεύτερο τρίμηνο. 
Αντίστοιχα στο ΚΙΝΟ η τάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρέμεινε πτωτική, κοντά στο 11,2% του πρώτου τριμήνου ως αποτέλεσμα προωθητικών κινήσεων και αλληλοεπίδρασης με το “Στοίχημα” λόγω Μουντιάλ.
Το Τζόκερ αναμένεται ξανά ανεβασμένο (+29% το πρώτο τρίμηνο) λόγω μεγάλων τζακ-ποτ που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο, ενώ θετικά αποτελέσματα αναμένονται και από την προσπάθεια μείωσης των εξόδων λειτουργίας. Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ στο πρώτο τρίμηνο πραγματοποίησε πωλήσεις 1,37 δισ. ευρώ (απο 1,46 δισ. ευρώ), EBITDA 261,8 εκατ. ευρώ (από 296,9 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 192,2 εκατ. ευρώ (από 215,7 εκατ. ευρώ). 

Εν αναμονή του νομοσχεδίου

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών έχει καθυστερήσει αισθητά. 

Η περίοδος που προηγήθηκε, ωστόσο, μόνο “νεκρή” δεν ήταν αφού οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες για την οριστική μορφή των διατάξεων που θα λάβει το νομοσχέδιο ήταν έντονες. Ζητούμενο για τις ενδιαφερόμενες πλευρές, υφιστάμενους αλλά και νέους “παίκτες”, αποτελεί ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν για φρουτάκια και ιντερνετικό στοίχημα.

Ορισμένοι επιθυμούν μικρό αριθμό αδειών ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς, άλλοι πολλές για να μειωθεί το μέγεθος της επένδυσης και απόκτησης αδειών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των VLT΄s. Όλοι, όμως, εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους αδειοδοτηθέντες από όσους συνεχίσουν να λειτοπυργούν εκτόςε του νέου νομικού πλαισίου. 

Άμεσα ενδιαφερόμενος είναι και ο ΟΠΑΠ που αφενός επιθυμεί να διευρύνει τις δραστηριότητες του με νέα παιχνίδια, αφετέρου να περιορίσει τον βαθμό επίδρασης που θα έχουν τα “φρουτάκια” στο ΚΙΝΟ, κάτι που θεωρείται βέβαιο από ειδικούς της αγοράς λόγω των χαρακτηριστικών των δύο παιχνιδιών, αλλά και να διασφαλίσει την επένδυσή που θα πραγματοποιήσει. 

Σύντομα, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, κάτι που ήδη προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ