Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ: Ενδεχόμενο απιστίας διερευνούν διεκδικητές

ΟΠΑΠ: Ενδεχόμενο απιστίας διερευνούν διεκδικητές

από
Μόνο 4 λεπτά

Σημαντικά κενά, σύμφωνα με διεκδικητές της ιδιωτικοποίησης, έχει η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για τη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί

με την Intralot, εφόσον εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού.

Πρωτίστως, όμως, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η σύμβαση είναι περιττή, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κι ενάντια στα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, καθώς ο Οργανισμός είναι ήδη ιδιοκτήτης πολύ μεγάλου μέρους της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και των αδειών χρήσης του σχετικού λογισμικού έως το τέλος του 2016.

Για τους παραπάνω δε λόγους, διερευνούν ήδη το ενδεχόμενο «απιστίας» από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, σε ό,τι αφορά την προώθηση της νέας σύμβασης.

Όπως προκύπτει, όλα ξεκινούν από τα «δικαιώματα» (options) τα οποία περιλαμβάνονταν στη συμφωνία με την Intralot το 2007 (εδώ η σχετική ανακοίνωση) κι ασκήθηκαν τα επόμενα έτη, με κόστος για τον ΟΠΑΠ 20 εκατ. ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό (εδώ η σχετική ανακοίνωση) και 58,5 εκατ. ευρώ για το λογισμικό (εδώ η σχετική ανακοίνωση), πέρα από τα ποσά που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας με την εταιρεία του κ. Κόκκαλη.

Με την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων, έναντι συνολικού ποσού 78,5 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ κατέστη ιδιοκτήτης του μηχανολογικού εξοπλισμού με άδειες χρήσης του λογισμικού ως το 2016.

Επιπλέον, κατά την επιμήκυνση του συμβολαίου μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot που υπογράφηκε το 2010 (εδώ η σχετική ανακοίνωση), αναφέρεται επί λέξει ότι:

ΟΠΑΠ «αποκτά την άδεια χρήσης λογισμικού για το λογισμικό LOTOS O/S χωρίς χρονικό περιορισμό, καθώς και τα σχετικά υποσυστήματα».

– Αποκτά άδεια χρήσης, «χωρίς χρονικό περιορισμό, του λογισμικού για το Data Warehouse και το πόρταλ του ΟΠΑΠ, που θα αναπτυχθούν από την Intralot, ανεξάρτητα από τη λειτουργία του LOTOS O/S και τη λήξη του σχετικού συμβολαίου. Ο ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα και η Intralot την υποχρέωση παροχής των απαραίτητων εργαλείων, εκπαίδευσης και τεκμηρίωσης (documentation) προκειμένου το προσωπικό του Οργανισμού να αναλάβει την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την υποστήριξη αυτού του λογισμικού».

Κατά συνέπεια, αναφέρουν οι διεκδικητές, τεκμηριώνεται ότι για τα παραπάνω αντικείμενα ο ΟΠΑΠ έχει δικαιώματα χρήσης που εκτείνονται και πέραν της 31ης/12/2016, γεγονός που, όπως επαναλαμβάνουν, καθιστά περιττή μια νέα συμφωνία που επικαλύπτει αυτά τα αντικείμενα, χωρίς ορατή οικονομική, τεχνολογική ή επιχειρησιακή αιτία, αφού συμβαίνει πριν από το τέλος της συνήθους ωφέλιμης ζωής συστημάτων αυτού του είδους.

Ιδίως δε όταν η συμφωνία απαιτεί 5ετή δέσμευση του ΟΠΑΠ και γίνεται μερικές… μέρες πριν από το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ήτοι και την πιθανότατη αλλαγή ιδιοκτησίας του!

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Εuro2day.gr, νομικοί σύμβουλοι από την πλευρά των διεκδικητών του ΟΠΑΠ εκτιμούν κατόπιν αυτών ότι:

Η υπογραφή της νέας σύμβασης που επικαλύπτει ίδια αντικείμενα και αφορά χρονικό διάστημα για το οποίο έχουν ήδη καταβληθεί μεγάλες αμοιβές μέσω των προηγούμενων συμβάσεων, αντί μιας σύμβασης που θα παρατείνει την απλή παροχή υποστήριξης και συναφών υπηρεσιών, εκ μέρους της Intralot, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημία στον ΟΠΑΠ, άρα και ενδεχόμενη κατηγορία απιστίας, για τη διοίκησή του.

Τουλάχιστον 185 εκατ. ευρώ οι απολαβές της ΙΝΛΟΤ

Από το κείμενο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκηση του ΟΠΑΠ προκύπτει ότι η Intralot, η οποία είναι υφιστάμενος προμηθευτής του Οργανισμού, θα πληρωθεί 29,5 εκατ. ευρώ για τις άδειες χρήσης και την αρχική εγκατάσταση του νέου συστήματος, που θα γίνει στη διάρκεια ενός 7μήνου. Μέσα όμως στο ίδιο 7μηνο η εταιρεία του κ. Κόκκαλη θα εισπράξει άλλα 30 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας που έχει πολλάκις παραταθεί και μιας νέας τρίμηνης (υπολογίζεται από τον ΟΠΑΠ) παράτασής της.

Αυτό, κατά την άποψη στελεχών της αγοράς, είναι «παγκόσμια πρωτοτυπία» καθώς ο ίδιος προμηθευτής θα πληρωθεί 29,5 εκατ. για να αναπτύξει και να εγκαταστήσει το νέο σύστημα, αλλά και 30 εκατ. ευρώ (δηλαδή μεγαλύτερο ποσό) για τη συντήρηση-υποστήριξη αυτού που αποσύρεται, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η Intralot θα λάβει 79,2 εκατ. ευρώ ακατέβατα (not subject to revision or adjustment) σε μηνιαίες δόσεις, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και ενδεχόμενων βελτιώσεων (business enhancement) του νέου συστήματος.

Οι απολαβές της Intralot όμως δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει και η συμφωνία υποστήριξης των τερματικών στα πρακτορεία (που υπέγραψε στο τέλος του 2011 η διοίκηση Σπανουδάκη), από την οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ θα λάβει ακόμη 46 εκατ. ευρώ, για το υποχρεωτικό διετές διάστημα. Διάστημα που θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα.

Εντούτοις είναι γνωστό ότι η συμφωνία αυτή είναι συνολικά (κυλιόμενη με ανανεώσεις) 5ετής, ενώ στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πως θα υποστηρίζονται μετά τη διετία τα τερματικά της Intralot. Προβλέπεται να αλλάξουν; Ή μήπως θα ανανεωθεί περίπου υποχρεωτικά η συμφωνία;

Κατά συνέπεια, μέσω του πλέγματος της νέας συμφωνίας, η Intralot, που συμμετέχει στη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, κλειδώνει από τον ίδιο πρόσθετα έσοδα που ξεκινούν από τα 185 εκατ. και φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

Οι γκρίζες ζώνες της επίμαχης σύμβασης

Πέραν αυτών, η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ αποφεύγει να προσδιορίσει με ακρίβεια το πλήρες αντικείμενο της νέας σύμβασης, ιδίως σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό συστημάτων που ενδεχομένως κλειδώνουν υπέρ της Intralot τις νέες δραστηριότητες, δηλαδή τα VLTs και το Οn line στοίχημα.

Καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης στο αν η Intralot θα συνεχίσει να έχει την οργάνωση και λειτουργία του OΠΑΠ TV, ούτε και για το αν θα συνεχίσει να λαμβάνει το 8% από τα ακαθάριστα έσοδα των monitor games.

Τέλος -και πολύ σημαντικό για τους διεκδικητές της ιδιωτικοποίησης- δεν υπάρχει καμία αναφορά σε δικαίωμα (option) του νέου ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ να επαναδιαπραγματευθεί ή να τερματίσει τη σύμβαση. Αν όμως δεν ισχύει αυτό, τότε η σύμβαση, εφόσον υπογραφεί, θα δεσμεύει απόλυτα την ΟΠΑΠ Α.Ε., ανεξαρτήτως μετόχων και management, για μία 5ετία.

Δεδομένων των ήδη δημοσιευμένων αντιδράσεων -και νομικών- από την πλευρά των λοιπών διεκδικητών της ιδιωτικοποίησης, είναι προφανές ότι τον γόρδιο δεσμό καλείται να τον λύσει το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό δημόσιο, που κατέχουν το 34% των μετοχών, στην επικείμενη πλέον έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού.

Ενδιαφέρον, όμως, θα έχει και η στάση των μεγάλων funds, όπως η Fidelity, η Silchester και το Baupost, που κατέχουν ποσοστά άνω του 5% των μετοχών έκαστο. Θα προσφέρουν συναίνεση ή έστω ανοχή στη νέα σύμβαση;

Σημειωτέον ακόμη ότι το ΤΑΙΠΕΔ βαδίζει προς τη συνέλευση του ΟΠΑΠ την προσεχή Τρίτη 26 Μαρτίου με το βασικότερο μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, τον πρόεδρο, να αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του… σήμερα!

Κι αυτό καθώς η τοποθέτηση του κ. Στέλιου Σταυρίδη, εις αντικατάσταση του κ. Τάκη Αθανασόπουλου, εγκρίθηκε μόλις χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Ενδεχόμενο απιστίας διερευνούν διεκδικητές» στην πηγή: euro2day

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ