Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Νομικά κενά στα στοιχήματα ΟΠΑΠ Κύπρου

Νομικά κενά στα στοιχήματα ΟΠΑΠ Κύπρου

από
Μόνο 3 λεπτά

Νομικά κενά εντοπίζονται σύμφωνα με τη βουλή στην όλη λειτουργία του ΟΠΑΠ στην Κύπρο και ειδικότερα στον έλεγχο στοιχημάτων

που διεξάγει ο οργανισμός.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών αναφέρθηκε ότι λόγω της διακρατικής συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνεται καμία πρόνοια ελέγχου από τις αρχές, ενδεχομένως να διαφεύγουν έσοδα από τον κύκλο εργασιών του ΟΠΑΠ.

Εκ μέρους της Μονάδας Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) αναφέρθηκε ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος για το στοίχημα που διεξάγει ο ΟΠΑΠ στην Κύπρο αφού δεν έφτασαν κοντά τους πληροφορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της αστυνομίας ο οποίος τόνισε ότι ο ΟΠΑΠ δεν ελέγχεται από την αστυνομία.

Ο διευθυντής του ΟΠΑΠ Κύπρου, Μιχάλης Χειμώνας, εξέφρασε την ετοιμότητα του ΟΠΑΠ να παρέχει όποια στοιχεία του ζητηθούν από τη ΜΟΚΑΣ.

Υπέδειξε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια περιλαμβανομένου της φορολογίας των χορηγιών και της κοινωνικής προσφοράς, ο ΟΠΑΠ πρόσφερε στην Κύπρο €30 εκ., σημειώνοντας ότι όλα τα μηχανήματα του ΟΠΑΠ είναι συνδεδεμένα με το σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η απόδοση των δικαιωμάτων ελέγχεται και υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

10% ΟΠΑΠ Κύπρου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στη βουλή το 2011 ο ΟΠΑΠ είχε κύκλο εργασιών €200 εκ. στην Κύπρο και σύμφωνα με τη συμφωνία, το 10% μεταφέρεται στην Ελλάδα, δηλαδή €20 εκ.

Το 2010 ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ ήταν €185 εκ. από τα οποία τα €168 εκ. ήταν ο τζίρος από τον ΟΠΑΠ Κύπρου και τα €17 εκ. από τον ΟΠΑΠ sports .

Εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης εξέφρασαν προβληματισμό για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΟΠΑΠ Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι θα μελετήσουν κατά πόσο χρήζει τροποποίηση η υφιστάμενη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Κώστας Κουτσοκούμνης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ η πλήρης εφαρμογή του νόμου ο οποίος θα ρυθμίζει το στοίχημα. Δηλαδή ο ΟΠΑΠ να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Αμφιβολίες από τους βουλευτές

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση διαπιστώθηκε ότι κανένας δεν γνωρίζει τον τρόπο διεξαγωγής του στοιχήματος στην Κύπρο από τον ΟΠΑΠ, τονίζοντας ότι δεν γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία και τη ΜΟΚΑΣ λόγω του ότι στη διακρατική συμφωνία δεν περιλαμβάνονται ποινές και αδικήματα.

Κατά τη συνέχιση της συζήτησης, τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κατά πόσο η λειτουργία του στοιχήματος του ΟΠΑΠ θα μπορεί να ρυθμίζεται με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η βουλή ή κατά πόσο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η διακρατική συμφωνία μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί αν η συμφωνία αντίκειται σε ευρωπαϊκές οδηγίες για τον ανταγωνισμό.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι δεν επιθυμούν αποκλεισμό του ΟΠΑΠ από τη διεξαγωγή στοιχήματος στην Κύπρο.

Είπε ότι ο τζίρος του ΟΠΑΠ Κύπρου από το 2003 μέχρι το 2010 ήταν περίπου €1 δισ., από τα οποία τα €85 εκ. κατέληξαν στο κράτος ως μέρισμα και τα €9,9 εκ. ήταν χορηγίες.

Την ανάγκη επέκτασης των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για το ιπποδρομιακό στοίχημα και το στοίχημα του ΟΠΑΠ, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Ο βουλευτής των οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η λειτουργία του ΟΠΑΠ θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο , προσθέτοντας ότι θα πρέπει το στοίχημα του ΟΠΑΠ να ενταχθεί στο ίδιο πλαίσιο που διέπει τις άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από τον ΟΠΑΠ να καταθέσει στη βουλή σωρεία εγγράφων, συμφωνιών και στοιχείων.

Διαβάστε το άρθρο «Νομικά κενά στα στοιχήματα ΟΠΑΠ» στην πηγή: StockWatch Της Ελευθερίας Παϊζάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ